Mali Aleksa najbolji matematičar na svetu

Na 56. Međunarodnoj olimpijadi iz matematike, održanoj na Tajlandu, Kikinđanin Aleksa Konstantinov osvojio je zlatnu medalju.

Da je uspeh mladih matematičara iz Srbije ogroman potvrđuje i podatak da su u konkurenciji takmičara iz preko 100 zemalja sveta upravo članovi tima iz Srbije sa osvojene četiri medalje – zlatnom, srebrnom, dve bronzane i dve specijalne pohvale, bili među najboljima. Kikinđani su s razlogom ponosni na svog Aleksu.

U najjačoj međunarodnoj konkurenciji, Kikinđanin Aleksa Konstantinov, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, bio je i najuspešniji. A put do zlatne medalje na Matematičkoj olimpijadi Aleksa je zapravo započeo u kikindskoj Osnovnoj škola “Sveti Sava”, kada ga je matematika očarala.

“Moja ljubav prema matematici započela je još u osnovnoj školi, a tu ljubav razvijala je profesorka Desanka Čepelnik. Puno je radila na mom uspehu, postavila je prave temelje mog znanja i zbog toga sam joj neizmerno zahvalan”, priča nam Aleksa.

Predan rad u beogradskoj Matematičkoj gimnaziji, uz veliku podršku i podstrek profesora, doneo je , pre svega Aleksi i njegovoj porodici, veliko zadovoljstvo i oficijelne nagrade. Pripreme za samo takmičenje su konstantne, to kako kaže Aleksa, nije obaveza – već ljubav prema matematici:

“Nama matematika nije obaveza, već ljubav i strast, najlepša zanimacija. Treba stvarno spoznati lepotu matematike kao prelepe nauke. Na taj način, nama pripreme za takmičenja ne padaju teško, mi to radimo svakodnevno.”

Iskustva sa Tajlanda i sa samog takmičenja su za čitav život. A onda, i saznanje da ste – najbolji.

“Samo sam čekao da budu povučene granice za zlatnu medalju, ali kada je rezultat bio i zvanično saopšten bio sam presrećan. Mislim da je to veliki uspeh za mene”, emotivno nam utiske iz Tajlanda prepričava najbolji matematičar-srednjoškolac na svetu.

Možda je zlatna medalja siguran znak da će Aleksa, baš kako je i poželeo, svoje školovanje nastaviti u Bostonu, na Univerziteti MIT. Pričao je o tome sa svojom profesoricom Sonjom Čukić koja ga je bodrila da zlatna medalja olakšava upis. Verovala je u Aleksu, a Aleksa je to dokazao na najlepši mogući način.

Nakon srednje škole, Aleksa će otići tamo gde će dobiti najbolje uslove za obrazovanje i život. A život je tek pred njim. Gde god to bilo, Aleksin izbor je – matematika.

Izvor: RTV

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA