Ko treba da vrši selekciju TV programa

“U proseku, dete provodi mnogo više vremena ispred televizora, nego u školi ili slušajući savete roditelja i o svetu uče gledajući elektronske ‘slike'”, rekla je Tanjugu psiholog Aleksandra Jovanović Mađar .

Crtani filmovi imaju veliki uticaj na ponašanje dece i zato je neophodna kontrola dečijeg programa, smatraju stručnjaci dok iz Republičke radiodifuzne agencije (RRA) navode da ne postoji posebna regulativa za tu vrstu filmova.

Na roditeljima dvostruka odgovornost – da vrše selekciju programa i limitiraju vreme gledanja crtanih filmova i TV programa

Prema njenim rečima, imajući to u vidu, neophodno je vršiti kontrolu dečjeg programa.

Ona je ocenila i da crtani filmovi koji se emituju na domaćim TV kanalima uglavnom neguju pozitivne vrednosti i upozorila da opasnost preti iz igranioca i radnji u kojima se prodaju video igrice agresivnog sadržaja.

“Nasilje koje čini osnovni koncept tih igara, prenosi se u stvarni svet”, rekla je Jovanović Mađar.

Ona je dodala i da su istraživanja pokazala da se agresivni sadržaj programa momentalno prenosi u svakodnevni život dece, pojačavajući njihov impuls za nasiljem.

Prema njenim rečima, otuda je na roditeljima dvostruka odgovornost – da vrše selekciju programa i limitiraju vreme gledanja crtanih filmova i TV programa.

Portparol RRA Srboljub Bogdanović rekao je Tanjugu da ne postoji posebna regulativa za crtane filmove, odnosno da oni podležu svim pravilima pod koje podleže i ostatak programa.

Prema njegovim rečima, RRA nema poseban pogled na crtane filmove.

“Crtani filmovi su deo programa i kao takvi su tretirani, dakle, emiteri su slobodni da ih puštaju u terminu u kome sami nalaze za shodno”, istakao je Bogdanović i podsetio da je cenzura zabranjena i da ne postoji.

On je ukazao da ne postoje posebna pravila za crtane filmove, koja ne bi važila za sve ostale filmove.

“Ukoliko se pojavi problem sadržaja crtanih filmova, odnosno crtani film nije prikladan za decu, to bi Savet Radiodifuzne agencije dovelo u situaciju koja postoji i kada se pojavi bilo koji sadržaj u nekom filmu koji nije prikladan za decu”, rekao je Bogdanović.

On je naveo da se građani predstavkama mogu obratiti RRA ukoliko žele da ukažu da program koji se emituje nije prikladan za decu.

“Svaka predstavka će biti razmotrena i prema njoj će biti izvršen postupak u skladu sa procedurom, što znači da, ukoliko se utvrdi da je emiter napravio nekakav prekršaj, on može biti upozoren i može mu biti izrečena mera”, kazao je Bogdanović.

Blic .rs

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA