Kućna apoteka

Naravno, nikako nismo za terapiju po sistemu “sam svoj majstor”, ali želimo da vas upoznamo sa lekovima koji se često koriste, a mogu da zatrebaju i vašem detetu.

KUĆNA APOTEKA

Svaki lek ima detaljno uputstvo. Ali, ono je… ili previše stručno napisano, ili neki veoma retki neželjeni efekti roditeljima zapadnu za oko, pa ih nepotrebno zabrinu i uplaše. Zato smo odlučili da vam aktuelne lekove jednostavno predstavimo, objašnjavajući šta od njih treba očekivati, a gde su ograničenja terapijskih mogućnosti.

Lekovi protiv polenske alergije

Iako je ove godine proleće poranilo (zime kao da i nije bilo), i dalje su aktuelne prolećne alergije, naročito polenska kijavica. Oni koji pate od te bolesti – već su pod terapijom, a ovaj tekst je (iako i njima može da koristi), pre svega namenjen “novim pacijentima”, kojima je ovo prva sezona polenske alergije.

Kako prepoznati polensku kijavicu (alergijski rinitis) kod deteta?

Nije teško posumnjati na ovo dosadno oboljenje. Evo nekoliko karakterističnih simptoma i znakova:

– Detetu stalno curi nos a sekret je vodnjikav, bistar.

– Kijanje se često javlja, naročito ujutru i prilikom izlaska iz kuće.

– Nos svrbi, pa dete često dlanom trlja vrh nosa.

– Mališanu su povremeno crvene oči – vežnjače (konjunktive) su zažarene, oči mogu da suze, ali obično nema “krmelja”.

– Dete se povremeno zakašlje – kašalj je suv, nadražajni. Obično se pojačava tokom boravka u prirodi, ili tokom fizičke aktivnosti na otvorenom.

Ko postavlja dijagnozu?

Definitivnu dijagnozu, razumljivo, postavlja pedijatar.

Kombinacija karakterističnih simptoma i znakova bolesti, uz jednostavne alergološke testove, brzo dovode do tačne dijagnoze. Veoma retko su potrebna dopunska ispitivanja. A i tada se brzo mogu isključiti druge bolesti koje liče na polensku kijavicu.

Koji su lekovi na raspolaganju?

Antihistaminici

Kako ovi lekovi deluju?

To su lekovi koji neutrališu dejstvo histamina – jednog od najvažnijih (ali ne i jedinog) medijatora alergijske reakcije.

Koja su najčešća neželjena dejstva?

Stari preparati su imali jedno neprijatno neželjeno dejstvo – uspavljivanje deteta. Nekada je to dejstvo poželjno (npr. nakon večernje doze leka), naročito ako dete ima i kožne manifestacije alergije, koje neprijatno svrbe. Ali, uglavnom ga ne vole ni deca, ni roditelji, ali ni pedijatri. Zato su razvijeni (već odavno nisu novi) antihistaminici koji ne prodiru u mozak pa nemaju uspavljujući efekat, a imaju odlične terapijske efekte. Kada se poštuje prepisana doza, neželjeni efekti su veoma retki i blagi, a ozbiljnija neželjena dejstva su izuzetno retka.

Koji se antihistaminici najčešće koriste?

Najviše se koristi preparat loratadin (Claritine, Pressing), koji ima odličnu efikasnost, uz minimalne neželjene efekte. Velika je prednost što se daje u samo jednoj, jutarnjoj dozi, pa je mala opasnost da se zaboravi na uzimanje leka. Postoje i noviji derivati loratadina (desloratadin: Zyrtec, Aerius), koji su poboljšali ionako dobre efekte ove grupe antihistaminika.

Kada započeti terapiju i koliko dugo davati lek?

Kao što rekosmo, najbolje je da se antihistaminici daju pre nastupajuće polenske “navale”, ali su efikasni i kada bolest počne. Za ovu namenu se daju barem par nedelja (nekada i duže), a odluku o prekidu terapije donosi pedijatar koji prati dete.

Kortikosteroidi za nazalnu upotrebu

Većina dece se uspešno “kontroliše” antihistaminicima, tako da mogu da uživaju u čarima proleća. Međutim, jedan broj dece uz antihistaminike zahteva i dodatnu terapiju “ozbiljnijim lekovima” kao što su kortikosteroidi za lokalnu primenu u nos (Beconase, Nasocort, Flixonase, Nasonex…).

Kako deluju na nos?

Ovi preparati neutrališu skoro sve mehanizme alergijske reakcije, pa su izuzetno efikasni. Nazalni steroidi zahtevaju nekoliko dana za početak dejstva, pa ako je nos “prepun”, mogu da se kratkotrajno koriste “standardne” kapi za nos (Efedrin, Zolynd, Adrianol, Olynth, Nafazol…).

Neželjena dejstva?

Kortikosteroidi za lokalnu primenu nisu “bauci”, ali prekomerna i produžena primena može da dovede do nepotrebnih komplikacija. Ovo se dešava samo ako se drastično prekorači prepisana doza, ili ako se terapija bespotrebno, “nemedicinski” produži. Inače, retko se daju duže od tri nedelje! Ovo su veoma efikasni lekovi, ali ih ne treba uzimati “na svoju ruku”, već se treba posavetovati sa pedijatrom.

Kako tretirati alergijski konjunktivitis?

On se, jednostavno, leči kapima za oči koje sadrže kortikosteroidni preparat. Većina dece odreaguje na antihistaminike i nazalne kortikosteroide, tako da im ovi lekovi nisu ni potrebni. Ipak, ako zatrebaju, njih će da prepiše pedijatar. A po potrebi, dete će biti upućeno oftalmologu – očnom lekaru (uglavnom je to retko potrebno).

Mogu li sprejevi sa fiziološkim rastvorom da pomognu u ispiranju nosa?

Naravno da mogu!

Prvo, veoma je važno očuvati prohodnost nosa. To je značajno i za detetovo normalno disanje, ali i za pripremu nosne sluznice za eventualnu terapiju nazalnim lekovima. Ako u nosu postoji mnogo “alergijskog” sekreta, nazalni lekovi neće ispoljiti “punosnažno” dejstvo.

Lek bez recepta

S obzirom da su neki lekovi dostupni bez recepta, njima ćemo da  posvetimo posebnu pažnju. Bavićemo se i pomoćnim lekovitim preparatima. To nisu lekovi, ali mogu da pomognu – ublažavanjem  simptoma i znakova oboljenja, ili čak u savladavanju bolesti.

Fiziološki rastvor

Zato je korišćenje sprejeva sa fiziološkim rastvorom jednostavno, bezbedno i korisno, a nema ograničenja što se tiče broja aplikacija – mogu da se koriste uvek kada zatreba. Za ove preparate vam nije potrebna “dozvola” lekara. Kada je nos zapušen, slobodno ih upotrebljavajte!

Neželjeni efekti leka

Većinu lekova prepisuje lekar, ali se dešava da on nema vremena da objasni roditeljima o kakvom se medikamentu radi, potom koji su željeni a koji neželjeni efekti leka, kao i koje su druge terapijske mogućnosti.

Kada se poštuje prepisana doza, neželjeni efekti su veoma retki i blagi, a ozbiljnija neželjena dejstva su izuzetno retka.

Podeli:

Komentari

 1. KatRina says:

  Dibar dan! Molim vas za savet dete mi ima 7 god i ima neke fleke po preponma.dobila je erijus i i neku kremu alfoderma.ali joj sporo spada to crvenilo zanima me sta bi moglo da bude i koliko traje to crvenilo! Inace je aktivna nesvrbi je i ne pece.drugih simptoma nema!

 2. Bobana says:

  Postovanje..da li uz prospan moze detetu da se da i aerius sirup?Kasalj je u pitanju,i raspon je sat i po,dva…?

 3. Jasmina says:

  Poštovani,

  Molim Vas da mi objasnite zašto se lek Aerius u tabletama ne sme davati deci mlađoj od 12 godina, iako dete ima 65 kiligrama težine. Hvala.

  S poštovanjem,
  Jasmina

 4. Edina Mavrić says:

  Pozdrav, da li Aerius sme da se dane bebi od 8 meseci? Stvar je u tome da smo na moru a beba je dobila osip po rukama i čelu. Hvala

 5. Milica Tosic says:

  Dobar dan,ako je dva dana ucestala kijavica i svrab nosica,sa malim crvenilom ociju,bez slina i bez zapusenog nosica,da li se moze dati areisu sirup detetu ,sumnjam na alergiju jer nema drugih nikakvih simptoma prehlade,da li mogu da dam sirup?

Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA