Kako sprečiti invaziju igračaka po kući

Da li i vas izluđuju igračke po kući? Da li se pri kretanju po vašem rođenom domu automatski dižete na vrhove prstiju kako biste izbegli lutke, lego kockice, automobile ili bojice?

Foto> Pixabay

Onda ste se verovatno već zapitali da li je bolje da igranje bude prostorno ograničeno na jednu sobu? Pokušali smo da razmotrimo ovaj problem i pronađemo konstruktivno rešenje.

Zašto nije dobro imati igračke svuda po kući? Prvi razlog je da to u stvari otežava igru vašem detetu. Koliko je samo vremena potrebno da se pronađe baš ta određena igračka u nekom od ćoškova… Osim toga, kada deca imaju preveliki izbor ona postaju neodlučna, frustrirana i izgubljena u svom tom haosu.

Međutim, čak iako želite da ograničite igru na jednu prostoriju problem je naći odgovarajući uzrast za to. Očigledno je da dok se radi o maloj bebi želite da imate sve pod kontrolom i u delu koji vama najviše odgovara. Ali kako deca počnu da rastu ka predškolskom uzrastu možete početi da ih učite o poštovanju pravila, veštini koja će i vama pomoći u zajedničkom životu sa njima.

Umesto da deci dopustite da dovuku sve igračke koje imaju u dnevnu sobu ili trpezariju, omogućite im da izaberu samo jednu. Možete postaviti i pravilo da bez uklanjanja prvog nereda ne može da se pravi drugi. Uslov koji odgovara vama, ali i detetu, jer zabrana nije potpuna. Uostalom, isto ovo pravilo deca moraju da poštuju u školi i kasnije u životu.

Druga važna veština koju dete treba da stekne je i odgovornost. Pomozite mu tako što ćete pokazati da ostavljanje igračaka po kući ima određene posledice. Objasnite zašto se igračke ne ostavljaju svuda, ali i da one koje su zaboravljene idu napolje kod druge dece. Drugi način je i da ih samo sakupite u kutiju i dopustite detetu da ih ponovo “zaradi” dobrim ponašanjem. Ova mera može da se uvede kad dete napuni 2 godine.

Roditelji, naročito oni koji vole da uživaju u lepo uređenom domu, se obično umore od primarnih boja igračaka koje se sukobljavaju sa njihovim dekorom. Rešenje je poseban prostor za dečije igračke koje dete može da nazove samo svojim. Ako se odlučite na ovaj korak obezbedite dovoljno organizacionih elemenata kako bi izvlačenje i slaganje igračaka bilo lako. Ogromna kutija za igračke nije dobro rešenje jer uvek uspeva da sakrije ono što se traži. Najbolja stvar su police, kutijice, caše za olovke i sl. I naravno, dete treba da vlada ovim prostorom. To znači da mora da zna da je jednom dnevno potrebno da sredi lom. Ali i vi morate da mu pomognete tako što ćete da ga pohvalite čak i ako soba nije sređena po vašim standardima. Tako pokazujete detetu da cenite njegov trud.

Još jedna dobra stvar za organizaciju je i smanjivanje broja predmeta dok dete nije tu. Iskoristite neki trenutak da sklonite igračke kojima se dete više ne igra ili koje jednostavno ne odgovaraju uzrastu. Ostavite samo one za koje je dete trenutno jako zainteresovano. Skupljanje igračaka “radi uspomena” ili za sledeće dete koje će doći jednog dana samo zauzima prostor i stvara haos u kući.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA