Kako sprečiti pelenski dermatitits -ojed kod beba?

Pelenski dermatitis je bolest odojčadi i male dece koja nose pelene. Roditelji ga prepoznaju kao  crvenilo bebine kože u predelu koji je prekriven pelenom (guza, genitalije, kožni pregibi, butine, pa i struk) a kao komplikacija pelenskog dermatitisa može da dođe do naknadne bakterijske ili gljivične infekcije.

Foto: Canva

Kako prevenirati i lečiti pelenski dermatitis – ojed

Pelenski dermatitis je bolest odojčadi i male dece koja nose pelene. Roditelji ga prepoznaju kao  crvenilo bebine kože u predelu koji je prekriven pelenom (guza, genitalije, kožni pregibi, butine, pa i struk) a kao komplikacija pelenskog dermatitisa može da dođe do naknadne bakterijske ili gljivične infekcije. Promene na koži su nekada samo crvene, izmenjene boje, a nekada mogu da budu i vlažne, tople i bolne na dodir. U najozbiljnijim slučajevima na površini kože može da dođe do bakterijske ili gljivične superinfekcije. 

Zašto se javlja ojed?

Ojed se obično javlja zbog produženog kontakta bebine kože sa pelenom. Pelenski ojed se najčešće javlja ukoliko se pelene ne menjaju redovno, kada beba ima retke stolice, ukoliko beba ima osetljivu kožu ili se pelenska regija ne neguje adekvatno. Pelenski  ojed se može desiti i prilikom izbijanja zubića, prilikom uvođenja nove hrane i prelaska na adaptiranu mlečnu formulu ili kravlje mleko, kao i tokom primene antibiotika. 

Ojed nastaje zbog kontakta mokraće i stolice sa nežnom kožom bebe. Zadatak pelene je da upije mokraću, ali ukoliko se desi da pelena ne upije dovoljno mokraće, ili beba ostane duže vreme nepresvučena, kiseli produkti mokraće “gricnu” površinski sloj nežne bebine kože, ona na ovaj način postane porozna i voda prodire u dublje slojeve kože i tako nastaje zapaljenje (dermatitis). Manifesuje se crvenilom, a potom i ljuštenjem kože, a postaje  još gore ako stolica duže stoji u pelenici.

Kako sprečiti pojavu ojeda?

Najvažniji način za prevenciju ojeda je održavanjem redovne higijene:

  • Pelenu treba promeniti svaki put kada je mokra. Važno je da se zaustavi iritacija osetljive kože bebe hemijskim materijama iz mokraće i stolice, zbog čega se preporučuje upotreba zaštitne kreme koja stvara ovu barijeru. 
  • Posle povijanja bebu treba ostaviti nekoliko minuta bez pelene, raspovijenu kako bi se koža dobro prosušila. 
  • Prilikom nege treba koristiti blaga sredstva koja čuvaju bebinu kožu.

Ukoliko ipak dođe do pojave ojeda posebnu pažnju trebe obratiti za negu zahvaćene regije. Pored pojačane higijene (redovno presvlačenje, pranje i sušenje bebine kože je od izuzetnog značaja), potrebno je odabrati i kremu za negu kože zahvaćene pelenskim ojedom. 

Edukacija roditelja i osoba koje brinu o deci je od velikog značaja za sprečavanje pojave pelenskog ojeda. Koža treba da bude čista i suva. Treba koristiti pelene za jednokratnu upotrebu od proverenih proizvodjača sa kvalitetnim absorbujućim materijalima. Pelene je potrebno često menjati, najmanje na tri sata a po potrebi i ranije. Pelene za jednokratnu upotrebu koje se ne menjaju dovoljno često su pogodna podloga za nastanak pelenskog ojeda i razvoj gljivica i bakterija. 

Šta je krema Sudocrem i kako deluje protiv ojeda?

1931. godine Thomas Smith, profesor farmacije i apotekar iz Dablina, razvio je ovu jedinstvenu kremu za tretman pelenskog osipa i niza drugih manjih lezija kože. Dvadeset godina kasnije ova krema postaje sve uspešnija, postaje poznata kao Sudocrem i počinje da se koristi u celoj Velikoj Britaniji. 

Danas posle više od 85 godina postojanja dostupna je u više od 40 zemalja a formula nije promenjena od prvog dana.  Za pravilnu negu pelenske regije dovoljna je i mala količina Sudocrem kreme. 

Sudocrem je nežna, ali efikasna krema koja smanjuje rizik od infekcije i pomaže ublažavanje tegoba pelenskog dermatitisa (ojeda).

Kliničke studije su dokazale da Sudocrem umiruje i štiti nežnu kožu bebe i deluje na bar četiri načina. 

  1. Sudocrem sadrži hipoalergeni lanolin, emolijens koji umiruje, omekšava i hidrira kožu 
  2. U Sudocremu se nalaze i prirodni sastojci peruanskog balzama koji deluju kao lokalni antiseptik – imaju antigljivična i antibakterijska svojstva, a svojim lokalnim anestetičkim dejstvom Sudocrem pomaže u ublažavanju bola i iritacije.
  3. Sudocrem sadrži izuzretno važan cink (u obliku cink oksida), koji je sastavni deo preko 200 važnih proteina (enzima) čovekovog organizma zbog čega je uključen u različite procese regulacije rasta i razvoja kao i očuvanja zdravlja. Cink oksid ubrzava proces obnavljanja (epitelizacije) oštećenje kože kao i zarastanje rana.  
  4. Sudocrem formira vodootpornu zaštitnu barijeru i pomaže da se spreči kontakt kože i nadražajnih materija.

Važno je dodati da se Sudocrem korisiti i kao krema za svakodnevnu NEGU zdrave bebine kože u pelenskoj regiji, imajući u vidu sastav i protektivnu (preventivnu) ulogu. NE treba čekati da se pojavi ojed, da bi se koristio Sudocrem!

Tekst je pisan u saradnji sa brendom Sudocrem

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA