Masline

Smatra se da je maslina jedna od najstarijih namirnica u čovekovoj ishrani. Spominje se i u biblijskim pričama.

Naime, golubica je u kljunu donela maslinovu grančicu, kao simbol pomirenja Boga i ljudi nakon potopa. Isus se znojio krvavim znojem u molitvi na Maslinskoj gori…

Zbog čvrstoće i otpornosti, maslina je simbol snage. Herkul, najslavniji grčki junak, imao je toljagu od maslinovog drveta, a Odisej je maslinovim kolcem oslepeo jednookog diva Kiklopa.

Maslina je simbol odanosti i vernosti, pa je Odisejev i Penelopin bračni krevet bio napravljen od panja masline.

Starogrčki pesnih Homer je maslinovo ulje zvao tekućim zlatom. Pobednicima na Olimpijskim igrama su na glavu stavljali maslinov venac, a kao nagrau su dobijali amfore sa maslinovim uljem , koje je tada bilo vrlo skupoceno.

Hipokrit je maslinovo ulje prepisivao za više od 60 bolesti.

Od drveta do stola

Masline su vrsta voća i plod su drveta koje se latinski zove Olea europaea. Zbog visokog postotka masti (15-33%) maslina je dobila ime od latinske reči olea što znači ulje. Masline se beru u jesen – neke dok su još zelene, a druge se puste da potpuno sazre i postanu crne. Međutim crna boja se može postići i ako se nezrele zelene masline ostave na vazduhu, pa pocrne naknadnom oksidacijom. Izvorni ukus maslina je gorak, a onaj u kome uživamo, jedući ih u letnjim salatama, dobija se fermentacijom i čuvanjem u ulju, soli ili vodi. Ovim postupcima, osim promenen boje masline, menja se i tekstura njene kože.

Lekovita svojstva

Masline su dobar izvor mononezasićenih masnih kiselina, kao i vitamina E. Čak 75 posto ukupnih masti u maslini čini oleinska kiselina, koja dokazano smanjuje nivo holesterola u krvi. Vitamine E je glavni telesni antioksidant, rastvorljiv u mastima, sposoban da neutrališe slobodne radikale u svim „područjima” organizma gde su prisutne masnoće. Slobodni radikali uzrokuju oštećenja ćelija, koja mogu da dovedu do mnogih oboljenja.

Čuvajmo krvne sudove

Ukoliko uzimate vitamin E sledi vam velika nagrada za mali trud. Ako uzmemo u obzir da su sve ćelije našeg tela okružene membranama, čiji su osnovni sastojak masti, nije teško shvatiti koliko je važno da se zaštite. Ćelije međusobno komuniciraju preko svojih membrana, pa su podložne promenama. Razni štetni agensi su u stanju da na različite načine oštete ćelijski zid, na prvom mestu oksidacijom. Poznato je da se oksidirani holesterelo taloži u zidu krvnih sudova, a kako oskidacija holesterola i ošeće rvnog suda počinje još u ranom detinjstvu prevenciju ovih bolesti treba započeti na vreme, već od prvih godina života. Čuvajmo krvne sudove naše dece. Tu su nam vitamin E i masline od velike pomoći.

Uloga vitamina E

Pre svega, sprečava pojavu arteroskleroze. Ako je bolest već nastala, usporava i zaustavlja njeno dalje napredovanje. Blokirajući slobodne radikale štiti nas od UV i kosmičkog zračenja, a pomaže i kod stresa. Efikasnost vitamina E ne može da se vidi odmah, jer deluje na nivou ćelije. Ali, malim ulaganjem danas, u budućnosti ćete imati bilji imunitet, bolje raspoloženje, dužu mlADOST. Jednostavno rečeno „bolje funkcionisanje”.

Izvori

Ulje pšeničnih klica, orasi, žumance, plodovi mora, avokado, zeleno lisnato povrće, biljna ulja, a naročito masline i maslinovo ulje.

Preporučene doze:

Muškarci: 10 miligrama

Žene: 8 miligrama

Savet:

Ako želite da na moru dobijete lepu boju, održite dobro raspoloženje i zaštitite se od štetnog uticaja UV zračenja, neka sa vaše stola ne izostaje obilje zelenog povrća, masline i plodovi mora.

Dr. Rijalda Ostojić

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA