Lajmska bolest (Lyme disease) -bolest koju prenosi krpelj

Ova zarazna bolest je “najčuvenija” bolest koju prenose krpelji širom sveta. Mnogo se o njoj zna, ali i dalje budi pažnju stručne i laičke javnosti. Kako su krpelji baš aktuelni, odlučili smo da vam je približimo.

Foto: Pxfuel

 • Kako je dobila ime?

Bolest je otkrivena pre tridesetak godina u Sjedinjenim Američkim Državama, u oblasti gradića Lajm (Lyme),  pa je tako dobila “geografsko ime”, koje je prati do danas. Kod obolelih je izolovana bakterija Borelija (Borellia), koja spada u spirohete (“spiralne” bakterije).

 • Kako se prenosi?

Krpelj ubacuje ovu bakteriju tokom “obroka”. Da bi lakše isisao krv iz kože, on “ispljune” supstance koje ometaju zgrušavanje krvi, što mu omogućava da se dobro najede. Tada izbaci i Boreliju koja dospeva u krvotok domaćina (dece, ali i odraslih), pa su vrata bolesti otvorena.

 • Kako prepoznati Lajmsku bolest?

Put do njenog otkrivanja nije uvek lak, ali je veoma važno znati da je krpelj “ujeo” dete. Nažalost, jedan broj obolelih ne zna da ih je “napao” krpelj, pa je tada veoma teško posumnjati na Lajmsku bolest, posebno u njenom ranom stadijumu.

Evo šta može pomoći u otkrivanju Lajmske bolesti kod dece:

-   Prvi znak oboljenja je crvenilo sa blagim otokom kože koje se javlja oko “ujeda”, ali ponekad može da se javi i na drugim mestima na koži. Obično prođe par nedelja od ulaska bakterije do prvih kožnih promena, ali to nije pravilo – nekada se i posle nekoliko dana pojavi crvenilo na koži. Nakon izvesnog vremena, ove kožne promene dobijaju karakterističan izgled, pa iskusniji pedijatri, a naročito infektolozi (koji se baš bave zaraznim bolestima) i dermatolozi (specijalisti za kožne bolesti) mogu sa velikom verovatnoćom da postave dijagnozu.

-   Ako se bolest ne dijagnostikuje i ne leči, kožne promene mogu spontano da prođu, pa se čini da je sve u redu. Međutim, bakterija se samo “pritajila”. U stvari, razmnožava se u organizmu i sprema da napadne različite organe. To nekad traje mesecima (ređe godinama), tako da se javljaju kasne manifestacije oboljenja.

-   Nervni sistem je najčešća meta bakterije koja izaziva Lajmsku bolest, a mogu da se ponovo jave kožne promene, ali i upala zglobova. Ponekad, bakterija napada i srce, mada se to zaista retko dešava.

 • Kako se postavlja definitivna dijagnoza?

Iskusni lekar prvo posumnja na Lajmsku bolest, a onda se rade laboratorijske analize, koje treba da potvrde prisustvo Borelije u organizmu deteta. Potrebno je da prođe nekoliko nedelja da bi se pojavila antitela koja pomažu lekaru da postavi dijagnozu.

 • Može li da se izleči?

Srećom, MOŽE!

 

Blagovremena terapija odabranim antibiotikom dovodi do potpunog izlečenja!

-   Penicilinski antibiotici su veoma efikasni, a kod alergičnih na penicilin – daje se Eritromicin, kao i noviji lekovi slični njemu.

-   Tetraciklini su odlična antibiotska terapija za mame i tate (naravno, potrebno je da se konsultuju sa svojim doktorom), ali su zabranjeni za decu!

 • Kako sprečiti Lajmsku bolest?

 

Nažalost, NEMA efikasne vakcine koja bi bila najbolji način da se Lajmska bolest spreči.

Ovde postoji potencijalna zabuna, zato što postoji vakcina protiv jedne vrste VIRUSNOG  krpeljskog encefalitisa (zapaljenja mozga), ali ona NE štiti od lajmske bolesti, koju izaziva bakterija.

To znači da nam ostaju tri načina da se nekako spreči Lajmska bolest:

-   Prvi je svakako borba protiv krpelja! Pravovremena upotreba insekticida (“zaprašivanje”) može značajno smanjiti broj ovih krvopija, ali nažalost ih ne može potpuno istrebiti.

-   Drugi je da sami pazimo da “ne zakačimo” krpelja – adekvatno oblačenje uz repelente (“odbijače” krpelja) koje treba redovno naneti na kožu pre odlaska u prirodu zaista mogu pomoći.

-   Na kraju, ali možda i najvažnije, je da se pravilnim skidanjem krpelja, a kada zatreba i upotrebom antibiotika (o čemu je više rečeno u tekstu u krpeljima) spreči rasejavanje bakterije (Borelije) po telu i tako spreči infekcija i nastanak Lajmske bolesti.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. jelena says:

  Odlican tekst!Jedino sto bih dodala je sledece… Kozne promene se ne javljaju uvek, nazalost, tako da niste sigurni da li je krpelj bio zarazen ili ne. Opet nazalost, ovo govorim sa razlogom, jer meni bliska osoba je imala zarazenog krpelja pre 15 godina , bez koznih promena. Kasno je otkriveno, tako da je upropastio za ceo zivot. Bakterija je “odradila svoj posao” i to u CNS-u, tako da su posledice dozivotne i veoma teske. Upropastio je za ceo zivot… IZ TOG RAZLOGA SAM ZA PREVENTIVNO UZIMANJE ANTIBIOTIKA UVEK KADA IMATE KRPELJA!!! BOLJE PUNA DOZA ANTIBIOTIKA, NEGO NEOROBORELIOZA, KOJA MOZE DA NAPRAVI INVALIDA OD VAS!!!

  • MojPedijatar says:

   Potpuno ste u pravu – bar 30% pacijenata koji dobiju Lajmsku bolest i NE zna da su imali krpelja! Podmukla je to ekipa – i krpelji i bakterija koju nose. Zvanične preporuke su takve kakve smo i napisali (najbolje je da se krpelj proveri), a Vaš stav je zdravorazumski.

 2. SUZANA says:

  Moja djevojčica je prošle godine bila zaražena i dignoza je bila lajmska bolest ,uspješno je lječena i ja se iskreno nadam izljecena,ali ja se bojim dali je izlječenje bilo 100%? Dali postoji neki testovi koji bi se mogli naknadno sprovoditi da se utvrdi dali je sve uredu i da nema opasnosti od Borelije?

  • MojPedijatar says:

   To sada NEMA Nikakvog smisla, pod uslovom da dete NEMA tegoba i pokazatelja da postoji neki oblok zapaljenja.

   • Ana says:

    Postovanje
    Upravo smo dobili rezultate i saznali da nas sin ima lajmsku bolest,
    Nase dete ima 7 godina, mi zivimo u Beogradu i bilo bi nam veoma korisno ako bi mogli da nam preporucite kliniku gde da pocnemo sa lecenjem,

    Unapred zahvalni,
    Anna

 3. Dejan says:

  U kojoj dozi se deci daje eritromicin i koliko dana traje preventivna terapija ?

  • MojPedijatar says:

   Dozu ISKLJUČIVO određuje lekar koji pregleda dete, a dozira se prema telesnoj težini.

 4. jaca says:

  Ćerku je ujeo krpelj ovog proleća. doktorka ga je izvadila i dala nam antibiotik preventivno. nije bilo nikakvih simptoma a na mestu uboda i dalje stoji ruzicasta tackica kao oziljak. Da li ima potrebe za nekim daljim ispitivanjima?

  • MojPedijatar says:

   Ako se ovo NE širi, NEMA razoga za brigu!

   Mislim da je doktorka sve uradila kako treba i da možete biti mirni.

 5. Milos says:

  Mom sinu je krpelj bio na donjem kapku oka.
  Doktor mu je skinuo.
  ali nije mu dao nikakvu terapiju.

  • MojPedijatar says:

   Da se prati, a ako se pojavi crvenilo na mestu gde je bio krpelj da se obavi pregled i počne terapija.

 6. zemira says:

  I ja bih da pitam za savjet djevojcica ima 4 godine i nalazom na bakteriju boreliju je pozitivan radili smo 2 puta przi put igg je bio 102 a igm 43 nas doktor za infenktivne bolesti ukljucio je terapiju antibiotik 6 dana djevojcica je ispila terapiju i nakon mjesec smo ponovo uradili nalaz i bilo je jos veca promjena igg je bio 203 a igm 90 ponovo smo se konsutovali s nasim doktorom i rekao je da to moze biti tako poviseno mjesecima i godinama pa me zanima dali je to tako moguce posto doktor nije ukljucio nikakvu terapiju

  • MojPedijatar says:

   Procena samo delimično zavisi od nivoa antitela, a daleko više od stanja deteta koje se utvrdjuje pregledom.

   Zato mislim da treba poslušati infektologa koji prati Vaše dete.

 7. roksalena says:

  Postovani,
  jucer sam primjetila krpelja na clanku noge.Ne znajuci sta treba zalila sam ga kolonjskom vodom i pokusala pincetom izvuci.Medjutim, pocupala sam ga ali sam ga uspjela odstraniti osim rilice ili nozice koja je ostala.To mi je u Hitnoj odstranio hirurg.Prije uboda krpelja na dva dana sam zavrsila antibiotsku terapiju Zinatom 500mg dva puta na dan (deset dana) a prije toga dobila cetiri injekcije pencilina 1600 ( zbog gnojne angine).Moje pitanje je:Da li je neophodno da ja pijem antibiotike i dobijem vakcinu tetanusa?Hirurg koji mi je odstranio krpelja je rekao da on to mora po proceduri propisati ali da on na mom mjestu ne bi nista..Trenutno nemam nikakvih simptoma, nikakvog crvenila na mjestu uboda..Hvala najljepse.

  • MojPedijatar says:

   Bar još 7 dana Zinata, pa ste onda bezbedni! Ako je proslo više od 10 godina od prethodne antitetanusne vakcine, nije loše da je primite.

Strana 1 od 512345>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA