Kako usaditi detetu poštovanje prema roditeljima

Ne želim da pritežem i da ga mnogo kažnjavam, ali bih želela da shvati da se s ocem i s majkom mora ophoditi s više poštovanja. Koji je, molim vas, najbolji recept za to?

roditelji

Odgovara dr Komarovski

  • Naš stariji sin ima 7 godina. U poslednje vreme je dosta drzak i grubo nam se obraća, ponekad se svom ocu obraća s visine… Ne želim da pritežem i da ga mnogo kažnjavam, ali bih želela da shvati da se s ocem i s majkom mora ophoditi s više poštovanja. Koji je, molim vas, najbolji recept za to?
  • Da bi se detetu usadilo poštovanje prema ocu, treba ga stalno stavljati u situacije u kojima će ono jasno videti: tata je pametniji, tata je jači, tata može! Tata može ono što ja ne umem, ali tata će me naučiti.

Vrlo je teško staviti dete u takve situacije ako je tata s njim u kontaktu jednom dnevno, i to tek kada umoran dođe s posla, a tu mu dođe večera, pa ovo pa ono… Ali je zato veoma lako dobiti poštovanje kada ste sa detetom na pecanju, kada s njim zajedno nešto radite, zajedno gradite… Kada ste primer detetu. Teško je teoretski biti lider. Savremeni način života nas ometa da postanemo lideri. Zato dete za ruku i pravac pecanje, priroda, sport, poslovi u dvorištu… BUDITE-MU-PRIMER! Eto, to je glavno!

Odabrala i prevela: Vesna Smiljanić Rangelov

Izvor: http://www.komarovskiy.net/faq/kak-privit-rebenku-uvazhenie-k-roditelyam.html / Detinjarije

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA