Lekovi protiv gripa i vakcina

Najbolji lek je PREVENCIJA! Prevencija je VAKCINACIJA – nadamo se da ste već primili vakcinu protiv gripa. NEMA bolje zaštite od vakcine.

Sudeći po nestašici vakcina protiv gripa, postoji odlično razvijena svest o potrebi prevencije ove opasne bolesti.

LEKOVI PROTIV GRIPA I VAKCINA – ŠTA ODABRATI

Da li je kasno za vakcinaciju

Nije!

Čak i u sred epidemije gripa nije kasno za vakcinaciju! Ako se dete ili odrasli vakcinišu prvi put sad je odlično vreme za vakcinaciju. Imunološka reakcija na vakcinu je individualna, ali je obično potrebno par nedelja da se “naprave” antitela – “ubice” virusa koje ne daju da se virus useli u organizam.

 • Možemo li se vajcinisati ako su se javili prvi simptomi gripa

Nikako!

Ako je grip počeo vakcina ne sme da se primi! Razlog je prost – organizam je već u infekciji i nema potrebe da se daje vakcina koja traži vreme da se razvije odbrambena reakcija.

Ako je grip već počeo ima smisla dati neki od antivirusnih lekova. Ima mnogo nedoumica oko lekova protiv gripa rešili smo da im posvetimo više prostora.

 • Antivirusni lekovi – zablude i istine

Ø  Tamiflu (oseltamivir) je jedini efikasan lek protiv gripa

Nije baš tako, ali je ubedljivo najkorišćeniji “antigrip” lek. Svi drugi su, za sada, u njegovoj senci, ali se radi o lekovima sa sličnim (gotovo istim) dejstvom.

Ø  Bolji je od vakcine

Nije bolji od vakcine! Kao što rekosmo vakcina je najbolja zaštita od “standardnog” gripa. Lek ima smisla da se daje nevakcinisanima koji su ispoljili prve simprom i znake gripa.

Ø  Sigurna je zaštita od ptičjeg gripa protiv koga nemamo vakcinu

Nema 100% zaštite, ali je zaista odlična zaštita za ljude koji su bili u kontaktu sa pticama za koje se pokazalo da imaju virus ptičjeg gripa. Ova indikacija je zanimljiva samo za ljude koji su u kontaktu sa pticama, potencijalnim nosiocima virusa H5N1, na primer veterinari ili epidemiolozi… Za “obične ljude” ovo nema značaja jer je verovatnoća da zaradimo ptičji grip izuzetno mala! Ne zaboravite – ptičji grip je bolest ptica! U našoj zemlji NEMA prenošenja ptičjeg gripa sa čoveka na čoveka.

Ø  Čim počne sezona gripa treba uzeti antivirusni lek da bi se zaštitili od gripa

Ne valja!

Bolje se vakcinišite PRE epidemije (nije kasno ni sada). Ako ste “zakleti” protivnik vakcinacije onda naučite kako se oseltamivir (Tamiflu) ispravno koristi.

Ø  Kada treba korsititi lek protiv gripa

Oseltamivir (Tamiflu) ima svoje mesto u terapiji “standardnog” gripa:

 • kod nevakcinisanih osoba (deca moraju biti starija od 1 godine) koji su zakačili grip
 • kod vakcinisanih koji su dobili grip brzo (nekoliko dana posle vakcinacije) pa NISU stigli da se imunizuju (što se zaista retko dešava)
 • kao prevencija gripa – kod nevakcinisanih koji su bili u kontaktu sa obolelim od gripa (daje se pre ispoljavanja simptoma)

Lek ima smisla dati u prvih 48 sati od pojave simptoma, najbolje što pre! Ovo je važno jer je mehanizam dejstva oseltamivira takav da sprečava širenje virusa gripa u organizmu. Kada se virus “uvali” u ćelije naših disajnih organa on se tamo razmnožava, ubija ćeliju pa se iz mrtve želije širi dalje u zdrave! E ovo sprečava oseltamivir!

Zato je dobro da se leka da u vreme kada je virus napravio malu štetu – najbolje u prvom danu pojave simptoma i znakova gripa (najdalje dva dana od pojave simptoma). Ako se lek uzme na vreme dolazi do značajnog poboljšanja, tako da umesto sedam do dest dana ležanja “pod visokom temperaturom”, boest traje nekoliko dana sa blagom “temperaturicom” (ponekad i bez nje).

Ipak, NE TREBA LEK UZIMATI BEZ KONSULTACIJE SA DOKTOROM! Nije moguće proceniti prve simptome bez konsultacije sa pedijatrom.

 

Oseltamivir NIJE univerzalni lek protiv svih virusa! To je lek protiv gripa, a ima preko 200 respiratornih virusa koji NISU “gripozni” virusi i protiv njih oseltamivir ne pomaže!

Da ne bi “pucali u prazno” posavetujte se sa doktorom – svaki lek ima neželjene efekte, pa nema smisla davati ga napamet!

Ø  Kako se daje, i koliko dugo

Lek se daje dva puta dnevnu o dozi koju prepiše lekar! Terapija traje pet dana (retko je potrbno duže davanje)

Ø  Kakvi su neželjeni efekti

Oseltamivir se dobro podnosi! Najčešći neželjeni efekti su vezani za prolazne digestivne tegobe – muka i povraćanje. Retke su ozbiljne alergije na ovaj lek.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Jezdimir says:

  Poštovani,
  U mom kraju (Kučevu) ljudi u velikom broju oboljevaju od bolesti izazvane gripom a nikako ne dobivaju nijedan antivirusni lek već se daju samo antibakterijski lekovi.

 2. mila says:

  Da li se nekom analizom može videti da li je čovek imao grip npr.kada je sumnja da je oboleo(simptomi) bila pre 20-ak dana?


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA