Koje mleko je zdravije: Punomasno ili obrano?

Iako je punomasno mleko neko vreme bilo “demonizovano” zbog broja kalorija i zasićenih masti, stručnjaci kažu da je to zapravo zdravija opcija u odnosu na obrano mleko.

Foto> Pixabay

“Devedesetih godina kao da je postojala opšta fobija od masti, pa je i savet zdravstvenih agencija i profesionalaca bio da se što više smanji unos masti, uključujući i one masti u mlečnim proizvodima poput mleka”, objašnjava nutricionistkinja Frensis Lardžman-Rot kako je uopšte došlo do popularizovanja obranog mleka.

Kako je sve više ljudi počelo da se opredeljuje za mlečne proizvode sa manje masti, proizvođači su počeli da dodaju šećer i veštačke sastojke kako bi poboljšali unos. Rezultat toga je, kažu stručnjaci, da iz ovih proizvoda unesemo dnevnu potrebnu količinu za šećerom.

Ne samo što obrano mleko i mlečni proizvodi sa manjim sadržajem masti često sadrže dosta šećera, već nas liše i dobrih efekata koje imaju punomasni proizvodi, smatra nutricionistkinja.

“Iznenađujuće, punomasni proizvodi mogu čak i da pomognu u održavanju zdrave težine”, kaže Lardžman-Rot.

Ona navodi studiju koja je pratila 18.000 žena srednjeg doba koje imaju zdravu telesnu težinu, a među njima su one koje su deceniju kasnije pile punomasno mleko bile manje sklone gojaznosti od žena koje su pile obrano mleko.

Druga, manja studija, otkrila je da svakodnevna konzumacija punomasnog mleka povećava nivo dobrog holesterola, što nije slučaj sa obranim mlekom.

“Druge studije su pokazale da deca koja piju punomasno mleko imaju viši nivo vitamina D u krvi, u poređenju sa vršnjacima koji piju obrano mleko”, dodaje nutricionistkinja. “Naučnici misle da masti iz punomasnog mleka pomažu dečjem organizmu da efikasnije apsorbuje vitamin D”.

Nutricionistkinja kaže da nema razloga da izbegavate punomasne mlečne proizvode, mada ne smatra da su oni sa manje masti nezdravi.

“Mislim da su obe vrste proizvoda dobre, ali punomasni mlečni proizvodi imaju tu prednost što su bogati omega-3 masnim kiselinama, kao i linolnom kiselinom, koja pomaže u održavanju zdrave telesne težine i kod kontrole dijabetesa tipa 2”.

Eto, ako ste do sada izbegavali punomasno mleko i mlečne proizvode jer ste se plašili da ćete se zbog toga ugojiti, znajte da nema razloga za brigu.

Mondo

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA