Knjiga Noćno mokrenje u izdanju Kreativnog centra

Noćno mokrenje predstavlja problem koji je uporan, naporan i neprijatan i za roditelje i za dete. I pored toga, malo je verovatno da ćete na klupi u parku ili na igralištu čuti roditelje kako o njemu razgovaraju.

Taj problem važi i za nešto što ćemo teško priznati i o čemu ćemo retko govoriti van uskog porodičnog kruga.

U ovoj knjizi naći ćete odgovore na najvažnija pitanja o noćnom mokrenju, ona koja vas verovatno zaokupljaju (uzroci, učestalost, posledice, osećanja deteta i roditelja, vrste tretmana), kao i praktične savete o tome kako da se – sa svojim mališanom – uhvatite ukoštac s problemom noćnog mokrenja u pravo vreme i na pravi način.

 

Iz predgovora – reč autorke:

Do svoje jedanaeste godine mokrila sam u krevet. Jedno od moje troje dece do svoje desete godine mokrilo je u krevet.

Čemu ova ispovest – iako kratka, ne baš i sasvim laka?

Nocno mokrenje koriceSasvim je jasno da knjigu pod naslovom Noćno mokrenje nećete uzeti u ruke i prelistavati u knjižari opušteno i radoznalo, samo sa željom da poboljšate svoje roditeljske veštine. Ne. Ovo je knji­ga za kojom ćete verovatno posegnuti s teskobnim osećanjem, nesigurni i zabrinuti … zato što vaše ili vama blisko dete ima problem noćnog mokrenja.

Upravo je zato važno da, pre nego što počnete da čitate, znate kako mi je potpuno jasno koliko je mučan osećaj kada vidite da detetu teško pada to što noću mokri u krevet, te se oseća loše i nesamopouzdano, kada vidite da krije svoju mokru pidžamu, kada s tugom prati drugare iz odeljenja na rekreativnu nastavu na koju ono ne može da ide (a pri tome se pravi kako je problem u alergiji ili uganutoj nozi)… Jasno mi je i kako se osećate vi posle toga – kada ne znate kako da ga utešite, kada ne znate da odgovorite na pitanje o tome u kom će trenutku prestati da piški u krevet, kada pokušavate s raznim tehnikama za koje ste čuli da mogu pomoći, kada svakog dana morate da perete posteljinu, kada ne možete da nađete dovoljno velike pelene, pa morate da proširujete one najveće koje ste našli pomoću izolir-trake (i pri tome vidite koliko je vašem mališanu neprijatno zbog svega toga), kad nosite mušemu i rezervni čaršav na godišnji odmor i perete posteljinu u hotelskom lavabou…

Isto tako znam i kako je težak osećaj kada se probudiš u mokroj pidžami i kada prvo što ujutru osetiš jesu stid, razočarenje i ne­lagodnost, kako je teško kada tvoji prijatelji idu na ekskurziju, a ti ne možeš, i kako je kada uveče ležiš u krevetu i poslednje o čemu misliš jeste: Samo da mi se noćas ne dogodi…, i kako si zabrinut jer ne znaš kada će to prestati, i kako su neprijatni le­karski pregledi, i kako se stalno pitaš: Kako to da ništa ne mogu da učinim? Da li je to moja greška?, i kako se bojiš da neko ne sazna za tvoj problem…

Dakle, problem noćnog mokrenja poznajem i iz pozicije deteta i iz pozicije roditelja.

Eto, to sam htela da znate pre nego što počnete sa čitanjem ove knjige.

*

Kada postanemo roditelji, kao da uz bebu dobijamo i člansku kartu velikog bratstva roditelja. Interesovanja koja smo do tada imali često se pomeraju naniže na listi naših prioriteta, a sve što je vezano za dete postaje nam neuporedivo važnije od njih. Nije neobično da mlada majka primeti kako joj je komšinica koja ima bebu uzrasta kao njena postala mnogo bliskija nego dotad i da radije provodi vreme s njom nego s prijateljicom iz detinjstva koja nema dete. Kao preko noći, teme o kozmetici, rasprodajama, tipovima automobila ili problemima u vezama postaju nam nezanimljive, a važna nam je i interesantna svaka informacija o rastu zubića, dojenju, problemima s hranjenjem, disciplinovanjem itd. Upravo ta razmena iskustava i podrška koju roditelji jedni drugima pružaju snabdeće nas brojnim ko­risnim podacima i omogućiće nam da manje i veće probleme na koje nailazimo u roditeljstvu rešavamo efikasnije i uz više samopouzdanja.

Ipak, iako se noćno mokrenje često doživljava kao naporan i uporan problem, malo je verovatno da ćete na klupi u parku ili igralištu čuti roditelje kako o tome razgovaraju. Taj problem, koji je uporan i neprijatan i za roditelje i za dete, važi i za nešto što ćemo teško priznati i o čemu ćemo retko govoriti van uskog porodičnog kruga. U ovoj knjizi naći ćete ne samo odgovore na najvažnija pitanja o noćnom mokrenju, ona koja vas verovatno zaokupljaju, već i podršku za to da se – sa svojim mališanom – uhvatite ukoštac s problemom noćnog mokrenja u pravo vre­me i na pravi način. U svakom slučaju, problem noćnog mokre­nja bolje ćete razumeti, a eventualno i uspešno rešiti!

Autor: Nevena Lovrinčević diplomirala je na Odseku za kliničku psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Tokom dvadeset pet godina kliničke prakse radila je s decom i mladima, baveći se prvenstveno psihodijagnostikom, poremećajima spavanja i prevencijom emocionalnih poremećaja i poremećaja ponašanja.

Autorka je i voditeljka više akreditovanih seminara namenjenih vaspitačima, nastavnicima, psiholozima i pedagozima. Cilj tih seminara jesu razvoj i jačanje socijalnih i emocionalnih kompetencija onih što neposredno rade s decom, i to u pravcu efikasnijeg pedagoškog pristupa, pristupa koji doprinosi uravnoteženijem, zdravijem i srećnijem razvoju dece.

Izdavač: Kreativni centar

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA