Lekari: Pad obuhvata vakcinisane dece i do 40 posto, rizik od epidemije morbila

Specijalista pedijatrije prof. dr Jelena Vojinović izjavila je da je zbog izazova koje je donela pandemija koronovirusa zabeležen značajan pad u obuhvatu redovno vakcinisane dece, posebno u delu MMR vakcine.

Foto: Pixabay

Predsednik Udruženja za javno zdravlje Srbije dr Dragoslav Popović kaže da je neophodna hitna društvena akcija što se redovne vakcinacije dece tiče, jer za “male boginje nemamo vremena i mora se reagovati odmah”.

„Obuhvat redovnom vakcinacijom se značajno smanjio u poređenju sa zadatim ciljevima, posebno u delu MMR vakcine. Očekujemo u ovoj Nedelji vakcinacije zvanične poslednje podatke iz Batuta, ali ono što smo zabeležili za prošlu godinu je pad od 30 do 40 posto“, rekla je Vojinović i dodala da su podaci različiti u različitim delovima Srbije.

Ona je naglasila da bi taj bedem zaštite dece trebalo da bude na oko 90 odsto, a da smo u proseku trenutno na oko 50 – 60 odsto vakcinisane dece.

„Svi se danas plaše kovida, a onda se stiče utisak da smo zaboravili koliko je važno zaštititi decu od starih poznatih neprijatelja kao što su morbili i slično“, rekla je dr Vojinović i dodala da je već u regionu zabeležena pojava morbila na par mesta.

Ona je naglasila da je neophodna hitna akcija da ne bi došli u situaciju da ponovo doživimo 2017.godinu i epidemiju malih boginja kada se sva deca vrate u kolektive.

Dr Dragoslav Popović ističe za N1 da su u pitanju alarmantni podaci, možda ne za druge vakcine, ali da je zaštita dece od malih boginja prioritet jer je u pitanju jedna od bolesti koja će „iskoristiti svaku priliku da se ponovo pojavi među nama“.

On je naglasio da neophodna hitna društvena akcija jer za „male boginje nemamo vremena i mora se reagovati odmah“.

„Nama treba 95 obuhvat vakcinisane dece protiv morbila da bi imali kolektivni imunitet dece i da bi bili sigurni da nećemo imati epidemiju“, rekao je dr Popović.

On je naglasio da se ne sme dozvoliti ponovo epidemija kao 2017. godine i da je tada zabeleženo 14 smrtnih slučajeva, što je apsolutno nedospustivo.

Dr Vojinović objašnjava i da su tokom pandemije koronavirusa nažalost postojale zablude kod roditelja i strah da kontakt s kovidom menja i slabi imunitet deteta te da zato treba odložiti vakcinu. Roditelji su se, ističe, pitali i da li će, kada dete dobije redovnu vakcinu i to uticati na njegov imunitet tokom pandemije.

„Imamo dovoljno iskustva da osnažimo roditelje i pedijatre da treba da imaju racionalan pristup prema kovid infekciji i da kontakt sa kovid infekcijom ne znači da u nedogled treba odlagati vakcinaciju“, rekla je dr Vojinović.

Popović ističe da je činjenica da na početku jeste bilo problema ali da postoji jasno upustvo da je vakcinacija dece bezbedna u uslovima pandemije, da smo i sve vreme imali vakcine, a da smo došlo do toga da je samo 60 posto vakcinisane dece.

Ističe i da je neophodna mobilizacija zdravstvenih radnika i roditelja da se taj problem zatvori, da ne bismo imali još jednu epidemiju prvenstveno malih boginja. „Neću ni da spomenem, da ne baksuziram polio i nešto drugo. Sve su u pitanju teške, smrtonosne bolesti“, rekao je dr Popović.

N1

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA