Kako sprečiti pojavu bubuljica kod tinejdžera?

Koža tinejdžera može da bude različitog tipa kao i kod odraslih ljudi, ali je kod većine dece uzrasta 12-19 godina kombinovana (masna u predelu čela i nosa, na ostalim delovima suva ili normalna).

Kako odrediti tip kože?

Postoje četiri tipa kože: normalna, suva, masna i kombinovana

1.Normalna koža je ujednačena, glatka, mekana i bez vidljivih mrlja. Kod ovog tipa kože pore su jedva vidljive a površina kože nije ni masna ni suva.

2. Suva koža je gruba, perutava, podložna češanju, svrbi decu a pore su gotovo nevidljive. Koža često može da bude suva zbog prekomerne upotrebe neadekvatnih sredstava, čestog umivanja vrućom vodom ili preteranog pranja. Češće izlaganje toploj vodi i sredstvima koji se koriste može da uzrokuje prekomerno sušenje i povećanje lučenja sebuma.

3. Masna koža je koža sklona aknama, ima velike naglašene i otvorene pore, ten je sjajan i tip kože pogoduje pojavi mitisera i bubuljica. Zbog uticaja hormona na stvaranje sebuma, masna koža je često prisutna u tinejdžerskom dobu. Stresovi mogu dodatno da pojačaju pojavu bubuljica na licu. Tokom puberteta povećava se količina androgenih hormona. Hormoni imaju značajan uticaj na lučenje lojnih žlezdi i dovode do proizvodnje veće količine sebuma i pojave akni. Višak masnoće na koži lica menja fiziološko stanje kože što pogoduje razvoju bakterija, posebno bakteriji Propionibacterium acne koja izaziva bubuljice. Dečaci su u pubertetu skloniji aknama jer imaju više androgena koji podstiču lučenje sebuma.

4. Mešovita koža je najčešći tip kože u adolescentnom periodu. U ovom tipu kože obično je prisutna masna “T-zona” (čelo, nos i brada) a suva koža na ostalim mestima. Pore su velike i prisutni su mitiseri. Ostatak kože može da bude preterano suv a obrazi mogu da deluju grubo.

Kakva sredstva treba da se koriste za negu kože lica u tinejdžerskom periodu?
Važno je da se koriste sredstva za negu kože koja čuvaju i održavaju kiselost kože u idealnim vrednostima i ne narušavaju površinski zaštitni sloj. Očuvanje vrednosti kiselosti kože u idealnim vrednostima izmedju 5 i 6 sprečava mogućnost razvoja bakterija na površini kože i važno je kod svih tipova kože. Kada se koriste neodgovarajuća sredstva, koži je potrebno i dva sata da se oporavi i vrati u normalne vrednosti a za to vreme je više podložna dejstvu negativnih uticaja iz spoljašnje sredine.
Na licu se sakuplja prljavština tokom dana zbog izloženosti kože lica vazduhu i česticama prašine. Za negu kože lica treba odabrati blagi, medicinski sapun koji čuva kiselost kože i ne dovodi do isušivanja. Snažni neadekvatni sapuni i preparati za negu mogu da iritiraju kožu lica.
Sebamed ClearFace je linija proizvoda specijalno namenjena za negu kože tinejdžera kako bi se sprečila pojava bubuljica i ublažile bubuljice ukoliko su se pojavile.

1. korak -umivanje
Najvažniji korak u sprečavanju pojave bubuljica je umivanje. Potrebno je da se dete svakodnevno umije i opere lice mlakom vodom i sapunom prilagodjenim za kožu adolescenata, dva puta dnevno ujutru i uveče. Posebno treba obratiti pažnju na regiju čela, obraza i nosa, odnosno T zonu koja predstavlja problematični deo lica. Ukoliko se koriste neadekvatna sredstva dolazi do oštećenja povšinskog zaštitnog sloja i koža je više izložena spoljašnjim negativnim uticajima, češće dolazi do pojave infekcije.
Ukoliko je koža normalnog tipa (što se najredje vidja tokom tinejdžerskog i kasnije odraslog perioda) dovoljno je umivanje ujutru i uveče mlakom vodom i sapunom koji čuva površinsku kiselost kože.
Kod suve kože, svakodnevno umivanje adekvatnim sredstvima sprečava dodatno isušivanje kože.
Za smanjivanje pojave bubuljica na masnoj koži neophodna je adekvatna nega i umivanje sapunom i mlakom vodom koji čuvaju površinski sloj kože.
Za sve tipove kože osim normalne pored umivanja potrebna je i dodatna nega.

Sebamed Clear Face sapun se savetuje za umivanje i svakodnevnu negu lica kod dece uzrasta od 11-19 godina, a može se koristiti i kod dece predpubertetskog uzrasta. Koristi se za oštećenu kožu sklonu pojavi bubuljica kao i prevencija pojave akni i bubuljica. Blagim dubinskim čišćenjem pora uklanja višak sebuma. Čuva površinsku kiselost kože i sprečava prodor bakterija u kožu.
Posle pranja lica odgovarajućim sapunom lice je potrebno očistiti dva puta dnevno ujutru posle budjenja i uveče pred spavanje antibakterijskom penom. Ujutru se uklanja višak sebuma koji se stvorio tokom noći. Uveče treba očistiti lice od prljavštine iz spoljašnje sredine. Čišćenje lica je najvažniji deo nege lica za sve tipove kože.
Sebamed clear face antibakterijska pena za čišćenje lica se koristi za intenzivno, antibakterijsko i nežno čišćenje lica, sprečava pojavu akni i neguje kožu. Clear face pena efikasno prodire u pore i dubinski ih čisti. Antibakterijska pena za čišćenje lica ubija bakterije u roku od 5 minuta i može da se koristi na mokroj ili suvoj koži, poboljšava strukturu kože lice i stabilizuje prirodni površinski omotač kože.

2. korak – intenzivno čišćenje lica tonikom
Za intenzivnu i dubinsku negu kože posle čišćenja najbolje je naneti tonik za lice. Tonik rastvara višak masnoće u porama i sprečava pojavu novih bubuljica i mitesera i povećava otpornost kože. Clear Face tonik se nanosi na lice posle umivanja i pranja lica sapunom i penom. Sprečava pojavu akni i čuva kiselost kože. Tonik osvežava kožu i preporučuje se za korišćenje uvek uveče posebno kod devojčica koje koriste šminku.

3. korak – nega lica i sprečavanje crvenila i iritirane kože
ClearFace gel za negu kože predstavlja prozvod za optimalnu dnevnu negu. Koristi se najviše za suvu kožu kao i za mešovotu u suvim delovima.

4. korak- umirivanje postojećih promena
Ukoliko su se i pored redovne nege kože lica pojave bubuljice, važno je da se ne istiskaju, ne diraju prljavim rukama i da se za njihovo sasušivanje koriste preparati koji na najbolji mogući način deluju na bubuljice. Sebamed ClearFace tonirani krem protiv akni pored direktnog dejstva na akne prikriva promene, crvenilo i nepravilnosti na koži svojom toniranom bojom.
Cilj redovne i adekvatne higigjene i nege lica je smanjenje stvaranje sebuma, uklanjanje viška sebuma i nečistoće i zdrava koža lica tinejdžera.
Redovnom upotrebom sva 4 koraka čišćenja lica, smanjuje se pojava akni za 71% u periodu od 2-4 nedelje. Najvažnije je preventivno dejstvo na pojavu bubuljica i veoma je važno koristiti proizvode prilagodjene koži u najosetljivijem dečijem uzrastu. Posetite vašeg pedijatra i pre pojave prvih bubuljica i porazgovarajte o redovnoj nezi i održavanju higijene kože lica.

Pisano u saradnji sa brendom Seba Med

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA