Kod ginekologa bar jednom godišnje!

Prevencija karcinoma grlića materice: Rani seksualni odnosi, često menjanje partnera, infekcije HPV virusima su faktori rizika trajne infekcije

Podizanje svesti žena o raku grlića materice i važnosti prevencije u sprečavanju i blagovremenom otkrivanju ove, inače, smrtonosne bolesti od izuzetnog je značaja, stalno podsećaju stručnjaci. Poražavajući je podatak da u našoj zemlji tek petina dama odlazi na redovne ginekološke kontrole, iako je to jedini način za rano otkrivanje ove bolesti.

Uoči tradicionalno ustanovljene Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, o ovom izuzetno važnom aspektu u životu svake žene, za “Život plus”, govori specijalista ginekologije i akušerstva prof. dr Ana Mitrović Jovanović iz GAK “Narodni front”.

– Da bi se izbegao nastanak karcinoma grlića materice u preventivnom smislu treba da se vodi računa apsolutno o svakom detalju. Izuzetno je važno izbegavanje rizičnih faktora koji mogu da dovedu do bolesti, a sa druge strane neophodno je podvrgavanje skriningu u kome se radi papa test, odnosno uzima citološki bris grlića materice, obavlja kolposkopski pregled i HPV tipizacija, odnosno određuje dominantni tip humanog papiloma virusa.

* Na koje faktore rizika treba obratiti pažnju?

– Kada je reč o faktorima rizika i raku grlića materice, o prevenciji treba razmišljati još u ranoj adolescenciji. Pravilnom edukacijom o seksualnom odnosu i izbegavanje seksualnog odnosa bez kondoma, predstavlja najbolji način zaštite od polno prenosivih bolesti među kojima je i humani papiloma virus. Rano stupanje u seksualne odnose, često menjanje partnera, problem sa HPV infekcijama, pušenje i korišćenje određenih lekova koji utiču na imuni sistem, utiču i povećavaju rizik da u kontaktu sa onkogenim HPV virusima nastane trajna infekcija. Tokom vremena ova infekcija dovodi do promena na grliću, a ako se blagovremeno ne dijagnostikuje može preći u karcinom grlića materice.

* Postoji li rešenje za izbegavanje ove vrste infekcije?

– Da bi se infekcija predupredila preporučuje se HPV vakcinacija pre stupanja u seksualne odnose. Tačno je da HPV vakcina ima i svoja ograničenja jer ne pokriva sve tipove onkogenih virusa. Ali s obzirom na to da štiti u više od 80 odsto tipova koji se detektuju kod grlića, svakako bi se trebalo vakcinisati. Uostalom, nijedna vrsta vakcine ne postiže stoprocentnu pokrivenost. Konkretno, ova vakcina je za tipove 2, 4 i 9, koji su najčešći uzročnici karcinoma grlića materice.

STATISTIKA

Raspoloživi podaci pokazuju da do punoletstva čak 40 odsto žena dođe u kontakt sa virusima iz pomenute grupe, a do pedesete godine više od 80 odsto postaje inficirano nekim od HPV virusa. Čak i posle pedesete virus “zaradi” oko osam odsto žena. Sveukupne procene su prilično deprimirajuće, jer pokazuju da će do pedesete godine 75 odsto pripadnica nežnijeg pola biti inficirano sa jednim ili više genotipova HPV virusa! Na sreću, ne nose svi pogubne posledice jer se spontano eliminišu u 94 odsto slučajeva.

* Koliko je opasna ranica na grliću materice?

– Svaka ranica na grliću ne mora da znači i problem. Postoje ranice koje ne zahtevaju ni dodatnu terapiju ni dodatnu dijagnostiku. Međutim, da bi saznali o kom tipu ranice se radi, prethodno mora da se uradi kolposkopska provera i papa test. Tek na osnovu ovih pregleda odlučujemo da li ranicu samo pratimo, radimo biopsiju ili druge potrebne analize. Ukoliko se brisevi pokažu urednim, deo ranica može spontano da nestane i da je zdrav epitel nadraste. Neke godinama mogu da perzistiraju, odnosno da se ne menjaju i da ne smetaju. Ali sve to mora da proceni ginekolog. Ovo je važno, jer prilikom procene šta da se radi sa ranicom, ginekolog uzima u obzir rezultate papa testa, godine, reproduktivni status i eventualne druge simptome koje pacijentkinja oseća.

* Šta je još važno za očuvanje zdravlja grlića materice?

– Važan faktor u očuvanju zdravlja ne samo grlića već celokupnog genitalnog trakta je u blagovremenom lečenju sekreta, lokalne infekcije i održavanje adekvatne pH vagine, odnosno njene prirodne kisele sredine. Ako je žena zdrava, nema nikakav problem sa atrofijom ili sekretom, nema potrebe da koristi bilo kakva sredstva za ispiranje vagine ili aplikaciju različitih vaginaleta. Međutim, ukoliko žena zbog hormonskih problema ima izmenjen kvalitet vaginalnog epitela, što se dešava u postmenopauzi kao i povećanu sklonost infekcijama, svakako da treba da preduzme određene korake. Korišćenjem posebnih rastvora uz savet sa svojim lekarom, može da olakša tegobe i spreči recidive infekcija.

PAPA TEST I KOLPOSKOPIJA

Za prevenciju raka grlića materice neophodno je da se žene na pregled javljaju jednom godišnje. Ukoliko su papa test i kolposkopski pregled uredni, skrining sa papa testom se ponovo radi za tri godine. Ovo je veoma bitno jer je za proces razvoja karcinoma grlića materice potrebno više godina, pa je shodno tome preglede neophodno ponavljati da bi se u početnom stadijumu konstatovala i najmanja promena.

– Međutim, ukoliko žena između dva pregleda primeti da ima krvarenja posle seksualnih odnosa, bolove i iscedak sa neprijatnim mirisom, obavezno treba da se javi ginekologu. Bolovi u maloj karlici, učestalo mokrenje, opstipacija, takođe treba da budu razlog odlaska ginekologu. Ovaj pregled je važan da bi se utvrdilo da li su promene u vezi sa grlićem materice ili je razlog tome neka infekcija, polipi, hormonski disbalans – objašnjava dr Mitrović Jovanović.

Zorica Ostojić- Joksović

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA