Kampanja P(B)ravo za mame počinje 8.marta

Cilj je da zaposlene majke redovno dobijaju naknadu tokom porodiljskog odsustva, direktnom isplatom iz budžeta…

U cilju promene Zakona o finansijskoj podršci porodici, u okviru kampanje “P(B)ravo za mame“ 250 trudnica i majki sa bebama iz cele Srbije javno će razgovarati sa svakim od 250 poslanika i poslanica u Republičkoj skupštini i pokušati da ih ubede da je ovaj Zakon potrebno promeniti. Kampanja počinje u subotu 8. marta događajem “Mame (ni)su same“, a svi koji žele da je podrže pozvani su da se pojave u 11 sati na platou ispred zgrade Parlamenta.

– Događaj “Mame (ni)su” same označava zvaničan početak kampanje, a okupiće mame sa decom i porodicama koje će simbolično ispred Skupštine raširiti štrik i na njega staviti benkice, pelene, igračke i slično. Sve one stvari koje jedva mogu da obezbede za svoju decu posle porođaja zato što im plate kasne mesecima – kažu u Udruženju građana “Roditelj” koji su zajedno sa udruženjima građana “Srbija u Pokretu” i “Centar za mame”, pokrenuli ovu kampanju.

Kampanja P(B)ravo za mame se zalaže za isplatu porodiljskih naknada bez kašnjenja, za rasterećenje privrede suvišnih finansijskih i administrativnih troškova i za direktno preuzimanje odgovornosti za porodilje od strane države, a cilj je da zaposlene majke redovno dobijaju naknadu tokom trajanja porodiljskog odsustva, direktnom isplatom iz budžeta Republike Srbije na njihove račune, umesto sa računa poslodavaca.

– Cilj ćemo ostvariti promenom Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koja će omogućiti da zaposlene majke više ne čekaju po nekoliko meseci na isplatu prve naknade posle porođaja. Takođe ovom promenom poslodavci će biti rasterećeni birokratske procedure u vezi sa ostvarivanjem porodiljske naknade čime će se zaustaviti loša praksa kreditiranja države. Nadamo se da će se se izmena ovog Zakona naći na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srbije do kraja maja. – kažu u UG “Roditelj”.


Iako, prema njihovim rečima, Zakon uređuje sistemski, novčani i vremenski okvir pomoći zaposlenim majkama i trudnicama, rokovi predviđeni njime se svakodnevno krše, što za rezultat ima porodice sa malim bebama čija su mesečna primanja umanjena za platu porodilje i to u trenutku kada su im životni troškovi naglo povećani.

– Da bi se u Srbiji ostvarila porodiljska naknada potrebno je preko 100 papira, a duga, komplikovana i zahtevna procedura ostvarivanja porodiljske naknade privredu košta 690 miliona dinara godišnje – kažu u udruženjima.

Ova kampanja bazira se na modelu organizovanja zajednice u kojem se oni koji su direktno ugroženi problemom organizuju da korišćenjem sopstvenih i izgradnjom novih resursa izgrade moć koja im je potrebna da bi ostvarili promenu.

– Organizovaćemo 250 trudnica i majki sa bebama iz cele Srbije da javno razgovaraju sa svakim od 250 poslanika i poslanica i ubede ih svojim ličnim iskustvom, da je potrebno promeniti Zakon. Kako je promena Zakona u interesu privrede, očekujemo i podršku minimum 80 poslodavaca – kažu u udruženjima.

Do sada je kampanju podržalo preko 1.000 građana, više od 80 žena volonterki i nekoliko kompanija.

Izvor: Blic

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA