Kapuera

Kapuera – veština iz daleka

Kapuera je autentična veština, nastala na području današnjeg Brazila. Spoj muzike, plesa, borbe i akrobatike… Da li bi je vaše dete treniralo?

Kapuera kod dece razvija i fizičke, i mentalne veštine: reflekse, opažanje, samokontrolu, snagu, ravnotežu, samopouzdanje. Razvija osećaj zajedništva i uči poštovanju drugog. Takođe uči kako da kontrolišemo emocije i na taj način bolje upoznamo sebe.

Sama borba se odvija unutar kruga koji obrazuju drugi igrači. Cilj je izbeći udarac i dovesti protivnika u bezizlaznu situaciju, ali i izbeći fizički kontakt. Sve je stvar snalažljivosti i nadmudrivanja. Pošto ne postoji obrazac po kome se kapuera izvodi, može se reći da ona svaki put iznova nastaje. Svaki trening je propraćen brazilskom muzikom, a u zavisnosti od ritma, diktira se i tempo igre.

Iako se sa treninzima može početi još od četvrte godine, najidealniji period je između sedam i osam godina. Gornja granica ne postoji, zato što kapueru mogu da treniraju svi, bez obzira na pol i godine. Kada krenete da upišete dete, raspitajte se za termin starije grupe. Iznenadićete se brojem starijih koje zanima ova veština.

Pripreme postoje, ali u vidu seminara, na kojima kapueristi iz celog sveta razmenjuju i usavršavaju znanja na najefikasniji način, a to je kroz zabavu i druženje. Osim veština kapuere koje se tamo uče, upoznaje se i kultura i jezik drugih zemalja, stiču novi prijatelji i učitelji. Jedan takav seminar će se održati u Budimpešti, u novembru ove godine, a grupa Senzala – koja je jedna od najpopularnijih u Brazilu, prisustvovaće tom skupu.

Koliko kapuera postaje popularna u našoj zemlji, govori činjenica da su nas 26. septembra posetili majstori ove veštine iz Brazila. Inače, treninzi su održani u osnovnoj školi «Svetozar Marković» na Vračaru.

ISKUSTVA RODITELJA

Pitali smo roditelje šta misle o ovom sportu. Evo šta nam je ispričala Dušica Joksimović.

Kako ste došli na ideju da dete upišete baš na kapueru?
– Za kapueru sam saznala putem TV emisije. Jako me je zainteresovala. Prvenstveno mi se svidela muzika i prijatna atmosfera koja tamo vlada. Počela sam da treniram, a potom upisala i svoje dete.

Da li ste kod vašeg deteta primetili neke promene otkad trenira?
– Moje dete je i inače živahno, ali se na treninzima to još više ispoljilo. Osim što je dobro trenirati zbog zdravlja, kapuera podstiče i razvoj – dete je snažnije, elastičnije i ima mnogo više energije.

Da li je kapuera naporna?
– Prilično je naporan sport, ali niko ne traži vaš maksimum. Svako radi u skladu sa svojim mogućnostima. A upornošću i radom, vremenom se postižu rezultati.

Da li vam je teško da finansijski ispratite ovaj sport?

– Ne, treninzi ne zahtevaju ništa više novca nego bilo koji drugi sport. Čak se može reći da je jedan od jeftinijih.

Kako drugi reaguju kada čuju da se i vi i vaše dete bavite kapuerom?
– Mlađi uglavnom pozitivno reaguju i veoma su zainteresovani, žele da saznaju više o tome. Stariji mnogo teže prihvataju tako nešto, kao i sve novine, uostalom.

Ako želite da vaše dete razvije i fizičke i mentalne sposobnosti, da bude u zdravom okruženju, a uz to se i odlično zabavi, kapuera je pravi izbor.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA