Majke male dece do tri godine po povratku na posao sa porodiljskog odsustva imaju niz zakonskih privilegija

Majke male dece do tri godine po povratku na posao sa porodiljskog odsustva imaju niz zakonskih privilegija, ali je malo koja upoznata sa svojima pravima.

majke px

Često ne znaju da je isključivo stvar njihovog izbora da li će da rade samo u prvoj smeni, da imaju pravo da u dogovoru s poslodavcem posao obavljaju kod kuće, ili da rade četiri sata dnevno.

Sve to predviđa Zakon o radu, ali, sudeći po anketi koju je sprovela Vlada Srbije, o tome ne znaju mnogo ni zaposleni ni poslodavci. Iako je ovo mere usvojila država, one se nedovoljno primenjuju čak i u javnom sektoru.

Ministarka bez portfelja zadužena za porodicu Slavica Đukić Dejanović kaže da je malo koji radnik u Srbiji imao takve zahteve, kao i da postoje kompanije kojima bi takav način rada odgovarao.

“Mi smo sproveli anketu među 330 poslodavaca i 4.000 zaposlenih. Do sada takve uslove gotovo niko nije tražio, ali kad smo im ih predočili, i jedni i drugi su pokazali interesovanje da se primene te odredbe zakona”, kaže Dejanovićeva.

Ona dodaje da bi poslodavci izašli u susret majkama sa malom decom, ali da od vlade očekuju određene stimulanse.

“Mi smo spremni da nekim zahtevima izađemo u susret, a sve u cilju povećanja nataliteta. Oni na primer traže subvencije, poreske olakšice i zajedničke projekte sa državom. Na primer, afirmaciju proizvoda poslodavaca”, ističe ministarka.

Kakve su sve zakonske olakšice predviđene za majke sa decom do tri godine?

Po povratku sa porodiljskog žena može da radi prekovremeno ili u noćnoj smeni samo uz njenu pismenu saglasnost. Isto važi za samohranog roditelja, ali je taj rok još duži – čak sedam godina.

Pauza od 90 minuta za dojilje

Ukoliko se majka vrati na posao pre isteka odsustva od godinu dana poslodavac je dužan da joj obezbedi pauzu u toku dnevnog rada u ukupnom trajanju od 90 minuta ili da joj za toliko skrati radno vreme, kako bi mogla da doji svoje dete. To važi u slučaju da radno vreme žene iznosi šest i više časova.

Zakon je predvideo i rad od kuće, a u tom slučaju poslodavac je dužan da obezbedi i sredstva za rad i naknadu troškova za njihovu upotrebu.

“Propisima je predivđeno i četvoročasnovno radno vreme i angažovanje van posla, lokacijski i vremenski, ali samo ako to ne remeti proces rada”, navodi ministarka Dejanović.

Iako po Zakonu imaju niz prava, majke ih veoma retko koriste, a da je tako, potvrđuju i predstavnici kompanija koje posluju u Srbiji.

Izvor> Kurir

Podeli:

Komentari

 1. Slava says:

  Zakon samo na papiru. Ja sam bebu od godinu ipo ostavljala po komsiluku, kod drugarica jer je poslodavac izmislio radnu subotu iako realno za to je bas retko postojala potreba. Par puta sam rekla da ne mogu pa je nastajao opsti haos jedva ostadoh da radim… A ne daj Boze da pozelim i rodim trece, nikad se vise nebi vratila na posao.Decu bolesnu saljem u vrtic, jer bolovanje ne dolazi u obzir. Samo par dana dok ne prodje temperatura, posle u vrtic a terapija pre i posle vrtica. I takva je situacija u 90% privatnih firmi.

 2. L0RY says:

  Nema potrebe da se povećava natalitet u Srbiji.
  Isto kao što “Srbija” nema potrebu da pomogne ženama, porodiljama i svima onima kojima je primena zakona preko potrebna.

 3. Alex says:

  Meni je moj poslodavac rekao da ovaj zakon ne vazi i ne postoji. Jedino da ukoliko on zeli da mi izadje u susret mogu da radim samo u prvoj smeni.

 4. Mirka says:

  Takodje , ista situacija i kod mene. Radim u ” velikoj” drzavnoj firmi. Kazu da sam samo oslobodjena nocnog rada … Prve i druge smene se podrazumevaju.
  Neka se onda vec jednom nesto ucini da se poslodavcima skrene paznja sta smeju a sta ne da rade..

 5. Nale says:

  Radim u velikoj drzavnoj firmi, gde mi se govori da niko nije cuo za ovaj zakon. Da mi je sef licno izasao u susret da radim samo prvu smenu. Inace je moj posao u tri smene svih sedam dana nedeljno. A inace mi se posao u prvoj smeni nekada zavrsava u 18h, sto je, prekovremeni rad. Ja bih volela da se vise zna o ovom zakonu, i da se zenama ne bude neprijatno da traze ono sto im po zakonu pripada.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA