Lečenje virusnih respiratornih infekcija – prirodni lekovi

Verovali ili ne, svi ti dosadni i teško podnosivi simptomi koji prate dečije respiratorne virusne infekcije su zapravo deo prirodnog procesa izlečenja. Oni su ujedno i dokaz da imuni sistem deteta radi kako treba.

Prirodno lečenje

Na primer, povišena temperatura je način na koji detovo telo, stvarajući toplije okruženje, samo pokušava da ubije virus. Osim toga, povišena temperatura je ujedno i signal odbrambenim snagama u krvotoku da podignu svoju odbranu. Štaviše, ako odlučite da detetu ne spuštate temperaturu dan ili dva, gotovo je izvesno da će ono brže ozdraviti.

Kašljanje je još jedan veoma koristan simptom. Kada dete kašlje ono iz disajnih  puteva odstranjuje gust mukus koji ako se ne izbacuje lako može preneti infekciju u pluća i druge delove tela.

Čak i i ulenjen krvotok nosa i grla koji je takav zbog zapušenog nosa ne treba ubrzavati, jer ćete na taj način ubrzati i prenos infekcije. Zbog toga izbegavajte da nos otpušavate agresivnim medikamentima, već disanje treba olakšavati koliko je to moguće, prirodnim lekovima.

Prirodni lekovi

Crna zova –  Sve crveno bobičasto voće sadrži antocianine, materije koje se vezuju i sprečavaju virus da uđe u ćeliju. To svojstvo ih čini prirodnim  antivirusnim lekovima. Kako su pokazala istraživanja čijim podacima raspolaže ministarstvo poljoprivrede SAD-a, crna zova ima višestruko veću količinu antocianina u poređenju sa drugim bobičastim crvenim voćem.

Ekstrakt ploda zove deluje tako što sprečava ulazak virusa u ćeliju, pritom aktivirajući imunitet da adekvatno odgovori. Svojim antivirusnim dejstvom on blokira replikaciju virusa čak i nakon ulaska virusa u ćeliju i to u različitim stadijumima virusne infekcije.

Sirup Bimunal za decu sadrži ekstrakt ploda crne zove i veoma je efikasan prirodni lek za sve virusne respiratorne infekcije. Primenjen u roku od prva dva sata od pojave prvih simptoma virusne infekcije, ekstrakt ploda zove efikasno ubija virus.

Med ima različita antibakterijska i antimikrobakterijska svojstva. Istraživanja su pokazala da kašičica meda u čaju može da ublaži bolove u grlu. Veoma je efikasan i kao prirodni lek za ublažavanje iritirajućeg kašlja. Kako je studija pokazala, deca koja su pred spavanje uzimala 10 grama meda, mnogo manje su kašljala tokom noći i lepše su spavala.

Med nikako ne treba davati deci koja su mlađa od godina dana, jer on može da sadrži spore botulizma. Iako su one obično bezbedne za veću decu i za odrasle, bebe nemaju dovoljno razvijen imuni sistem, pa ne mogu da se suoče sa njima.

Probiotici su tzv. prijateljske bakterije koje su identične onima koje nastanjuju digestivni trakt i čine crevnu mikrobiotu.

Poslednjih godina mnoga istraživanja su sprovedena u okviru kojih se ispitivala crevna mikrobiota. Ono što su ta istraživanja otkrila jeste da postoji snažna veza između zdravlja, odnosno otpornosti na infekcije i prisustva ili odsustva određenih grupa crevnih mikroba.

Zbog toga se kao dodatna terapija tokom virusne respiratorne infekcije savetuje i upotreba probiotika u cilju bržeg izlečenja i skraćenja trajanja bolesti.

Eukaliptus u svom sastavu sadrži prirodnu organsku komponenetu pod nazivom eukaliptol za koju je dokazno da umanjuje simptome nazalne kognestije, umanjuje učestalost kašljanja i ublažava glavobolju nastalu usled virusne infekcije.

Primenjen kao eterično ulje u inhalaciji i u kombinaciji sa nanom i lavandom, biljkama koje imaju slična i kompatibilna svojstva, otpušava nos, suzbija curenje iz nosa, olakšava disanje i smanjuje kašalj.

https://pediatrics.aappublications.org/content/early/2012/08/01/peds.2011-3075

https://www.healthline.com/nutrition/eucalyptus-leaves#section6

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464619300313

https://www.healthline.com/health/cold-flu/home-remedies

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21901706

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA