Lajmska bolest (Lyme disease) -bolest koju prenosi krpelj

Ova zarazna bolest je “najčuvenija” bolest koju prenose krpelji širom sveta. Mnogo se o njoj zna, ali i dalje budi pažnju stručne i laičke javnosti. Kako su krpelji baš aktuelni, odlučili smo da vam je približimo.

Foto: Pxfuel

 • Kako je dobila ime?

Bolest je otkrivena pre tridesetak godina u Sjedinjenim Američkim Državama, u oblasti gradića Lajm (Lyme),  pa je tako dobila “geografsko ime”, koje je prati do danas. Kod obolelih je izolovana bakterija Borelija (Borellia), koja spada u spirohete (“spiralne” bakterije).

 • Kako se prenosi?

Krpelj ubacuje ovu bakteriju tokom “obroka”. Da bi lakše isisao krv iz kože, on “ispljune” supstance koje ometaju zgrušavanje krvi, što mu omogućava da se dobro najede. Tada izbaci i Boreliju koja dospeva u krvotok domaćina (dece, ali i odraslih), pa su vrata bolesti otvorena.

 • Kako prepoznati Lajmsku bolest?

Put do njenog otkrivanja nije uvek lak, ali je veoma važno znati da je krpelj “ujeo” dete. Nažalost, jedan broj obolelih ne zna da ih je “napao” krpelj, pa je tada veoma teško posumnjati na Lajmsku bolest, posebno u njenom ranom stadijumu.

Evo šta može pomoći u otkrivanju Lajmske bolesti kod dece:

-   Prvi znak oboljenja je crvenilo sa blagim otokom kože koje se javlja oko “ujeda”, ali ponekad može da se javi i na drugim mestima na koži. Obično prođe par nedelja od ulaska bakterije do prvih kožnih promena, ali to nije pravilo – nekada se i posle nekoliko dana pojavi crvenilo na koži. Nakon izvesnog vremena, ove kožne promene dobijaju karakterističan izgled, pa iskusniji pedijatri, a naročito infektolozi (koji se baš bave zaraznim bolestima) i dermatolozi (specijalisti za kožne bolesti) mogu sa velikom verovatnoćom da postave dijagnozu.

-   Ako se bolest ne dijagnostikuje i ne leči, kožne promene mogu spontano da prođu, pa se čini da je sve u redu. Međutim, bakterija se samo “pritajila”. U stvari, razmnožava se u organizmu i sprema da napadne različite organe. To nekad traje mesecima (ređe godinama), tako da se javljaju kasne manifestacije oboljenja.

-   Nervni sistem je najčešća meta bakterije koja izaziva Lajmsku bolest, a mogu da se ponovo jave kožne promene, ali i upala zglobova. Ponekad, bakterija napada i srce, mada se to zaista retko dešava.

 • Kako se postavlja definitivna dijagnoza?

Iskusni lekar prvo posumnja na Lajmsku bolest, a onda se rade laboratorijske analize, koje treba da potvrde prisustvo Borelije u organizmu deteta. Potrebno je da prođe nekoliko nedelja da bi se pojavila antitela koja pomažu lekaru da postavi dijagnozu.

 • Može li da se izleči?

Srećom, MOŽE!

 

Blagovremena terapija odabranim antibiotikom dovodi do potpunog izlečenja!

-   Penicilinski antibiotici su veoma efikasni, a kod alergičnih na penicilin – daje se Eritromicin, kao i noviji lekovi slični njemu.

-   Tetraciklini su odlična antibiotska terapija za mame i tate (naravno, potrebno je da se konsultuju sa svojim doktorom), ali su zabranjeni za decu!

 • Kako sprečiti Lajmsku bolest?

 

Nažalost, NEMA efikasne vakcine koja bi bila najbolji način da se Lajmska bolest spreči.

Ovde postoji potencijalna zabuna, zato što postoji vakcina protiv jedne vrste VIRUSNOG  krpeljskog encefalitisa (zapaljenja mozga), ali ona NE štiti od lajmske bolesti, koju izaziva bakterija.

To znači da nam ostaju tri načina da se nekako spreči Lajmska bolest:

-   Prvi je svakako borba protiv krpelja! Pravovremena upotreba insekticida (“zaprašivanje”) može značajno smanjiti broj ovih krvopija, ali nažalost ih ne može potpuno istrebiti.

-   Drugi je da sami pazimo da “ne zakačimo” krpelja – adekvatno oblačenje uz repelente (“odbijače” krpelja) koje treba redovno naneti na kožu pre odlaska u prirodu zaista mogu pomoći.

-   Na kraju, ali možda i najvažnije, je da se pravilnim skidanjem krpelja, a kada zatreba i upotrebom antibiotika (o čemu je više rečeno u tekstu u krpeljima) spreči rasejavanje bakterije (Borelije) po telu i tako spreči infekcija i nastanak Lajmske bolesti.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Natasa says:

  Poštovani,
  Mog muža je nešto ujelo pre sedam dana i pojavilo se crvenio oko ujeda, kao da je raščešano i posle mu je otekla noga i bolelo ga je kad hoda. Bio je na pregledu kod hirurga koji ne može da utvrdi sta ga je ujelo ( krpelj se nije video ) ali mu je rekao da miruje I dao mu antibiotik panklav, nakon pet dana otok se povlači ali je noga I dalje crvena I malo mu je poplavela. Moje pitanje je da li je ipak trebalo da ga pregleda infektolog da se utvrdi da nije mozda ujed od krpelja I ako postoji mogucnost da jeste bio krpelj da li je onda zasticen od lajmske bolesti posto pije panklav, da li da ide I na infektivnu kliniku ipak na pregled? Da li je moguc ujed krpelja a da on ne ostane na kozi?

  • MojPedijatar says:

   Sada je teško sa sigurnošću reći da ji je to ujed krpelja, ali Panklav svakako prevenira Lajmsku bolest, ali ga treba davati bar 10 dana.

 2. Brankica says:

  Postovani,
  Da li mi mozete odgovoriti da li postoji ikakva veza izmedju Lajamske bolesti i simpoma Autizma? Da li je moguce da moj dvoipogodosnji sin ima Lajamsku bolest a da ja nisam primjetila nikakav ujed i kako to mogu da provjerim? Inace zivimo u USA i bilo kakav vid razgovora o ovakvim temama s ljekarima je nemoguc. Inace ima dosta izrazene neuroloske ispade u smislu lupkanja po licu, repetitivne radnje su izrazene i hiperfokusiranost. Molim Vas odgovorite mi odakle da krenem u rijesavanju ovog velikog problema. Hvala Vam

  • MojPedijatar says:

   Ne postoji direktna veza izmedju autizma i Lajmske bolesti.

   Da bi se videlo da li dete zaista ima ovu bolest, potrebno je da pedijatar (koji prati dete) da uput za laboratorijske analize – antitela na bakteriju koja uzrokuje Lajmsku bolest.

 3. katarina says:

  Mislim da mi je sin imao opisanu koznu promjenu na nozi prije mjesec dana, trajala je nekoliko dana. Ubod okruzen blijedim prstenom i crveni rub, promjera oko 5 cm. Cesto idemo u sumu, brali smo i jagode u gustisu. Ima nepune 4 godine i cesto se zali da je umoran.
  Nazalost, tek sad saznajem da je takvo nesto simptom ozbiljne bolesti, pa sad strahujem..
  Je li moguce da ipak nije zarazen a imao je takav ubod? (Krpelja nisam vidjela). Jesam li jako zakasnila s reakcijom i je li moguce potpuno izljecenje?
  Nadam se da ce me pedijatrica ozbiljno shvatiti i odraditi pretrage…

  • MojPedijatar says:

   NISTE zakasnili – to je sasvim jasno!

   Zaista ima smisla da Vam pedijatar da uput za serološko ispitivanje (iz krvi se radi) na Lajmsku bolest. Čak i da se nađe da je dete ima pozitivna antitela – MOŽE se potpuno izlečiti BEZ posledica!

 4. Radana says:

  Dijagnostikovali su mi lajmsku bolest,i mislim da je uznapredovala,stalni me salhu od doktora do doktora. Dermatolg,reumatolog,neurolog….a niko mi nije rekao da idem infektologu.,stalno me glava i zglobovi bole,n eznam vise ata da radim….

 5. DJordje Krstic says:

  Imamo bebu od 20 meseci. Na vratu ga je ujeo krpelj (tačnije larva). Supruga je primetila krpelja i skinula, stavila u teglicu. Odneli smo krpelja na VMA (20.09.2016) gde su uradili analize i konstatovali da je krpelj zaražen i da je tri dana već tu. Dobili smo amoksicilin i krenuli sa terapijom. Nedelju dana kasnije (26.09.2016) počeli su da se javljaju pečati po telu, ali ne i na mestu ujeda. Na VMA su nam zakazali pregled za sutra kod imunologa. Da li pojava crvenila znači da se organizam nije izborio, da se bori i šta bi bio savet?

  • MojPedijatar says:

   Uzrok promena an koži se ipak može utvrditi samo pregledom, ali je MINIMALNA šansa da su “pečati” uzrokovani bakterijom koja je nađena u krpelju! Amoksicilin uspešno “tamani” ovu bakteriju, pa tu nema mesta za strah.

 6. Nebojsa Konjevic says:

  Zdravo.Imao sam krpelja na ruci prije 5-6 mjeseci.Nisam imao crvenila.Ali mjesto ujeda je pocelo ponekad (u nepravilnim intervalima) da svrbi.Ima li razlaga za brigu?

  • MojPedijatar says:

   Ako NEMA crvenila – ne bi trebalo da bude problem.

   Ukoliko se ipak cevenilo pojavi, da se uradi analiza krvi na Boreliju (IgM i IgG antitela)

 7. Marko Galic says:

  Ustanovljena mi je borelija prije2 god.Pio sam antibiotik u dva navrata u razmaku od 6 mj.Međutim i dalje imam crvene flekove po dlanovima koje konstantno mazem kombinacijom 2 kreme i to belosalic i belogent.Djeluju tako da se flekovi malo povuku ali su prisutni jos uvijek i stvaraju ponekad nelagodu izrazenu svrbezom.Pomozite dali ima nacina da se rijesim toga.Pozdrav…

Strana 2 od 5<12345>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA