Krivične prijave za protivnike vakcinacije

Krivičnu prijava podneta je zbog izazivanja panike i nereda protiv 43 osobe koje su protivnici vakcinacije dece

vakcina

Foto: Pixabay

Grupa od 270 roditelja iz cele Srbije, na čelu sa dr Tomislavom Stevanovićem iz Zrenjanina i Vladimirom Cimermanom iz Beograda, podneli su Prvom osnovnom sudu u Beogradu krivičnu prijavu zbog izazivanja panike i nereda protiv 43 osobe koje su protivnici vakcinacije dece.

Prva na spisku prijavljenih je Slađana Velkov iz Vladičinog Hana s trenutnim prebivalištem na nepoznatoj adresi u Skoplju. Na listi su i poznate estradne i javne ličnosti, pišu „Večernje novosti”: Jelena Karleuša, Maja Volk, Mirjana Bobić Mojsilović, Miroljub Petrović…

Tomislav Stevanović kaže da su prinuđeni na ovaj korak jer jedino tako može da se stane na put onima koji „šire paniku i strah” i tako ugrožavaju zdravlje čitave nacije.

Krivična prijava je obimna i u njoj je taksativno navedena svaka za podnosioce sporna delatnost tuženih. Tako se među 43 antivakcinera našao i poznati niški imunolog za koga je u prijavi navedeno da „postoje osnovane sumnje da za pare odlaže vakcinaciju do daljeg ljudima koji ne žele da vakcinišu decu”.

– Tako je, doktor sada ima privatnu praksu – kaže Tomislav Stevanović.

On ističe veliku podršku niških roditelja u prikupljanju dokaznog materijala i potpisa za krivičnu prijavu.

NAJVIŠE IZ NIŠA

– Pokušali smo da se naučnim dokazima borimo protiv laži antivakcinera, ali su stvari otišle predaleko. Trenutno imamo 1.200 zaraženih i tri smrtna slučaja i nemamo vremena za gubljenje – kaže Stevanović, dodajući da su mesecima radili na prikupljanju dokaza.

Najveći broj roditelja koji podržava ovu krivičnu prijavu je iz Niša.

Izvor: Novosti

Podeli:

Komentari