Kako se koriste kapi za nos

Jedan od veoma čestih problema koji pogađa decu svih uzrasta je zapušen nos. Ruku na srce, ogroman broj veće dece ume sam da se izbori sa zapušenim nosem, ali bebe naprosto traže našu pomoć.

Kada su tegobe prisutne najmanje dve nedelje tada se obično radi o dugotrajnom (hroničnom) zapaljenju nosne sluznice, iako to nije uvek vezano sa napadom mikroorganizama.

Kapi za nos se koriste po uputstvu lekara, dakle ne na svoju ruku. Ne treba ih stavljati duže od četiri dana!

Kod malih beba je najbolje koristiti kapaljku (pipeticu). Nije dobro sipati kapi direktno iz bočice, jer tada ne znamo koliko smo kapi zapravo stavili.

Roditeljska zabluda

Ne treba dugo ispirati nos fiziološkim rastvorom jer će to da  ošteti nosić.

Totalna zabluda!

Treba znati da fiziološki rastvor NIJE lek (mada nekad može da spasi život, na primer kod teških gubitaka tečnosti iz organizma – dehidracije). U pitanju je medicinski »zasoljena« voda (devet grama natrijum hlorida u litar vode), koja je potpuno neškodljiva. To znači da ne može da ošteti finu unutrašnju stranu krvnog suda. Pa kako onda može da strada nosić? Sluzokoža nosića je pravi gigant u odnosu na unutrašnjost vene, tako da fiziološki rastvor nikako ne može da joj naškodi.

Čak i kada se stavi malo više rastvora u nosić, sve će otići nizbrdo – u grlo, i beba će ga progutati bez ikakvih posledica. To, naravno, ne znači da treba nemilice sipati fiziološki rastvor u nos, ali ga ne treba ni štedeti. U zavisnosti od stepena zapušenja, slobodno može da se stavi 10-20 (pa i više) kapi u svaku nozdrvu. Bebama u prva dva meseca je dovoljno i nekoliko kapi, ali je kod njih veoma važno da se napravi pauza između propiranja nozdrva.

Dakle, samo napred sa fiziološkim rastvorom, jer nema ograničenja u pogledu broja dana – može da se bezbedno primenjuje nedeljama!

Tatjana VukomanovićAutor: Tatjana Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završila u roku 1997.

Specializaciju pedijatrije završila na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Beogradu 2002.godine.

Radila je u stacionaru Centra za zaštitu odojčadi i dece (“Zvečanska”), a potom započinje rad u privatnoj pedijatrijskoj praksi.

Od 2007 godine je zaposlena u Predškolskoj Ustanovi Baby Palace, gde sprovodi pedijatrijski nadzor i radi na prevenciji, i lečenju dece.

Osnivač izdavačkog preduzeća kompanije Pedijatar doo gde je jedan od idejnih tvoraca edukacionog projekta “Zdravo dete”. Urednik časopisa “Zdravo dete” i “Pedijatar, dijagnostičko-terapijske preporuke”, portala www.mojpedijatar.co.rs

Udata, majka troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Jovan says:

  Da li su kapi za nos, sa vazokonstrikcijskim delovanje, mogle da izazovu hipotermiju kod deteta?

  Dao sam kapi za nos detetu pre vise od nedelju dana, pedijatar napisao kapi za nos. Od te noći dete je imalo 34,5 i do dan danas ima najviše do 35,5. Dao sam tada detetu kapi u dva intervala po nekoliko kapi u nozdrvi (u uputstvu je pisalo 1-2 kapi po nozdrvi, ja sam preko toga još pojednu u tom otimanju deteta). Od tada nisam davao detetu te kapi za nos, niti ikakve.

  Ta doza oksimetazolinklorida je od tada izašla iz organizma sigurno, ali hipotalamus nikako da se otkoči i vrati na normalnu temperaturu.

  Dete sem te hipotermije i blago ubrzanog disanja nema tegobe, možda slabije unosi tečnost i hranu nego pre toga. Živahno je, trči, besni, galami.

  Da li mogu da očekujem smirivanje temperature, jer sumnjam na kapi za nos da su isprovocirale hipotermiju. Pluća su potpuno čista, crp nizak, jedino su trombociti malo povećani. Pedijatar je dao danas detetu da pije pola kesice Latopic dnevno.

  • MojPedijatar says:

   Kapi NE mogu biti uzrok opisane hipotermije, a to ste lepo sami zakljucili.

   Imajući u vidu da je dete puno energije, vreme je da prestanete da merite temperaturu!

   • Jovan says:

    Dete je od juce pospano, spava vec 12 sati, jedva smo je naterali da popije malo tecnosti nocas i nastavila da spava.

    Danju je zivahna, ali ima slab apetit i malo unosi tecnost,

    Krva slika je radjena kompletno, trombociti su povecani na 540. Doktor je poslao kuci i rekao da je pratimo.

    Kako joj se moze pomoci u ovoj virozi, sta je vec? Da li ova hipotermija ima veze sa slabim koriscenjem hrane i tecnosti. Dete nema drugih zdravstvenih problema?

    • MojPedijatar says:

     Nemoguće je proceniti dete bez pregleda, pa ako povećan unos tečnosti ne dovede do boljitka – kontrolni pregled se mora obaviti.

 2. Nina says:

  Htela sam da vas pitam dete staro 14 meseci je uzelo kapi za nos dok sam ja kuvala mleko i nisam sigurna dal je popio prosuto je bilo po stolu i na njegovom bodicu ja samm pokupila spricom sa stola prosutu tecnost bilo je pola bocice dete je ok.ej. dali moze nesto da mu se deai nedaj boze? Hvala vam unapred