Koje je krvne grupe moja beba

Jedno od najčešće postavljanih pitanja u porodilištima jeste pitanje u vezi sa bebinom krvnom grupom: da li je nasledila od oca ili majke, kako je moguće da nije nasledila ni jednu, ni drugu…

Foto: Pixabay

Naizgled komplikovano pitanje “kako se nasleđuje krvna grupa?”  u suštini ima vrlo jednostavan odgovor.

Od čega zavisi krvna grupa?

Kao i sve naše druge osobenosti, i krvnu grupu određuje genetski materijal koji smo nasledili, i to celokupan, tj. genotip.  Genotip čine svih 46 hromozoma, ili preciznije, 23 para hromozoma, od kojih smo polovinu nasledili od majke, a drugu polovinu od oca. Na hromozomima se nalazi mnogo gena, koji su ništa drugo nego zapisi koji određuju naše karakteristike. Po jedan zapis „na istu temu” postoji i na hromozomu koji smo nasledili od mame, i na njegovom “parnjaku” koji potiče od tate. Neke osobine se nasleđuju tako što jači zapis “pobeđuje”, to je tzv.dominantno nasleđivanje ( npr.rupica na bradi ), druge su zbir svih zapisa ( kao npr.boja kože )… Na osnovu gena naše ćelije stvaraju jedinjenja različite strukture, koja se vide na površini naših ćelija. To su antigeni. Krvna grupa određena je prisustvom nasleđenih antigena na površini eritrocita ( crvenih krvnih zrnaca ). Antigeni koji određuju krvne  grupe mogu biti protein, ugljeni hidrati, glikolipidi, glikoproteini itd. i prisutni su i u drugim tkivima. Danas postoji 30 priznatih krvno grupnih sistema, od kojih se naviše koriste ABO  i Rh.

ABO sistem krvnih grupa

Da pojednostavimo – “A” je oznaka za antigen A, “B” za antigen B, a “O” je znak da nema ni antigena A, ni antigena B. U tabeli levo, prikazane su moguće kombinacije “slova”, kada se uzme po jedno od mame i tate, a u tabeli desno prikazan je “rezultat” sabiranja tih slova. Primetićete da je “O” slabije od A i B, tj. da bi krvna grupa deteta bila “nulta”, ono mora od oba roditelja naslediti po jedno “O”, u suprotnom može biti i “A” i “B” krvna grupa. Takođe, da bi dete bilo “AB” krvne grupe, mora naslediti od jednog roditelja “A”, a od drugog “B”.

Od oca 

Od majke

A                 B               O

A

B

O

AA

AB

AO

AB

BB

BO

AO

BO

OO

 

Pol roditelja nema nikakvog uticaja na nasleđivanje krvne grupe! Ona se ne nasleđuje od oca, ili od majke, nego odoba roditelja!

Rh sistem krvnih grupa

Klasifikacija krvnih grupa u ovom sistemu vrši se, takođe, na osnovu prisustva ( ili odsustva ) određenih antigena, a najčešće se misli na antigen “D”, pri čemu “D” označava prisustvo ovog antigena, a “d” njegovo odsustvo. Antigen D nije jedini koji se “računa” u ovom sistemu, ali je najzastupljeniji, a samim tim i najbitniji.  U svakodnevnom govoru obično se krvna grupa u ovom sistemu opisuje kao “negativna” ( – ) ili “pozitivna” ( + ), pa kažemo jednostavnije da je neko “A pozitivna” ili “A negativna” krvna grupa npr, umesto rogobatnog “A RhD pozitivna” ili “A RhD negativna”. Nasleđivanje je slično kao u ABO sistemu – od svakog roditelja po jedan “+” ili “-“, a njihov zbir odrediće da li će Rh faktor deteta biti pozitivan ili negativan. Da bi bio prisutan, dovoljno je da dete nasledi bar jedan “+”, a odsutan je isključivo ako dete nasledi dva “-“. I na kraju, olovke u ruke, pa , umesto enigmatike, ukrštajte vaše krvne grupe, a za one kojima koncentracija nije jača strana, napravili smo tabele sa mogućim rešenjima. Svi odgovori su tačni! 

Krvna grupa

Majka

O

A

B

AB

Otac

O

O

O,A

O,B

A,B

A

O,A

O,A

O,A,B,AB

A,B,AB

B

O,B

O,A,B,AB

O,B

A,B,AB

AB

A,B

A,B,AB

A,B,AB

A,B,AB

Rh faktor

Majka

Rh+

Rh-

Otac

Rh+

Rh+, Rh-

Rh+, Rh-

Rh-

Rh+, Rh-

Rh-

Dr Ivana Veljić

Podeli:

Komentari

 1. ana says:

  Ja i suprug smo oboje O+ a dete je O- kako je to moguce?

 2. dragana says:

  Otac O+, majka A+, dete? Da li je moguce da je dete B+? I, jos jedno pitanje: Ako je otac B+, a majka A+, koju krvnu grupu ima dete?

  • MojPedijatar says:

   Ne može da bude dete sa B grupom od roditelja sa 0 i A grupom. Od roditelja sa B i A grupom dete može imati sve kombinacije: A, B, AB i O!

  • Simi says:

   Moguće je, ali je ovo izuzetno retko, otprilike 5 u milion slučajeva. Ako otac ima takozvanu hh grupu (koja standardnim testovima izgleda kao O), on može imati bilo kakav genotip (AO, AA, BO, BB, AB), što upareno sa genotipom majke (AO ili AA) može da rezultira detetom koje je genotip BO odnosno krvna grupa B.

 3. dragana says:

  Hvala!

 4. jelisaveta says:

  moja majka je ab a otac 0 pozitiv oboje,ja imam A,sestra B a brat 0 \kako je to moguce?(mislim na brata)

  • MojPedijatar says:

   Mala je šansa da je brat O grupa!

  • Simi says:

   Takva mogućnost postoji ali je astronomski mala, zahtevalo bi da i vaša majka i vaš otac imaju izuzetno retke genetske mutacije. Pre će biti da je vašem bratu pogrešno određena krvna grupa, pa je najbolje da ponovi test određivanja krvne grupe.

 5. jelisaveta says:

  Hvala Vam…nije greska u odredjivanju kg,ipak ce biti da je ovo drugo

  • MojPedijatar says:

   Odavno su krvne grupe prevazidjene u odredjivanju srodničkih veza!

   To je samo orijentacija, a JEDINI egzaktan metod je DNK analiza. Zato je potpuno besmisleno, SAMO na isnovu krvnih grupa donositi veoma bitan zaključak “ko je čiji” u porodici.

 6. lela says:

  Ja sam 0 +,suprug Ab + koju krvnu grupu i faktor moze naslijediti dijete

 7. gogana says:

  Majka AB+,otac A+,da lí postoji mogucnost da djete bude 0 –

Strana 3 od 26<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA