Kako smo odlučili da sačuvamo matične ćelije

U trideset četvrtoj bila sam trudna po treći put, treća željena trudnoća. Kod kuće dve divne devojčice. Po prvi put kroz moju glavu prolaze i loši scenariji trudnoće, porođaja i mogućih anomalija beba. U svakodnevnom pretraživanju interneta i traženju svih mogućih i nemogućih pitanja i odgovora u vezi trudnoće nailazim na matične ćelije.

cvorovici

Pre samo par godina ostavljanje matičnih ćelija delovalo mi je kao moda, trend. Počela sam da istražujem sve o tome. Jedna misao me je vodila kroz sve “beba će biti najbliži srodnik devojčicama i mom suprugu i meni i zlu ne trebalo verovatno najkompatibilniji davalac, a najverovatnije da više dece nećemo imati zbog mog trećeg planiranog carskog reza”. Rešili smo, a Bože zdravlja  bacićemo ih posle dvadeset godina.

Sa  spiskom pitanja pojavila sam se na sledećoj kontroli kod svog dugogodišnjeg ginekologa. On je potpuno podržao moju ideju.  Meseci su polako prolazili, trudnoća je bila potpuno uredna i bližilo se vreme porođaja. Po preporuci lekara odabrala sam kompaniju kojoj ćemo pokloniti poverenje.  Drugi su radili neke, po  mišljenju mnogih, besmislene analize iz majčine krvi što je samo potvrdilo moju odluku. Pozvala sam  i izuzetno ljubaznoj dami iz call centra ostavila podatke. Već tog popodneva doživela sam prvo prijatno iskustvo, javio mi se Uroš i najavio svoj dolazak. Doneo je potreban paket za vađenje matičnih ćelija kao i ugovore. Objasnio mi je sve što je potrebno do momenta kada on preuzme paket posle porođaja. Potpisane ugovore sam mogla da sačuvam i ponesam u bolnicu, ali sam ih ja ipak ranije poslala.

Došao je i dan mog odlaska u bolnicu. Pored spakovane torbe ponela sam i paket koji sam dobila potreban za čuvanje matičnih ćelija. U bolnici sam upoznala još nekoliko porodilja koje su se takođe odlučile za čuvanje matičnih ćelija. Drago mi je da je svest ljudi u Srbiji o njihovoj blagotvornosti počela da dostiže viši nivo. Porodila sam se 18.04. i u 8:15 na svet je došla Anka Čvorović kao treći anđeo u našu porodicu. Paket sa ćelijama me je pratio iz sale do sobe.  Već posle sat vremena od operacije bila sam potpuno svesna i pozvala sam supruga da obavesti Uroša. Posle samo par minuta čula sam kako kroz hodnik neko uzvikuje moje ime. U sobu je ušao Bane, ako se ne varam, i odneo paket. Tek tada mi je stigla poruka od supruga”Neko će uskoro doći po paket”. Bravo Cryo-Save bili ste brzi. Da je bar više primera ovakvog poslovanja.

Baš kao što i piše u reklamnom materijalu posle sedam dana, 25.04. iako je bio neradni dan, ljubazno sam obaveštena da je uzorak “gotovo savršen” i da imamo oko mesec dana da uplatimo dogovoren iznos.

Utisci moje porodice o ovom iskustvu su savršeni i nadam se da ćemo posle dvadeset godina zaista baciti ćelije koje smo sačuvali jer nam na sreću neće biti potrebne, ali isto tako verujem da ako nam ipak zatrebaju da će se Cryo-Save ponovo pokazati u najboljem izdanju.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA