Koliko minuta dnevno treba da se sunčate da biste sintetisali vitamin D

Uobičajeno je mišljenje da treba da se sunčamo kako bismo sintetisali vitamin D. Međutim, poznato je i da je preterano izlaganje suncu opasno, i da može dovesti do raka kože. Koliko sunca dnevno je dovoljno?

Foto: Pixabay

Nacionalni protokoli za lečenje virusne infekcije kovid 19 podrazumevaju i uzimanje vitamina D. Da biste ovaj vitamin sintetisali, ne morate da se sunčate, objašnjava doktorka Lidija Kandolf Sekulović, dermatovenerolog sa Vojnomedicinske akademije.

Gostovanje dr Lidije Kandolf Sekulović u Jutarnjem programu RTS-a

„Niko ne mora da se sunča zbog vitamina D, normalan boravak napolju, sa 10 do 15 minuta izlaganja ruku, lica ili potkolenice je dovoljno. Normalan boravak i bavljenje fizičkom aktivnošću u jutarnjim i večernjim časovima dovoljan je da se sintetiše vitamin D“, poručuje dr Kandolf Sekulović.

Suplemente treba da koriste oni kod kojih je utvrđeno da je nivo vitamina D nizak, ističe doktorka.

Podseća da se sunca treba paziti, a jednom u mesec dana proveravati da li je došlo do promena na koži.

„Jednom u mesec dana pregledajte svoju i kožu članova porodice, da vidite ima li promene i da li se neki mladeži menjaju, rastu. Tada treba da se upali lampica i javi dermatologu za dermaskopiju“, ističe dr Kandolf Sekulović.

Kako izgleda melanom

Melanom, inače, liči na mladež. U početku je u nivou kože, vremenom dobija nepravilne ivice i može da ima više boja. Ako ste to videli na sebi ili članovima porodice, obratite se lekaru.

„Ako se otkrije na vreme, ako je u najgornjim slojevima kože, sve je u redu, hirurški se ukloni. Ako dođu do dubljih slojeva, derme, gde su krvni sudovi, postoji rizik da se proširi na unutrašnje organe. Ako je dublji od melanoma, ide se i na biopsiju limfnog čvora, proverava da li su tamo stigle, i procenjuje stadujum lečenja“, navela je doktorka.

Svake godine u Evropi oko tri i po miliona ljudi oboli od karcinoma kože. Od melanoma, najsmrtonosnijeg raka kože, umre oko 22.000 osoba. U Srbiji se leči oko 1.000 pacijenata godišnje, a oko 650 je novodijagnostikovanih.

Moto ovogodišnje kampanje borba protiv raka kože je: kada vidite sunce, sačuvajte se, a kada vidite pun mesec, pregledajte svoju kožu.

Rts

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA