Lečenje i prevencija ojeda (pelenskog dermatitis)

Ako se na vreme ne prepozna i ne započne prava terapija, kao komplikacija pelenskog dermatitisa može da dođe do naknadne (sekundarne) bakterijske ili gljivične infekcije kože.

Foto: Canva

Šta je zapravo ojed?

Ojed se stručno naziva pelenski dermatitis  –  bolest odojčadi i male dece koja nose pelene. Lako se prepoznaje: crvenilo bebine kože u predelu koji je prekriven pelenom (guza, genitalije, kožni pregibi, butane, pa i struk). Promene na koži su nekada samo crvene, izmenjene boje, a nekada mogu da budu i vlažne, tople i bolne na dodir. 

Ako se na vreme ne prepozna i ne započne prava terapija, kao komplikacija pelenskog dermatitisa može da dođe do naknadne (sekundarne) bakterijske ili gljivične infekcije kože. Tada se crvenilo brže širi, koža se obično “ljuspa”, a neretko se vidi u žućkasti sekret…

Zašto se javlja ojed?

Ojed se najčešće javlja ukoliko se pelene ne menjaju redovno, ili se pelenska regija ne neguje adekvatno, ili kada beba ima retke prolivaste stolice! 

Nekada se ojed javlja kao pratilac izbijanja zubića, prilikom uvođenja nove hrane i prelaska na adaptiranu mlečnu formulu ili kravlje mleko, kao i tokom primene antibiotika. 

Kad bebe imaju osetljivu kožu, veći je rizik za razvoj peleskog dermatitisa – ojeda. 

Ojed nastaje i zbog produženog kontakta sa mokraćom, ali redovno menjanje i upotreba kvalitetnih pelena prevenira ovu vrstu ojeda. 

Prevencija pelenskog dermatitrisa – kako sprečiti pojavu ojeda?

Najvažniji način za prevenciju ojeda je održavanjem redovne higijene:

  • Treba koristiti pelene za jednokratnu upotrebu od proverenih proizvođača sa kvalitetnim absorbujućim materijalima.
  • Pelenu treba promeniti svaki put kada je mokra. Važno je da se zaustavi iritacija osetljive kože bebe hemijskim materijama iz mokraće i stolice.
  • Posle pranja bebu treba ostaviti nekoliko minuta bez pelene, raspovijenu kako bi se koža dobro prosušila – posle pranja kožu treba dobro osušiti (po potrebi i fenom, kroz mamine ili tatine prste, da se beba ne opeče)
  • Prilikom nege treba koristiti blaga sredstva koja čuvaju bebinu kožu, a nanošenje kreme koja jača odbrambenu barijeru kože, ali i “hrani” kožu, je put ka optimalnoj prevenciji ojeda.

Ukoliko ipak dođe do pojave ojeda posebnu pažnju trebe obratiti za negu zahvaćene regije. Pored pojačane higijene (redovno presvlačenje, pranje i sušenje bebine kože je od izuzetnog značaja), potrebno je odabrati kvalitetnu kremu za negu kože zahvaćene pelenskim ojedom. 

Šta je krema Sudocrem i kako deluje protiv pelenskog dermatitisa – ojeda?

  1. godine Thomas Smith, profesor farmacije i apotekar iz Dablina, razvio je jedinstvenu kremu. Lekovita krema je bila još u tom periodu veoma dobra za lečenje pelenskog osipa i niza drugih manjih lezija kože. Dvadeset godina kasnije ova krema postaje sve uspešnija, postaje poznata kao Sudocrem i počinje da se koristi u celoj Velikoj Britaniji. 

Danas posle skoro 90 godina postojanja dostupna je širom sveta, a formula nije promenjena od prvog dana. Za pravilnu negu pelenske regije dovoljna je i mala količina Sudocrem kreme. 

Sudocrem je nežna, ali efikasna krema koja smanjuje rizik od infekcije i pomaže ublažavanje tegoba pelenskog dermatitisa (ojeda).

Kliničke studije su dokazale da Sudocrem umiruje i štiti nežnu kožu bebe i deluje na bar četiri načina. 

  1. Sudocrem sadrži hipoalergeni lanolin, emolijens koji umiruje, omekšava i hidrira kožu 
  2. U Sudocremu se nalaze i prirodni sastojci peruanskog balzama koji deluju kao lokalni antiseptik – imaju antigljivična i antibakterijska svojstva, a svojim lokalnim anestetičkim dejstvom Sudocrem pomaže u ublažavanju bola i iritacije.
  3. Sudocrem sadrži izuzretno važan cink (u obliku cink oksida), koji je sastavni deo preko 200 važnih proteina (enzima) čovekovog organizma zbog čega je uključen u različite procese regulacije rasta i razvoja kao i očuvanja zdravlja. Cink oksid ubrzava proces obnavljanja (epitelizacije) oštećenje kože kao i zarastanje rana.  
  4. Sudocrem formira vodootpornu zaštitnu barijeru i pomaže da se spreči kontakt kože i nadražajnih materija.

Važno je dodati da se Sudocrem može korisititi o kao krema za NEGU zdrave bebine kože u pelenskoj regiji, imajući u vidu sastav i protektivnu (preventivnu) ulogu. NE treba čekati da se pojavi ojed, da bi se koristio Sudocrem!

Tekst je pisan u saradnji sa brendom Sudocrem

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA