Letnje muke: Dijareja

Stiže nam leto a sa njim vrućine, godišnji odmori, odlasci na jezera, reke, more, hladna voda te sokovi i sladoledi.

Možda nam nećete verovati ali u svakom ovom segmentu leta u kom toliko uživamo vreba jedna opasnost a ponajviše za decu, jer njihov imuni sistem nije u potpunosti razvijen te su podložniji infekcijama. Ta opasnost su crevne infekcije koje se odlikuju visokom temperaturom, povraćanjem ili dijarejom ili kombinacijom ovih simptoma.

Tokom leta crevne infekcije koje mogu biti kako bakterijskog tako i virusnog karaktera najčešće se javljaju usled konzumiranja hrane ili pića koje je ili bakteriološki neispravno (poput javnih česmi i nekontrolisanih izvora i bunara) ili zbog dužeg stajanja podložno kvarenju (zbog visokih temperatura nisu potpuno sigurni ni frižideri a pogotovo sandučari za sladolede na ulicama ali ni kućni frižider, takođe).

Pozivamo roditelje da dobro obrate pažnju kakvu hranu njihova deca konzumiraju.

Veliku opasnost tokom leta predstavljaju bilo koje vrste brze hrane jer se dešava da meso stoji i po nekoliko dana (što je dug period za meso leti) i kao takvo pogoduje razvoju bakterija roda Shigella i Salmonella koje su najčešći uzročnik gore navedenih simptoma crevnih infekcija. Zato uvek pitajte prodavca koliko dugo meso stoji i tražite da bude dobro ispečeno ali i da vas ne uslužuje hranom ista osoba koja vrši i naplatu usluge kako biste preduzeli sve mere predostrožnosti.

Sledeće na šta treba obratiti pažnju su jaja, mleko i mlečne prerađevine i sladoledi. Uvek proveravajte rok trajanja kao i kvalitet pakovanja proizvoda. Ribu kupujte uvek svežu a zeleno povrće dobro perite mlakom vodom i ispirajte po nekoliko puta.

Ukoliko se i pored svih mera predostrožnosti koje ste preduzeli desi da vaše dete dobije crevnu infekciju, Rea Lab Analitic laboratorija Vam nudi nekoliko vrsta analiza kojima se može utvrditi uzročnik i time pomoći pedijatru u uspostavljanju prave dijagnoze i terapije. Sve analize se rade iz uzorka stolice koje donosite u specijalizovanim posudama koje možete nabaviti u apotekama ili u našoj laboratoriji, besplatno.

Osnovna analiza je analiza stolice na prisustvo bakterija koje izazivaju bolesti, a koja se stručno zove koprokultura. Tom analizom u našoj laboratoriji možete utvrditi prisustvo kako zaraznih bakterija tako i gljivica koje takođe mogu dati neke od ovih simptoma. Za izvođenje analize potrebno je 2-3 dana a u izuzetno retkim slučajevima, kada je izolacija nešto komplikovanija i 4 dana. Tada se rade dodatna ispitivanja da se utvrdi da li je u pitanju bakterija koja normalno živi u digestivnom traktu ili je u pitanju neki mutirani soj te je iz tog razloga izolacija nešto komplikovanije.

Sledećim analizama utvrđuje se prisustvo ili parazita ili ameba u stolici. Ukoliko ste svoj godišnji odmor proveli na nekoj egzotičnoj destinaciji (Egipat, Turska, Maldivi,…) a hranu ili voće niste konzumirali na mestima koja su proverena i od strane turističkih agencija i vodiča preporučena za jelo onda savetujemo da se urade i analize na prisustvo ovih mikroorganizama koji mogu dati i opasniju kliničku sliku od bakterijskih infekcija. Izvor ovih zaraza može biti i popijena morska voda ali i egzotično voće poput urmi. Ove analize se rade 1-2 dana.

Pomenutim analizama u Rea Lab Analitic laboratoriji pokrivate najveći broj uzročnika crevnih infekcija koje mogu biti uzrok bolesti Vašeg deteta. Ali, kako smo već napomenuli, uzročnici mogu biti i virusi. U našoj laboratoriji možete uraditi i analize na Adeno i Rota virus koji poslednjih godina sve više figuriraju kao virusni izazivači crevnih infekcija. Rezultati se dobijaju za 1-2 dana.

Ponekad se dogodi da pedijatar savetuje da se uradi i analiza Helicobacter pylori iz stolice te Vas obaveštavamo da i ovu analizu možete uraditi u našoj laboratoriji. Klinička slika zaraze bakterijom Helicobacter pylori je nešto drugačija i da li ćete raditi tu analizu zavisi od procene lekara. Rezultate ove analize takođe dobijate za 1-2 dana.

I da zaključimo – ukoliko Vaše dete dobije crevnu infekciju prva stanica je njegov pedijatar a druga laboratorija. Nemojte detetu davati antibiotike pre nego što uzmete uzorak stolice za analizu jer i najmanje količine antibiotika jako brzo počinju da deluju i može da se dogodi da smanje količinu uzročnika ili čak i da ga eliminišu (ukoliko je broj bakterija nizak ali ipak dovoljan da rezultira simptomima) a to onda otežava kako dijagnostiku tako i lečenje.

Rea Lab Analitic , Kičevska 17, Beograd

www.realabanalitic.rs , +381113441900

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA