Koji probiotik je najbolji?

Najbolji probiotik za decu je onaj koji deca najlakše prihvataju, jer je to zapravo i jedini koji kod njih može da se primeni. Ali to je prilično zahtevno, jer deca vole – samo ono što vole.

Koliko puta ste samo čuli od drugih roditelja, a možda i sami doživeli muku pokušavajući da detetu date probiotik u prašku. Rastvoren u vodi, čaju ili jednostavno samo sipan u kašičicu… Češće bi završavao na podu, nego tamo gde treba – u dečjem stomaku.

Na svu sreću, deca vole čokoladu, a na još veću sreću postoji i probiotik sa ukusom čokolade. Probival choco je probiotik u obliku čokoladnih medvedića teksturom i ukusom prilagođen deci. Ne sadrži šećer, konzervans, niti gluten, pa je zbog toga sve češće izbor mnogih roditelja.

Koji probiotik je najbolji po sastavu

Mlečno kiselinske bakterije Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis se najčešće preporučuju za decu. To je zbog toga što su ove bakterije prirodni stanovnici detetovog crevnog trakta. Osim toga, one su i najbolje ispitane probiotske bakterije, a  studije dokazuju njihovu bezbezbednost i efikasnost u primeni.

Probival choco, osim ovih mlečno kiselinskih bakterija sadrži i prebiotik, cink i vitamin C, zbog čega je njegovo dejstvo još efikasnije.

Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis sa prebiotikom, cinkom i vitaminom C podstiču rast i aktivnost dobrih bakterija, normalizaciju funkcije creva, regeneraciju epitela crevne sluznice, kao i uspostavljanje funkcije imunog sistema.

Čemu služe probiotici

Probiotici su bakterije koje su inače prirodni stanovnici crevnog trakta. Oni doprinose pravilnom radu imunog sistema i uopšte zdravlju organa za varenje.

Dve najveće grupe probiotika su lactobacillus i bifidobacterium. Oni održavaju zdravlje crevne mikroflore, povećavaju broj dobrih mikroba u crevima, stimulišu rad imunog sistema i sprečavaju naseljavanje patogena.

Probiotici se upravo zbog svoje sposobnosti da obnove nedovoljno razvijenu mikrofloru, često preporučuju deci koja nemaju izbalansiranu ishranu, ali i onoj koja se često leče antibioticima.

Koji probiotik je najbolji u periodu ranog razvoja dece

Crevna mikroflora ima jednu od najvažnijih uloga kada je funkcionisanje imunog sistema u pitanju. Veoma intenzivan razvoj crevne flore se dešava tokom prvih nekoliko godina života.

Pošto su Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis prirodni stanovnici dečijeg crevnog trakta, one se i preporučuju u ranom periodu razvoja.

Naseljavanje creva mikrobima, odnosno kolonizacija počinje odmah kada se beba rodi. Nakon treće godine dečja mikrobiota počinje da liči na crevnu mikrobiotu odraslih ljudi.

Sve češće se veruje da se najmasovnija kolonizacija mikrobima u stvari dešava u trenucima tokom samog porođaja, ali i u kratkom periodu nakon njega. Tada novorođenčad dolazi u kontakt sa mikrobiotom svoje majke i sa mikrobima u neposrednom okruženju.

Prirodni transfer mikroba koji se dešava tokom prirodnog porođaja je uskraćen bebama koje su rođene carskim rezom. One nemaju kontakta sa majčinim bakterijama. Zbog toga može doći do disbioze, odnosno neadekvatnog razvoja mikrobiote.

Drugi faktori koji imaju uticaja na neadekvatan razvoj mikrobiote su: prevremeni porođaj, rano izlaganje antibioticima, ishrana mlečnom formulom. Sva deca koja imaju disbiozu imaju veći rizik da obole od uobičajenih pedijatrijskih bolesti, alergija i infekcija.

Redovna primena probiotika kao dodatka ishrani kod dece može da:

 • Smanji potrebu za korišćenjem antibiotika,
 • Podstakne izgradnju zdravog imunog odgovora,
 • Umanji grčeve i stomačne tegobe,
 • Ublaži simptome stomačnih tegoba za vreme korišćenja antibiotika.

Podeli:

Komentari

 1. Miki says:

  Poštovani doktore,
  molim Vas za savijet. Dječak od 5 godina i 3 mjeseca već godinu dana ima kvržicu ispod pazuha. Kvržica je čvrsta, pomiče se, veličine graška. Kao beba imao je besižitis. Naša pedijatrica kaže da je to normalno, ali bi ga ipak odvela dalje na pregled, kojem doktoru dalje da se obratim radi pregleda.
  Hvala .


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA