Male boginje: Žalosna istina – raste broj obolelih

Zaključno sa 21.11.2017. u Srbiji je prijavljeno skoro 200 obolelih od malih boginja. Broj pacijenata raste, preti epidemija, pa se moramo pozabaviti ovom bolešću

Pa zar nije iskorenjena vakcinacijom?

 

Nažalost NIJE!

 

Iako postoji efikasna vakcina, koja ima jasno dokazane zaštitne efekte, (a nesumnjivo je dokazano da NEMA veze sa autizmom i njemu sličnim bolestima) ona se ne daje dovoljnom broju dece!

Obuhvat vakcinacije (kako se to stručno naziva) treba da bude 95% da bi se ostvario pravi preventivni efekat, a sa tugom se mora konstatovati, da je u pojedinim delovim Srbije (važi i za Beograd), MANJE OD 50% dece vakcinisano protiv malih boginja.

 

Slično je u mnogim evropskim zemljama, a samo u susednoj Rumuniji je u prva tri meseca ove godine obolelo preko 3500 ljudi, a 17 je umrlo!

 

Kakva je to bolest?

 

Male boginje (morbilli) su virusne – osipne groznice, dakle virusne bolesti koje, pored svih jasnih znakova infekcije (povišena temperatura, curenje nosa, crveno grlo…) idu sa OSIPOM po koži.

To je OPASNA bolest jer može prouzrokovati ozbiljne komplikacije, među kojima su najgore upala pluća (pneumonija) i upala mozga (encefalitis).

Kako se dobijaju male boginje?

Lako – od obolele osobe: bilo direktnim kontaktom, bilo kapljičnim putem (kijanjem, kašljanjem…).

Koliko traje inkubacija?

Inkubacija (period od ulaska virusa u organizam do prvih znakova infekcije) je obično 10 do 12 dana (minimalno sedam, a maksimalno 14).

Kada je oboleli od morbila „zarazan“ – opasan po okolinu?

Jedan do dva dana PRE PRVIH simptoma oboleli širi viruse oko sebe. Kako osip nastane dva do tri dana posle prvih simptoma, može se reći da je većina obolelih od morbila zarazna 4 dana PRE izbijanja ospe!

Koji su prvi znaci bolesti?

Bolest počinje kao i svaka druga virusna infekcija – povišenom temperaturom, curenjem nosa, kijanjem kašljanjem, gušoboljom, kao i upalom konjuktiva (vežnjača – sluznice oka). Temperatura raste, neretko se javlja mučnina i povraćanje, a ponekad i proliv. U ovoj fazi se pregledom usta vide Koplikove mrlje – beličaste promene na sluznici usne duplje – vide se sa strane, a jave se 24-36 sati PRE izbijanja ospe i mnogo pomažu lekarima da na vreme uspostave dijagnozu!

Ova prva faza obično traje 3 do 4 dana (retko neki dan duže), a onda kreće osip.

Kako izgleda ospa kod malih boginja?

 

Ospa počinje na glavi – obično iza ušiju ili baš između kose i kože lica ili potiljka. Radi se o „zrnastoj“ ospi a između ovh boginja se vide delovi kože koja je očuvana.

Ospe se širi naniže („ospa tuša“)  pa zahvata lice, vrat, trup, a potom ruke i noge. Neretko se desi da ospa na licu bledi, a tek se pojavi na nogama.

Lice kod dece dobija tipičan izgled koji se zove plačna maska – lice je otečeno, oči crvene, ponekad krene i suzica (iako dete NE plače)…vrlo katakteristično za male boginje.

Temperatura je visoka, a pacijent se oseća iscrpljeno, malaksalo, nema apetita, a neretko se javljaju bolovi u celom telu. ova faza osipa traje obično 5 do 6 dana, a onda temperatura polako pada, a ako nema komplikacija pacijent se oseća bolje.

Koliko traje oporavak?

 

Faza oporavka počinje padom temperature, ospa bledi i povlači se (odozgo na dole), javlja se deskvamacija – ljuspanje kože koju su boginje „pogodile“. Temperature više nema, a trend poboljšanja se nastavlja. Ova faza traje obično 4 do 5 dana.

 

Koliko ukupno traju male boginje?

 

Kada nema komplikacija, traje 10-tak dana, ali morbili UVEK dovode do pada imuniteta, pa čak i kada NEMA komplikacija, pametno je izbegavati mesta s mnogo ljudi još bar 7 do 10 dana!

Koje su moguće komplikacije?

Nema „striktnih“ pravila, ali se komplikacije uglavnom javljaju kod beba, starijih, ali i kod osoba koje imaju slabiji ili oštećen imunitet (zbog hroničnih bolesti, lekova…).

Upala srednjeg uha je relativno česta komplikacija, ali se nažalost može javiti i upala pluća (koja može biti izuzetno teška), kao i upala mozga (emcefalitis) koji se retko javlja ) kod jednog od 1000 obolelih), ali može ostaviti ozbiljne posledice. Nažalost, dešavaju se i smrtni ishodi kod malih boginja.

Ima li leka?

Nažalost NE postoji efikasna terapija za male boginje! Oboleli mora da se izbori sa virusom, a sprovodi se simptomatska terapija (antipiretici, nadoknada tečnosti…)

Pa šta da se radi?

Najvažnija je PREVENCIIJA! Vakcinacije je UBEDLJIVO najbolji način prevencije, tu NEMA dileme!

U uslovima epidemije se sprovode posebne i precizno definisane mere koje nalaže Ministarstvo zdravlja, na predlog stučnih komisija i radnih grupa koje (sa nadležnim institucijama) prate situaciju.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA