Majke nikada (ali baš nikada) ne valjaju?

Mama blogerka Krisi Šmit je, na osnovu svojih iskustava i situacija u kojima su se našle mnoge druge žene, izrazila mišljenje da živimo u antimajčinskoj kulturi. Pogledajte šta ju je navelo na takav stav.

Foto: Lightfalling/flickr

Kako Šmitova objašnjava, nedavno je s jednim prijateljem razgovarala o tome da će se on i njegova supruga uskoro ostvariti kao roditelji, a on joj je otkrio da njegova supruga planira da doji svoju bebu. Kada mu je objasnila da će imati poteškoću da to učini svaki put kada je njihova beba gladna jer društvo osuđuje mame koje doje na javnom mestu, on je klimnuo glavom i rekao da „živimo u kulturi koja je prilično antimajčinska“.

„Te reči su odjekivale. Kako mudro zapažanje! Ali je li u pravu?“, piše Krisi Šmit i dodaje da je dugo razmišljala o tome kroz šta sve žene prolaze kada postanu majke. „Od trenutka kada začnete bebu, vaše odluke su izložene osudama i kritici od strane drugih roditelja. Ali nije problem samo u borbi roditelja jednih protiv drugih. Čini se da svako, bio on sam roditelj ili ne, ima snažno mišljenje o tome kako treba da vaspitavate svoju decu.“

Tako ona podseća da, kada u vestima čujemo tragične priče o mladim ljudima, svi kažu: „Pa, šta je radila ta njegova majka“, a niko se ne zapita da li je otac taj zbog kojeg je dete bilo zapostavljeno ili loše vaspitano, pa je postalo ubica, kradljivac, silovatelj itd.

Međutim, ima i bezazlenijih situacija u kojima majke jednostavno nikada neće dobiti bitku. Odličan primer za to bila je večita dilema o tome treba li žena da bude zaposlena ili nezaposlena mama. Ukoliko odluči da zarađuje za svoju porodicu i gradi karijeru, žena je optužena da „ne provodi dovoljno vremena sa svojom decom“, dok su one majke koje ostaju kod kuće i biraju da budu domaćice proglašene za „lenje“.

„Postoji li ikakav način da budemo majke bez podsmeha društva koje se meša u naša posla?“, zbog svega se pita Šmitova i napominje da je dobro što su društvene mreže sve zastupljenije jer mame imaju priliku da razmene mišljenja za ženama koje su u istoj situaciji kao one i dobiju potvrdu da su dobre u onome što rade za svoju decu, kao i pomoć i, ukoliko zatreba, saosećanje.

„Iskreno se nadam da mogu da doprinesem inspirisanju i ohrabrenju majki svih starosnih doba, bez obzira na okolnosti u kojima žive“, napisala je Šmitova misleći na svoje blogove koji pružaju podršku mamama i završila citatom Roberta Ingersola u kojem se svaka majka može prepoznati – „Uspinjemo se podizanjem drugih“.

 Izvor: Yumama

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA