Kako se razvija seksualnost kod dece?

Iako seksualnost doživljavaju daleko drugačije nego odrasli, naši mališani itekako su svesni razlike među polovima i svog tela. Jednostavno, deca su radoznala. Njih polnost interesuje na isti način kao i svaki drugi deo tela, svaki drugi odnos među ljudima i svaka druga igra. Zato, prihvatite da vaše dete ima interesovanje za ovo polje i da je ono sasvim normalan deo odrastanja.

Ukoliko vam se dogodi da vaše maleno dete zateknete kako oduševljeno posmatra pišu svog vršnjaka ili vršnjakinje, kako pokušava da mu/joj zaviri u pantalone, ili se igraju prepovijanja, doktora i mame i tate, ne sekirajte se. U ovim igrama nema ničeg čudnog i neprirodnog, prihvatite činjenicu da su mališani radoznali i da upravo istražuju i otkrivaju razlike između svog i tela vršnjaka suprotnog pola. Umesto da vičete “šta to radiš” ili “to se ne sme”, najbolje bi bilo da se pravite da je u pitanju igra kao i bilo koja druga. radoznalostDete će videti šta ga zanima i izgubiće interes. Ako viknete, dete će zabeležiti da je to zona o kojoj se ne sme pričati i pitati i kada poraste jednostavno će biti suviše uplašeno i posramljeno da bi se o tome konsultovalo sa vama. A to nipošto nije dobro.

Roditelji moraju prirodno da se ponašaju prema raznim predškolskim “seksualnim igrama”, seksualnim radoznalostima i pitanjima o seksu, bilo da se ona odnose na sopstveno dete ili na drugu decu istog ili suprotnom pola. Moraju da se pomire sa činenicom da su deca znatiželjna, da vole da istražuju, da sve znaju, čuju, objasne… Ali, treba pronaći prikladan način kako da im se kada imaju četiri ili pet godina na pitanja o seksu odgovori. Direktne odgovore o seksualnom odnosu treba da počnu da dobijaju tek u školskom uzrastu.

Evo kako vaše dete doživljava seksualnost u određenom uzrastu i šta njegovo ponašanje zaista znači:

Od rođenja do dve godine:

Kod dečaka, već pred kraj prve godine javljaju se spontane erekcije penisa što će dečaka navesti da počne da posmatra svoje genitalije. Ne brinite njemu su one interesantne koliko i oko i uho.

Nešto pre drugog rođendana, dete se rado svlači golo i to pre svega jer mu odeća ne prija, a telo mu je zanimljivo. Često roditelji tada  počinju intenzivno da govore deci da to ne treba da rade. Opustite se, neka vaše dete bude golišavo pre kupanja, nikome neće smetati, a ono će zadovoljiti svoju trenutnu znatiželju. U ovomuzrastu svoje polne organe deca nazivaju pišom, a suprotni pol razlikuju uglavnom po stilu oblačenja.

Dete od tri godine

Pre trećeg rođendana, javlja se svest o postojanju sopstvenog polnog organa. Dete postavlja pitanja o majčinim grudima, zna da je dečak kao otac i da se razlikuje od devojčica i majke, i obrnuto. Dete zna da dečaci i očevi imaju određen polni organ i da uriniraju stojeći, dok devojčice i mame to ne rade tako. Pokazuju interesovanje za ljude bez odeće. Razlikuju pol druge dece opštom oznakom “devojčica” i “dečak”.

Između trećeg i četvrtog rođendana, dete će vam postaviti prva pitanja o razlici među polovima, o tome zašto devojčice/dečaci imaju drugačiju pišu. Dete će rado gledati kako piške vršnjaci suprotnog pola, a pokazivaće i interesovanje za izgled tela odrasle osobe.

Dete od četiri godine

Voli igre sa pokazivanjem genitalija i uriniranje u prisustvu druge dece. Interesuju ih tuđa kupatila. Prilikom obavljanja bilo koje nužde žele biti sami, ali ipak ih veoma zanima kako to rade drugi. Postavljaju pitanja o tome odakle dolazi beba, sami zaključuju da izlazi kroz mamin pupak.

Dete od pet godina

Dete je upoznato sa anatomskim razlikama među polovima. Seksualne igre i pokazivanje genitalija povlače se pred sve većim stidom. Manje je igara u kupatilu. Uviđa seksualne organe odraslih kad su goli i može ga interesovati zašto otac nema grudi ili sestra penis. Ponovo često pitaju odakle dolazi beba.

Dete od šest godina

Novi talas pitanja upravo počinje: ako od starije dece čuju nešto o polnom odnosu, to ih može uznemiriti i o tome zapitkuju majku. Pokazuju zanimanje za trudnoću i porođaj, igraju se venčanja, raspituju se i socijalnoj perspektivi odnosa među polovima.

Dete od sedam godina

Dete je zasitilo radoznalost u vezi anatomskih razlika među polovima i manje ga interesuje seksualnost. Počinje da ga zanima seksualna uloga i karakteristike dečaka i devojčica. Ta godina može biti poslednja da se devojčice i dečaci još nesmetano igraju zajedno. Prihvata objašnjenje da beba naraste iz semena u majčinoj utrobi. Zapitkuje o detaljima porođaja: gde će se mama poroditi, kako će beba izaći i slično.

Share Button

Izvor: Beberzica

Podeli:

Komentari


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA