Kako sprečiti povrede zuba?

Uzroci povreda zuba su iznenadne pojedinačne nesrećne situacije koje je teško predvideti poput saobraćajnih nesreća, padova, udaraca, ali je moguće delovati da do njih dolazi u manjem obimu. To su opšte preventivne mere zaštite u saobraćaju, izradnje sigurnijih igralište i terena, sprečavanje nasilja, veća pažnja oko male dece kada počinju da hodaju, izbegavanje opasnih igračaka, pravilna obuka u sportu.

Individualno je moguće preduprediti neke rizična stanja i situacije sa posebnim zaštitnim merama. Zubi koji su lečeni su krti i lako se lome i uvek ih treba zaštititi krunicama. Povredama su posebno skloni istureni zubi (stručno se naziva protruzija sekutića) prikazani na slici 1. Neophodno je što ranije izvršiti ispravljanje ove ortodontske nepravilnosti, a dok se to ne postigne u vreme igre i sportskih aktivnosti koristiti specijalne štitnike.(2). Zaštitne mere predela lica, glave i zuba je obavezno preduzimati kod pojedinih sportova i igara (vožnja biciklom, borilački sportovi, roleri, ragbi i sl.)- slika 3.

slike stomatologŠtitnici za zube su veoma korisna preventivna sredstva kod svih rizičnih slučajeva i aktivnosti. Lako se nose, nisu skupi i uvek je bolje kada se INDIVIDUALNO IZRAĐUJU u odnosu na konfekcijski napravljene. (Slika 4).

Štitnici deluju višestruko jer pored direktne amortizacije udarca dovode do razmicanja zuba i sprečavaju njihov međusobni kontakt pri povredi. Pored zuba štitinici razmiču i glavu viličnog zgloba i amortizuju njen kontakt sa čašicom koji prilikom udaraca u predeo brade može da dovede i do povreda vilične kosti(Slika 5).

Kontaktirajte vašeg stomatologa da utvrdi rizik od moguće povrede zuba i izradi odgovarajuće štitinike.

Prof.dr Jovan Vojinović, fb Dečja stomatologija

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA