Koje igračke treba izbegavati

Evo na šta bi trebalo da obratite pažnju kad kupujete igračke za mališane…

Svaki roditelj voli da obraduje svoje dete igračkom, a i svako dete se najviše obraduje upravo ovom poklonu. Ipak, trebalo bi da vodite računa kada ih kupujete, jer ima loših i potencijalno opasnih igračaka.

Kako da znate da igračka nije adekvatna?
To zavisi isključivo od uzrasta deteta. Primera radi, igračke sa sitnim delovima nisu bezbedne za malo dete, jer deca svašta stavljaju u usta pa mogu neki sitan deo da progutaju i da se uguše. Čak ni lutke koje su za starije devojčice, a koje imaju sitne delove, poput papuča ili torbica za lutke mogu da budu loše. Takav primer je zabeležen u Americi kada su jednoj šestogodišnjoj devojčici lekari iz uha izvadili cipelicu od Barbike, koja je već zarasla u kožu. Takođe, trebalo bi izbegavati i igračke koje podstiču agresiju poput pištolja i pušaka.

Nemojte kupovati svojoj deci igračke koje sve same rade. Danas na tržištu ima igračaka koje na dugmence sve rade – pričaju, pevaju, piške… Ove igračke su zanimljive mališanima, ali ne bude maštu niti podstiču kreativni razvoj deteta.

Plišane lutke recimo posebno ne odgovaraju deci mlađoj od 18 meseci, jer deca u tom uzrastu sve stavljaju u usta, dok starijoj deci nisu zanimljive.

Zbog preglasnog tona video igrice mogu da oštete sluh mališana

Da li su dobre video igrice?
Nikada nemojte kupovati video igricu detetu. Psiholozi smatraju da su video igrice, bilo na da se igraju na računaru, tabletu ili mobilnom telefonu, štetne za razvoj deteta. Deca se otuđuju, ne žele da se igraju sa drugom decom i zaboravljaju na igre u kojima ste vi uživali kao deca.

Nedavno istraživanje je pokazalo da elektronske igračke predstavljaju potencijalnu opasnost za zdravlje dece i njihov razvoj i to na nekoliko načina.

Od pojedinih igračaka može da se ošteti sluh, jer deca obično prejako puste ton dok igraju igricu. Zatim postoji opasnost od gojaznosti zbog preteranog sedanja, a u krajnjoj liniji može doći i do zavisnosti. Prema podacima američke akademije za pedijatriju, deca mlađa od dve godine ne bi uopšte trebalo da gledaju TV ili da igraju igrice na kompjuteru.

Koliko igračka zaista može da bude opasna?
Prema nekim istraživanjima u Americi, godišnje oko 181.000 mališana završi u bolnici zbog povreda koje su prouzrokovale igračake. Skoro polovina mališana su uzrasta do četiri godine. Igračke sa laserom isto mogu da budu opasne, jer deca od njih mogu da oštete vid.

images (1)

Kako da sprečite povrede?

Nikada nemojte kupiti igračku sa oštrim ili tvrdim ivicama. Ukoliko imate dvoje dece, igračke starijeg deteta sklanjajte od mlađeg da se ne bi povredilo. Ne kupujte igračke koje lete ili ispaljuju projektile. Ako detetu mlađem od osam godina kupite balone, ne smete mu dati da ih duva, jer se njima može ugušiti. Kada kupujete igračke u kojima se izbacuju strele vodite računa da imaju tupe vrhove. Naučite dete da sa takvim igračkama ne sme gađati drugu decu. Maske, šatori i kućice moraju imati velike otvore kako bi deca imala dovoljno vazduha

Ne kupujte igračke sa oštrim ivicama

.

Kako da prepoznate lošu igračku?
Loše igračke se prepoznaju po tri stvari. Kada ne ispunjavaju osnovne bezbednosne standard – nemaju oznaku da su bezedne, ne prodaju se u kutiji i nemaju postojanu boju, podstiču nasilničko ponašanje i nisu odgovarajuće za uzrast deteta.

Izvor: Bebac

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA