Koliko često menjati posteljinu leti?

Posteljinu, naravno, treba redovno menjati i prati tokom cele godine.  Da li leti, kada se više znojimo i samim tim je veća verovatnoća od prekomernog razvoja bakterija i neprijatnih mirisa, treba češće menjati posteljinu?

Foto: Pixabay

Koliko često je dovoljno

Smatra se da bi čaršafe i jastučnice trebalo menjati i prati otprilike jednom nedeljno, ali leti i češće. Za to ima više razloga, kaže Tonya Harris, stručnjak za toksine u okolini i osnivač sajta Slightly Greener.

– Češćim pranjem posteljine smanjićete broj alergena, uključujući i grinje, koji mogu izazvati neprijatne simptome – kaže Tonya.

Zato bi tokom leta bilo poželjno promeniti i oprati čaršafe i jastučnice svaka tri do četiri dana. To bi bilo dovoljno za držanje pod kontrolom bakterija, neprijatnog mirisa, grinja i drugih alergena.

– Ako koristite gornji čaršaf, frotir ili tanko ćebe, i to treba prati jednako često kao i čaršafe i jastučnice – dodaje Tonya Harris.

Ali ako je gornji pokrivač ili prekrivač u navlaci ili je odvojen gornjim čaršafom, biće dovoljno oprati ga svakih četiri do šest nedelja, smatra ona.

Visoke i niske temperature

Uvek na etiketi proverite kako se pojedini proizvod pere. Uopšteno, pamuk se pere na visokim temperaturama, dok drugi materijali mogu zahtevati drugačije uslove.

– Koristite blagi deterdžent na najvišoj preporučenoj temperaturi, a zatim osušite u sušilici na najnižoj temperaturi.

Usisavanje i tuširanje

Za dubinsko čišćenje Harris preporučuje kvalitetno usisavanje dušeka dva ili tri puta godišnje, kako bi se smanjio broj bakterija i alergena.

Nekoliko sati pre usisavanja možete posuti dušek tankim slojem sode bikarbone, što će pomoći u uklanjanju neprijatnih mirisa.

Ne zaboravite okrenuti dušek i usisati ga sa svih strana.

I, naravno, istuširajte se pre odlaska u krevet, jer ćete tako smanjiti količinu telesnih masnoća, znoja, bakterija, nepoželjnih mirisa i alergena koje ćete doneti na mesto na kome spavate.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA