Kojim medikamentima se treba lečiti kada antibiotici ne pomažu? Crna zova kao prirodni lek za virusne infekcije

Često vam se čini da je vaše dete stalno bolesno, naročito u doba godine koje većina roditelja naziva sezonom virusa. Nosić koji curi, povišena temperatura svakih par nedelja, na šta se ponekad nadoveže nepodnošljivi stomačni virus, zatim kašljanje koje traje u nedogled.

 

Tu negde se pojavi i neki sumnjivi i zastrašujući osip, pa upala uha, grla…

Kad će već jednom da poraste? Počinjete da se pitate.

Deca i virusne infekcije

Virusi su mikrobi koji izazivaju najčešće bolesti kod dece predškolskog i školskog uzrasta. Sve te bolesti su veoma poznate roditeljima – prehlada, bronhitis, infekcija uha, grip, upale grla… Postoji na stotine različitih virusa.

Prehlada je veoma česta pojava i kako pokazuju statistike prosečan predškolac od nje oboli čak šest puta godišnje. Ako vas ovo iznenađuje, znajte da je potpuno normalno da sasvim zdravo dete u periodu odrastanja koje obuhvata prvih par godina po rođenju, ima i do 12 virusnih infekcija godišnje. Upravo zbog toga što dete lako može oboleti od drugog virusa tek što se oporavilo od prethodnog, može vam se činiti da je ono stalno bolesno.

Virusi se veoma lako prenose među decom, naročito u kolektivima – vrtićima, školama, boravcima, na dečijim slobodnim aktivnostima…

Najuobičajeniji simptomi virusne infekcije su:

 • zapušen nos i/ili curenje iz nosa
 • crvene i suzne oči
 • upaljeno grlo
 • groznica
 • kašljanje i kijanje
 • osip na koži
 • povraćanje i/ili dijareja
 • umor i letargičnost
 • gubitak apetita

Kako se leče virusne infekcije

Kada su u pitanju virusne infekcije, najbolji tretman jeste ostajanje kod kuće i mirovanje, što omogućava da se imuni sistem deteta izbori sa virusom.

Virusne infekcije se, za razliku od bakterijskih ne leče antibioticima. Primena antibiotika za lečenje virusnih infekcija je jedan od najčešćih vidova nepravilne upotrebe antibiotika. To je ujedno i glavni uzrok rastuće otpornosti (rezistentnije) bakterija na antibiotike. Nepravilna upotreba antibiotika utiče još i na slabljenje imunološke sposobnosti deteta da se bori sa infekcijama koje nisu bakterijske.

Tokom virusne infekcije je važno da detetu obezbedite dovoljno tečnosti. Najbolje je da na svakih 15 do 20 minuta popije veliki gutljaj vode. Nadoknada tečnosti je važna zbog gubitka tečnosti tokom groznice. Bebe bi trebalo da nastavite da dojite, odnosno da hranite mlečnom formulom u periodu virusne infekcije. Tečnost još možete obezbediti i čajevima, sredstvima za rehidraciju ili voćnim sokovima.

Nemojte brinuti ako vaše dete odbija hranu nekoliko dana. Organizam trenutno koristi sve svoje potencijale u borbi protiv virusa. Kada se bude osećalo bolje, dete će ponovo početi da jede.

Izbegavajte da koristite brufen ili paracetamol protiv groznice. Groznica pomaže detetu da se prirodno izbori sa virusom. Groznica je znak da imuni sistem radi kako treba. Kada dete ima groznicu ceo organizam je aktivan i bori se, a temperatura je povišena. Ne treba je spuštati dok ne pređe bar 38.5 °C. Obaranjem temperature ometamo odbranu, a odbrambene snage imunog sistema vraćamo nazad.

Postoje prirodni preparati koji pomažu kod virusnih infekcije, a ujedno jačaju imunitet. Jedan od njih je i ekstrakt ploda crne zove. Primenjen u roku od prva dva sata od pojave prvih simptoma virusne infekcije, ekstrakt ploda zove deluje veoma efikasno.

Crna zova – prirodni lek protiv virusa

Zova je jedna od najčešće korišćenih lekovitih biljaka na svetu.

Kako svedoče istorijski spisi, cvet i plod zove se koriste od davnina za lečenje različitih infekcija. I sam “otac medicine” Hipokrat je pre 2400 godina prepoznao lekovita svojstva zove i o njenim sjajnim efektima po zdravlje pažljivo beležio u svojim spisima. Kasnije je Galen, najčuveniji lekar rimskog doba, koristio ekstrakt zove za lečenje zapaljenja disajnih organa… A posle Galena i brojni drugi lekari.  Može se reći da je zova tokom istorije bila glavna lekovita biljka za lečenje upala koje su praćene visokom temperaturom.

Brojne studije i analize tokom savremenog doba su potvrdile lekovitost crne zove (Sambucus nigra L.) i otkrile da njen plod sadrži preko 40 aktivnih sastojka, flavonoida, polifenola, minerala i vitamina, koji se udruženo i uspešno bore protiv virusnih infekcija.

Pre nešto više od 20 godina  sprovedeno je istraživanje* za vreme velike epidemije gripa, a u cilju ispitivanja delotvornosti ekstrakta zove u lečenju gripa. Svi ispitanici su imali grip, a podeljeni su u dve grupe: prva grupa je dobijala ekstrakt zove, a druga placebo (“zaslađenu vodicu”). U grupi koja je dobijala ekstrakt zove, grip je trajao značajno kraće, a 90% ispitanika je imalo značajno poboljšanje stanja već posle 2 do 3 dana od uzimanja ekstrakta. To se nije desilo kod onih koji su dobijali placebo. Zaključak je bio jasan – ekstrakt zove pomaže izlečenju od gripa.

Novija istraživanja** su pokazala zapanjujuće rezultate kada je dejstvo ekstrakta ploda zove u pitanju. Rezultati su pokazali njegovu sposobnost da blokira replikaciju virusa, nakon ulaska virusa u ćeliju i to u različitim stadijumima virusne infekcije.

Što se ranije primeni, efekat je izvesniji i povećava se verovatnoća za zaustavljanje virusne infekcije. Klinički je dokazano da primenom u roku od 2 sata nakon pojave prvih simptoma, ekstrakt zove efikasno ubija virus.

Ekstrakt zove ima snažan antivirusni efekat, ne samo kod gripa – zova pomaže da se organizam izbori i sa prehladom, virusima koji “napadaju” gornje respiratorne organe, ali i sa virusima koji izazivaju herpes.

Zbog svega navedenog smatra se da je ekstrakt ploda zove veoma delotvorno prirodno rešenje za primenu kod virusnih infekcija kod dece.

Izvori:

*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9395631

**https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464619300313

www.rch.org.au

Podeli:

Komentari

 1. Vesna says:

  moze li dete is osam meseci korustiti ekstrat od crne zove.Hfala


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA