Medicinske greške

Možemo li zajedno da predupredimo greške?

Svedoci smo tragičnih događaja kada, tokom na izgled rutinskih operativnih zahvata, strada pacijent – odrasla osoba ili dete. Takva dešavanja su izuzetno bolna za sve učesnike, a u njima nikada nije bilo loše namere.

Lekarska struka ljudima pomaže da žive kvalitetnije i da se izbore sa mnogim zdravstvenim problemima. Ali, i lekari su ljudi, i mogu da pogreše, a te greške mogu da budu teške i kobne. Ono što ne treba da zaboravimo, jeste da ne sudimo unapred. Budući da se takvi propusti ne dešavaju samo u našoj zemlji, preuzeli smo ovaj tekst iz stranog izvora, sa željom da ga pročitaju i roditelji i lekari.

Šta su, u stvari, medicinske greške?
Medicinske greške se događaju kada nešto, što je bilo planirano kao deo medicinske brige – ne deluje, ili je ceo planirani plan lečenja pogrešno izabran. Nažalost, do njih može da dođe bilo gde: u bolnici, ordinaciji pedijatra, u apoteci, ili u kući deteta. Pojavljuju se kod izbora lekova, pri operativnim postupcima, kod laboratorijskih analiza, čak i kod uobičajenih postupaka.

Često se medicinske greške događaju u trenucima loše komunikacije između pacijenta (ili njegovih roditelja) i lekara. Najnovije studije ukazuju da lekari nedovoljno informišu pacijente (u ovom slučaju roditelje) i ne omogućavaju im donošenje odgovarajućih odluka. Roditelj koji nije uključen u plan lečenja deteta, ili je neobavešten o stanju mališana, manje učestvuje u lečenju i nezi.
Zato je veoma važno da budete aktivan član tima koji brine o zdravlju deteta, da se uključite u donošenje odluka u vezi detetovog zdravlja.

Šta roditelj može da uradi?
Lekovi:
● Proverite da li vaš pedijatar zna koje sve lekove dete uzima – osim onih koje je on prepisao. Recite mu i za vitaminske i dijetalne suplemente (dodatke), homeopatske lekove, lekovite čajeve… Najmanje jednom godišnje u ordinaciju donesite sve lekove i ostale dodatke da ih pedijatar pregleda i zabeleži u detetov karton.
● Upoznajte pedijatra sa svim alergijskim reakcijama na određene lekove koje je vaše dete imalo.
● Kada pedijatar napiše recept, proverite da li je naziv leka čitko napisan. Ako vi ne možete da ga pročitate, postoji verovatnoća da ga ni farmaceut neće lako odgonetnuti.
● Nemojte se plašiti da tražite informacije o leku koji je pedijatar prepisao, a možete ih tražiti i u apoteci. Pitanja koja je korisno postaviti, jesu: «Zašto se koristi ovaj lek? Kako ga je potrebno uzimati? Koje su kontraindikacije i nakon kog vremena se javljaju? Da li je medicinski opravdano njegovo uzimanje? Da li ga je sigurno uzimati uz neke druge lekove ili lekovite dodatke? Da li je potrebno izbegavati neku hranu/piće za vreme uzimanja leka?».
● Kada podižete lek u apoteci, obavezno pitajte da li je to baš onaj lek koji je pedijatar prepisao (nekad se dobije zamena, odnosno naziv leka je različit – u zavisnosti od proizvođača).
● Ako imate bilo kakva pitanja o količini leka, doziranju i slično, pitajte! Ponekad je teško shvatiti da li je lek potrebno uzimati u pravilnim vremenskim razmacima ili ne. Pitajte na šta se odnosi mera od jedne kašike – da li je u pitanju supena, kafena ili neka druga kašika.
● Obavezno se detaljno raspitajte o nuspojavama (kontraindikacijama) uzimanja datog leka i šta je potrebno uraditi ako se pojave.

Boravak u bolnici:
● Dok ste u bolnici, obavezno redovno perite ruke i nemojte se libiti da pitate sve ostale koji dolaze u dodir sa vašim detetom da li su isto postupili. To je najbolji način da se spreči širenje infekcije.
● Kada se dete otpušta iz bolnice, obavezno tražite da vam objasne plan daljeg lečenja: ima li potrebe za uzimanjem lekova i da li je potrebno da se nešto menja u dečjoj svakodnevnoj rutini, a ako jeste – do kada?

Drugi koraci koje možete da preduzmete kako biste pomogli detetu:
● Pitajte pedijatra ili ostalo medicinsko osoblje ukoliko imate otvorena pitanja ili sumnje.
● Imajte uvek na umu da ste vi dečji zastupnik. Ako sumnjate da taj «posao» možete da obavljate dovoljno dobro (bilo zbog stresa ili stidljivosti i slično), zamolite nekog člana vaše porodice ili bliskog prijatelja da to učini umesto vas.
● Nikada ne pretpostavljajte da svi koji su uključeni u brigu o vašem detetu znaju sve o njegovom stanju – tu ste vi da ih izveštavate.
● Pitajte i otkrijte zašto se sprovodi neki pregled ili postupak, kao i na koji način on pomaže vašem detetu – više nije uvek i bolje.
● Ako je vaše dete bilo na nekom testiranju ili pretrazi – pitajte za rezultate.
● Naučite što više o stanju vašeg deteta i načinima lečenja. Ne oslanjajte se samo na informacije koje vam daju, potražite drugo mišljenje, istražite druge izvore (Internet, biblioteke i slično).
● Povežite se sa roditeljima čija deca imaju isti ili sličan zdravstveni problem, potražite njihovu podršku, ali i informacije.
Priredila: Nataša Vukićević
Izvor: Tips on how you can prevent medical errors, from Contemporary Pediatrics

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA