Kupila je sinu telefon, ali je postavila sjajna pravila

Nije lako odlučiti kada je vreme da detetu kupite mobilni telefon. Ova mama je svom sinu kupila, ali je napravila listu određenih pravila koje mora da poštuje i dala mu ugovor koji je morao da potpiše.

mobilni fl

Foto: Flickr

Mel Votson odlučila je da svom 12-godišnjem sinu kupi mobilni telefon, ali i da preduzme neke mere kako bi osigurala da ga koristi na zdrav i bezbedan način. Zbog toga je napravila ugovor u kojem je napisala 17 pravila kojih se njen sin mora pridržavati ako želi da koristi teleofn.

“Da budem iskrena, mislim da mladim tinejdžerima ne treba davati mobilne telefone na kojima imaju pristup društvenim mrežama, ali nisam želela da budem roditelj koji to ne dopušta”, istakla je Mel dilemu sa kojom su danas suočeni gotovo svi roditelji.

“Odrasla sam sa roditeljima koji mi nisu dozvoljavali da imam telefon i zbog toga sam se osećala pomalo izolovano, a to baš i nije lep osećaj”.

Evo i pravila koje mu je postavila:

1. Ukoliko telefon polomiš ili izgubiš, moraćeš sam da platiš popravku ili kupiš novi. Ovaj telefon smo ti obezbedili zaštitnim staklom i maskom.

2. Uvek odgovaraj na pozive roditelja. Ako ne možeš da se javiš, pošalji nam poruku ili se javi što pre. Ako se ne javljaš, počećemo da te tražimo.

3. Kada prekoračiš mesečni račun, nećeš moći da ga dopunjavaš do sledećeg meseca. Imaš aplikaciju na kojoj možeš da vidiš koliko još imaš na raspolaganju.

4. Mobilni telefon se ne koristi u sobi.

5. Mobilni telefon ćeš dati roditeljima pre nego što odeš na spavanje.

6. Nema slanja poruka nikome pre 7:30, neki ljudi spavaju – čudno, zar ne?

7. Pridržavaj se školskih pravila koja se tiču korišćenja mobilnih telefona.

8. Ne fotografiši ljude koji nisu svesni toga, a u to spadaju i stranci. To posebno važi ako te neko lepo zamoli da ne fotografišeš.

9. Ne postavljaj na društvene mreže o sebi i sestrama ništa što ne bi voleo da tvoja majka ili baka vide.

10. Nemoj da “troluješ” ljude na društvenim mrežama – nikome ne piši ono što ne bi mogao da im kažeš u lice, inače će ti nalozi biti zatvoreni.

11. Šifre za sve naloge moraju da nam budu dostupne uvek, šta god ti mislio. Ako promeniš šifru bez našeg znanja, oduzimamo ti telefon i zatvaramo naloge.

12. Ako namerno izbrišeš ili sakriješ nešto na telefonu, društvenim mrežama ili i-mejlu, zatvaramo sve naloge.

13. Pamti šta govoriš ili pišeš. Može se desiti da kada napišeš nešto to izgleda potpuno drugačije od onog što si mislio.

14. Ono što objaviš na društvenim mrežama uvek tu ostaje i svi mogu da vide.

15. Ako te neko uznemirava, pokaži nam. Nemoj da kriješ.

16. Shvati da je imati svoj telefon i sim karticu velika privilegija – to nije nešto što ti je neophodno.

17. Bilo kakvo nasilje ili problemi koji bi nas naveli da izgubimo poverenje u tebe, dovešće do oduzimanja telefona.

U ovom ugovoru, mama je navela i da će pravila biti izmenjena kada dečak napuni 15 godina. U međuvremenu, ona je ova pravila podelila na svom Facebooku i oduševila druge roditelje, koji su hvalili njenu ideju.

Kako se vama čini ovakav ugovor sa pravilima?

Mondo

Podeli:

Komentari

  1. Marija says:

    Odlicni saveti! Samo pre toga, sa detetom mora da postoji otvoren i poverljiv odnos koji se ne sme narusiti sa strane roditelja.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA