Mastioditis kod beba

Mojoj bebi je dijagnostikovan mastioditis. Da li možete pojasniti o čemu se radi?

Foto: Pixabay

Mastiod (mastoidni nastavak) je onaj koštani “greben” koji se pipa iza ušne školjke. Iako se radi o tvrdoj kosti, ona je “šuplja” iznutra.

Kada se desi zapaljenje tih “šupljinica” (što se srećom retko dešava) u kosti nastaje mastoiditis.

Radi se o bakterijskoj upali, a bakterija najčešće stiže iz srednjeg uha.

To je neprijatna bolest, uglavnom se javlja kod beba, a dijagnoza se ne postavlja baš lako.

Ovo oboljenje je u “nadležnosti” specijaliste za uho grlo i nos koji se bavi decom! On postavlja dijagnozu i ordinira antibiotsku terapiju.

Lečenje se započinje u bolničkim uslovima, praćenje deteta je važno, a dete “nadgleda” pedijatar i specijalista za uho grlo i nos. Kod starije dece je mastoiditis izuzetno retka komplikacija zapaljenja srednjeh uha.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Milica Boskovic says:

  Postovani,
  Detetu od godinu i po dana je dijagnostikovan mastioditis. Problem je sto je dete iz doma zdravlja vraceno kuci sa dijagnozom virusne infekcije, a sutradan zavrsilo u bolnici sa ovom bolescu. Inace, i dve nedelje pre toga je lecen u domu zdravlja zbog upale grla (jedna bocica sinacilina je popijena), pri cemu mu u periodu od mesec dana, koliko je dete imalo simptome prehlade sa temperaturom od par dana, nijednom nisu pregledane usi, te je moguce da se upala uha “vukla” sve to vreme sto je na kraju dovelo do komplikacije. Moje pitanje je: da li doktori u domu zdravlja imaju obavezu da pregledaju usi detetu (ne racunajuci pipkanje prstima u predelu usiju jer dete svakako place za vreme pregleda, te se ne moze ocekivati vrisak na dodir), obzriom da u nasem slucaju za otprilike pet odlazaka u dom zdravlja u periodu od mesec dana usi nijednom nisu adekvatno pregledane (napominjem da dete jos uvek ne zna da kaze gde ga boli niti je pokazivalo na usi). Ovo pitam kako bi ubuduce znali da sprecimo komplikacije upale uha. Hvala puno unapred na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   Nažalost, pedjatri u Srbiji (važi i za nejveći deo Ex Jugoslavije) NEMAJU otoskope za otoskopaki pregled! Naravno, ima pedijatara koji to znaju i mogu da urade, ali oni su u manjini i to je stvar njihovog entuzijazma i želje…

 2. ORL Eliksir says:

  Ova tema je vrlo ozbiljna, ne samo kada su mala deca u pitanju. Probleme sa usima i oko usiju imam od ranog detinjstva. Vise nisam tako mlad, da bi izegavao razgovore na ove teme.

  Obzirom da zivim daleko od EX YU prostora, struka je ta koja ponekad ubrlja celu stvar. Nije pitanje da li neko ima otoskop ili ne, koliko je u pitanju human odnos prema pacijentu.

  Nazalost i u modernim zemljama koje imaju svu super moderni opremu meni se dogodilo peh zbog njihovog odnosa prema pacijentu. Opet ponavljam sve zavisi od osobe koja je lekar iz oblasti ORL.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA