Kako stati na kraj svađama među braćom i sestrama?

Imati brata ili sestru jedna je od najlepših stvari u životu. Uz njih možemo biti sigurni kako ćemo u životu bez obzira na sve, imati najboljeg prijatelja na koga se uvek možemo osloniti. Naravno, takvo razmišljanje dolazi iz perspektive odraslih.

svađa

Što je s decom i njihovim stavovima? Malo je reći da ponekad situacija nije idilična, i dolazi do ljubomore ali i teških svađa među braćom/sestrama. Ova je pojava uobičajena i većina je roditelja itekako prepoznaje. S druge strane, ovakvo ponašanje može zabrinuti roditelje, koji često ne znaju što bi preduzeli u toj situaciji.

Kada i kako nastaje ljubomora među braćom/sestrama?

Znakovi rivalstva među decom u porodici mogu se javiti vrlo rano, čak i pre rođenja drugog deteta. Kada roditelji svom mališanu saopšte da će dobiti brata ili seku, on automatski počinje primećivati kako više nije sva pažnja usmerena samo na njega. Dolaskom drugog deteta na svet i njegovim odrastanjem, ta se ljubomora često produbljuje, što dovodi do svađa kod „borbe“ za, na primer, igračke. Tada je, kao roditelju, zaista teško proceniti šta učiniti u takvim situacijama. Međutim, postoji nekoliko koraka pomoću kojih je moguće uneti mir u kuću.

Zašto dolazi do svađe?

Kod mnogih dečjih svađa povod je često prikriven, a uzrok se nalazi upravo u ljubomori. To može biti ljubomora u vezi sa materijalnim stvarima poput igračaka, ali i ona kojoj je uzrok osećanja da brat ili sestra od roditelja dobijaju više pažnje. Normalno je da će svako dete dolaskom brata/seke na svet osetiti dozu anksioznosti, budući da ne zna kako će njegov život nadalje izgledati, i hoće li doći do značajnijih promena. Tada mogu reagovati s dozom agresije, ali je bitno razumeti i njegov pogled na svet koji se u jednom trenutku nepovratno promenio.

Veliku ulogu na to hoće li do ovakvih situacija doći, igra još nekoliko faktora od kojih je najvažniji temperament deteta, ali i situacija u kojoj se nalazi u tom trenutku. Na primer, ako se brat/sestra igraju zajedno, sve može biti u redu do trenutka kada jedan drugom uzme igračku, što dovodi do osećanja ugroženosti – usprkos onoj staroj kako bi „braća trebala sve deliti“. Mnogi roditelji naveli su i primere kada je jedno dete bolesno, te mu se posvećuje više pažnje u tom trenutku kada treba roditeljsku negu. S obzirom da se drugo dete ponovo oseća zapostavljeno, mnogi su načini na koje će pokušati privući pažnju na sebe, a jedan od njih može biti i agresivna reakcija prema bratu/sestri ili čak roditelju.

Roditelji kao uzor

Kada dođe do svađe, prvo što će roditelji uraditi je verovatno razdvojiti decu i „očitati im lekciju“. U ovom je slučaju najbolji potez sačekati nekoliko minuta nakon razdvajanja da se obe strane smire, a veoma je važno ne optuživati niti jednu stranu za početak sukoba, već ih oboje saslušati. Što kada se radi o isključivo verbalnom „dvoboju“ između dece? U ovim je trenucima takođe važno pravilno reagovati, budući da rešavanjem situacije dajete primer svojoj deci, iz koga mogu mnogo toga naučiti. Pogađate, kazne i vikanje ovde baš i ne „pale“. Razgovorom u kojem ćete jednako vreme posvetiti jednom i drugom detetu postići ćete mnogo više nego pretnjama i visokim tonovima. Samim tim vaše mališane učite kako za sve postoji rešenje koje ne uključuje nasilje, što je vredna životna lekcija.

Pomoć u međusobnom slaganju

I dok neka deca od samog početka neće imati problema u odnosu s braćom ili sestrama, nekima je ipak potrebno malo pomoći da se nose s ljubomorom. U samom startu roditelji treba da postave jasna pravila o tome kakvo je ponašanje u kući prihvatljivo. To mogu biti pravila poput – nema vikanja, udaranja, ružnih reči, otimanja igračaka iz ruke. Kroz razgovor naglasite svakom detetu kako ste ovde za njega i da se s bilo kojim problemom može prvo vama obratiti, umesto da ga rešava na agresivan način.

Stručnjaci se slažu i da je mogućnost pojave ljubomore značajno manja kod porodica koje zajedno provode slobodno vreme. To mogu biti društvene igre, gledanje filma, odlazak u prirodu – bilo koja aktivnost koju odlikuje porodično zajedništvo i ravnopravno učestvovanje. Dobro je i uočiti znakove kojima dete pokušava dati do znanja da mu treba malo vremena „samo za sebe“ i tada ne forsirati igru s braćom/sestrama. Umesto toga, možete mu predložiti da s vama provede dan.

Iako se od dečjih svađa i fizičkih okršaja roditeljima često „diže kosa na glavi“, razloga za zabrinutost ipak – nema. Gotovo svako dete će proći fazu ljubomore koja neće uticati na razvijanje budućeg odnosa s braćom i sestrama.

Izvor: Klinfo

Podeli:

Komentari