Kašalj – kako pomoći detetu prirodnim sirupom

Iako malo, dete može da proizvodi veoma glasne i uznemiravajuće zvuke kada je prinuđeno da kašlje. Kašalj se javlja kao odbrambeni mehanizam detetovog organizma kada ono pokušava da oslobodi disajne puteve.

Receptori za kašalj koji su smešteni u sluzokoži disajnih organa i oni izazivaju kašalj kao refleksni odgovor.

Roditelji bi trebalo da znaju da kašalj sam po sebi nije bolest, već zapravo simptom bolesti, odnosno nadražaja. Nadražaji koji utiču na receptore za kašalj mogu biti izazvani:

 • mehanički – hrana ili predmet u disajnim putevima
 • hemijski – hemijska isparenja, dim cigarete…
 • alergijama – alergijski rinitis, astma
 • bakterijskom infekcijom
 • virusnom infekcijom

Tokom sezone virusnih infekcija, prehlade i gripa, kašalj je veoma prisutan simptom, naročito kod dece starosti do 12 godina.

 

 

Pomoć detetu koje kašlje

Virusne respiratorne infekcije se ne leče antibiotcima, jer oni nemaju nikakvo dejstvo na njih. Dete se svojim imunim sistemom mora samo izboriti sa bolešću.

Ipak, svom detetu možete pomoći na nekoliko načina kako bi kašalj bio što podnošljiviji i što brže prošao:

 • Obezbedite detetu mirovanje. Mirujući, dete štedi energiju koja je potrebna organizmu za borbu protiv infekcije.
 • Održavajte higijenu nosa, redovno uklanjajući sekret. Nos je najbolje da ispirate fiziološkim rastvorom.
 • Potrudite se da detetu obezbedite dovoljno tečnosti. Kada je dete hidrirano, nakupljen sekret će se lakše razrediti, a dete će ga sa manje muke iskašljati.
 • Neka dete spava na podignutom uzglavlju. To može pomoći da sekret ne izazove dodatne nadražaje za kašalj.
 • Ovlažite vazduh u prostoriji. Suv vazduh dodatno provocira kašalj, pa se zbog toga preporučuje dodatno vlaženje prostorije u kojoj dete boravi – vlažnim peškirom na grejnom telu ili specijalnim ovlaživačem.
 • Upotrebite prirodni antivirusni lek. Najbolji efekat se postiže preparatima poput sirupa Bimunal, koji osim prirodnog ekstrakta ploda crne zove sa antivirusnim svojstvima, sadrži i cink, mineral koji daje odličan doprinos podsticanju prirodnog procesa oporavka.

 

Sirup za kašalj kod dece

Svojim antivirusnim dejstvom, Bimunal blokira replikaciju virusa i skraćuje vreme trajanja bolesti, ali i redukuje sve uobičajene simptome respiratorne virusne infekcije, pa i kašljanje. Zato se preporučuje sirup za kašalj kod dece, Bimunal – kao lek za prehladu, grip i druge respiratorne virusne infekcije, kao i za jačanje imuniteta.

Kliničko ispitivanje, u kome je učestvovao 251 pedijatrijski pacijent je dokazalo efikasnost sirupa kod redukovanja svih simptoma virusnih respiratornih infekcija.

Kako je utvrđeno, kašalj je simptom koji je najdugotrajniji u odnosu na ostale simptome respiratornih infekcija. Ponekad on traje i nekoliko nedelja. Pregledi tokom kliničkog ispitivanja su pokazali da Bimunal utiče na njegovu redukciju.

Broj dece koja kašlju u grupi koja je uzimala Bimunal je bio za 30% manji na pregledu petog dana u odnosu na drugu grupu dece koja nije uzimala sirup. Desetog dana od početka bolesti, 2,4 puta dece je manje kašljalo, pa je zabeležena redukcija od 70%.

Ali, nemojte očekivati da ćete bakin džem napravljen od bobica crne zove moći da koristite kao lek protiv kašlja. Bimunal je sirup za koji su kliničke studije pokazale efikasnost upravo zahvaljujući posebnoj recepturi koja kombinuje aktivnu supstancu ekstrakta ploda crne zove sa drugim sastojcima.

Promo objava

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA