Letnja priprema i čuvanje mleka za bebe

Visoke temperature koje nam predstoje nameću brojne brige i pitanja u vezi sa bezbednom pripremom i čuvanjem mleka. Počnimo od najjednostavnije situacije – kada mama doji…

Foto: Pexels

Ukoliko dojite bebu

Ovo je idealna situacija, kako za bebu, tako i za mamu, jer ne mora da brine o sterilnim posudama i adekvatnim uslovima za spravljanje obroka za bebu. Dovoljno je da mama povede računa o svojoj ishrani i, pre svega, unošenju dovoljne količine tečnosti, da može bezbrižno da provodi vreme u šetnji sa svojom bebom. Obrok se priprema sam, u sterilnim je uslovima i na idealnoj temperaturi, čeka se samo da se beba oglasi da je gladna.

Kako čuvati mleko?

Ukoliko je neophodno kraće ili duže razdvajanje mame i bebe, rešenje je u izmlazanju i ostavljanju mleka, koje će neko drugi dati bebi. U prvom mesecu, dok se uspostavlja laktacija, i dok se i mama i beba uče pravilnom dojenju, savetuje se da se beba dohranjuje isključivo na kašičicu. Kasnije, kada je „tim“ dobro uvežban, može se koristiti i flašica.

Za izmlazanje možete koristiti ručnu ili električnu pumpicu, koju ćete sterilisati pre svake upotrebe, ili to možete činiti ručno, što je malo komplikovanije. U svakom slučaju, bitno je da se mleko istiskuje direktno u neku sterilnu posudicu, nikako da curi niz kožu, ili da se sa nje skuplja. Kada su pumpice u pitanju, to nije problem, jer je reč o zatvorenom sistemu, na čijem kraju je graduirana flašica, pa na kraju znate tačno koliko ste mleka prikupili.

Sam proces izmlazanja ne treba da traje duže od 30 minuta, da se mleko ne bi pokvarilo na sobnoj temperaturi. Mleko možete čuvati u frižideru do 24h, ili u zamrzivaču do 6 meseci. Naravno, pre zamrzavanja ga morate preručiti u posudu pogodnu za tu namenu ( na tržištu postoje posude i kesice različitih proizvođača ), na kojoj ćete napisati datum i količinu mleka. Nemojte se zabrinuti ukoliko ne uspevate da dobijete velike količine mleka, to je prirodno, jer je vaš organizam usklađen sa potrebama bebe. Dovoljno je samo da na vreme počnete da pravite zalihu, pa ćete iskombinovati nekoliko porcija da biste dobili jedan obrok za bebu. A možda ćete se i iznenaditi da vaša beba i ne može baš mnogo da popije, za razliku od drugara koji su navikli na flašicu.

Jednom odmrznuto mleko, nemojte ponovo zamrzavati.

Za bebe na mlečnoj formuli

Za roditelje je u ovom slučaju situacija malo komplikovanija. Glavna briga je obezbediti dovoljno sterilnih flašica za duži boravak van kuće. Mlečna formula je fabrički zapakovana, pa je lako poneti je sa sobom, a možete i odmeriti dozu koja je potrebna za bebin obrok, pa je sipati u sterilne posudice ( npr.posudice za urin koje možete kupiti u svakoj apoteci ), što je još lakše za nošenje. Prokuvanu vodu možete koristiti do 12 sati ( ukoliko je poklopite, držite u termosu, električnom bokalu ili čajniku ). Kada zatreba, pomešate sastojke u flašici, ohladite ili zagrejete do željene temperature i sve je spremno. Grejanje je, naravno, daleko lakše i brže ukoliko imate grejač za flašice.

Ako vaša beba ne popije svo mleko, ostatak nemojte čuvati.

Dr Ivana Veljić, pedijatar

Podeli:

Komentari

  1. nevena says:

    od kada beba sme u dubak ?sad ima 5meseci?xwala unapred…


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA