Mala matura, veliki stres

Ne postoji univerzalni recept protiv “ispitne groznice, a stres svakako bolje podnose đaci koji imaju više samopouzdanja i koji su dobro ovladali gradivom

U životu školaraca, mala matura je prva veliki ispit, kada deca za dva dana treba da pokažu sve što su naučili tokom prethodnih osam godina školovanja. Sama činjenica da im od uspeha na maloj maturi zavisi dalji tok obrazovanja i života, dovoljno je stresna za decu, ali i za roditelje. Istina, atmosfera na polaganju ispita nije prijatna ni odraslim ljudima, a kamoli adolescentima koji se prvi put suočavaju sa tako stresnom situacijom.

 

– Ne postoji “univerzalni recept” protiv “ispitne groznice” – kaže Milica Žarković, pedagog u OŠ “Jovan Miodragović” u Beogradu, i dodaje da stres svakako bolje podnose đaci koji imaju više samopouzdanja i koji su dobro ovladali gradivom.

Kazna ne pomaže

– Ukoliko se, uprkos svemu, dogodi da dete na ispitu ne postigne očekivani uspeh, roditelji ne bi trebalo da pokazuju ljutnju, niti da kažnjavaju dete. Ispit je već završen i dete ni na koji način ne može da promeni njegov ishod, pa samim tim, ljutnja i represije ne mogu da budu svrsishodne. U takvoj situaciji, dete se verovatno već oseća osujećeno i kažnjeno, pa ljutnja roditelja može samo da podstakne depresiju školarca. Takođe ne preporučujem poređenje deteta sa drugarima. Činjenica da je neko drugi postigao bolji ili lošiji uspeh samo je informacija koja ne govori ništa o sposobnostima i znanju dece, niti o reakciji na stresne situacije. Osim toga, takve opaske nisu konstruktivne jer skreću pažnju sa učinka našeg deteta na druge, dok zapravo, želimo da ono postigne bolji uspeh. Roditelji bi trebalo da imaju na umu da deca ovakav način razmišljanja lako i brzo usvajaju, pa će se uvek naći neki “kontra primer” – objašnjava naša sagovornica.

Podrška najvažnija

– Najbolji način da pomognete svom detetu ako doživi neuspeh jeste da mu pružite podršku i ljubav. Takvim ponašanjem nećete negirati ili umanjiti njegov neuspeh, već ćete se usmeriti na budućnost. Ukažite detetu da je ovo odlična situacija da se nešto nauči i popravi. Pokažite mu da vam je stalo do njegove dobrobiti, podsetite ga da će biti još prilika u životu i da ne najvažnije da nauči kako da ih ugrabi i iskoristi. Takođe, pomozite mu da izgradi pozitivan stav i da ovu situaciju vidi kao opomenu da se bolje organizuje ili drugačije pripremi u budućnosti. Uverite ga da ne treba da odustaje od svojih želja zbog jednog neuspeha. Potrudite se da uočite slabe i jake strane svog deteta. Recite mu da je važno da iskoristi svoje sposobnosti, ali i da bude svestan sopstvenih nedostataka i da se trudi da ih ublaži. Jedino na taj način, sprečiće neuspeh – savetuje Milica.

Uostalom, matura jeste bitan deo života tinejdžera, ali nije konačna životna pobeda, niti neuspeh. Ovo je samo jedan korak, a svaki sledeći je jednako bitan.

SAVETI ZA ISPIT BEZ STRESA

– Rasporedite gradivo koje treba da naučite ili obnovite, napravite listu prioriteta i učite od najbitnijih do manje bitnih stvari.

– Napravite procenu koliko će vremena biti potrebno za svaki od delova i uporedite sa vremenom koje vam je na raspolaganju, kako biste znali da li imate vremena da brzo prelazite ili temeljno čitate gradivo i koliki broj ponavljanja možete sebi da priuštite.

– Vizualizujte uspeh tako što ćete u trenucima odmora pokušati da zamislite čitavu ispitnu situaciju do detalja. Naš mozak ima neverovatnu sposobnost da se jednako razvija kada nešto proživimo u stvarnosti, kao i kada vizualizujemo/zamišljamo. Ovako vam ispitna situacija može delovati poznatije i prirodnije. Pritom, zamišljanjem pitanja koja se pojavljuju na testu ujedno i obnavljate gradivo.

– Dan pred ispit se odmorite, opustite, provedite ga u prijatnom društvu i dozvolite sebi da ne razmišljate o ispitu. Možda vam se učini da ništa ne znate i da se ne sećate naučenog, ali kada budete videli pitanja, odgovori će se “sami” pojaviti, kaže pedagog Milica Žarković.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA