Mame prodaju vlastito mleko na internetu?!

Majke  koje doje počele su putem interneta prodavati vlastito mleko. Takozvano “tekuće zlato”  kupuju  čak i bodibilderi za 30 mil mleka izdvajaju oko 13e.

Foto: Wikipedia

Neke majke otvoreno priznaju da su srećne što svoje mleko mogu prodavati i odraslim osobama, ali iz Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije poslali su oštru kritiku.

“Ovo je grozno jer se majčino mleko pretvara u robu i pruža priliku prevarantima da ženama prodaju običnu vodu obojenu belom bojom”, poručili su.

Iako već duže vreme na Facebooku postoje grupe u kojima majke dele svoje mleko onima koje ga nemaju, sada se pojavila i web stranica na kojoj se može kupiti, zavisno o količini, već za deset eura, a to je izazvalo zabrinutost zdravstvenih radnika koji smatraju da bi se ženama moglo prodavati lažno majčino mleko.

Tako na stranici Only the Breast mame mogu kupiti ili prodati svoje mleko na području Velike Britanije i SAD-a.

“Mame širom sveta vapile su za mestom za kupovinu i prodaju majčinog mleka i zato smo ga napravili. Čisto je, sigurno, pouzdano i jednostavno”, stoji na stranici.

Neke majke u oglasima se hvale da su diplomirale na Harvardu, a korisnice dolaze čak i iz Škotske.

“Zdrava sam 36-godišnjakinja koja je rodila vlastito dete. Nikad se nisam drogirala i zdravo se hranim. Imam zalihu zamrznutog majčinog mleka koje moje dete nikad neće uspeti popiti”, stoji u oglasu jedne dojilje koja prodaje litar i po mleka za 60e.

“Opremu kojom se izdajam sterilišem nakon svake upotrebe, a mleko stavljam u čiste nove kesice i zamrzavam. Ne smeta mi ako je mleko za bebu ili za odraslu osobu. Ako živite u blizini, možete ga sami preuzeti, a ako ga šaljem, kupac snosi troškove pakovanja i poštarine”, dodala je.

U Glasgowu se nalazi Univerzitetska bolnica Queen Elizabeth u kojoj je smeštena banka majčinog mleka, a sve dojilje se pregledavaju prije nego što se njihovo mleko prihvati. Koordinatorka te banke mleka, Debbie Barnett, upozorava da prodaja majčinog mleka predstavlja priliku za prevarante.

“Mleko kupljeno na internetu moglo bi predstavljati rizik za zdravlje beba. Ovo je zabrinjavajući trend. Ne znate što kupujete i budite oprezni”, rekla je i pojasnila da je zabrinjavajuć i podatak da žene koje su financijski nestabilne prodaju svoje mleko umesto da njime hrane svoje bebe.

“Preporuka je da zbog sigurnosti sve majke koje žele donirati ili primiti mleko kontaktiraju svoju lokalnu donatorsku banku majčinog mleka kako bi bile sigurne da su provedene sve potrebne sigurnosne provere”, izjavljuju iz Škotske agencije za hranu.

Index

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA