Kako se koriste kapi za nos

Jedan od veoma čestih problema koji pogađa decu svih uzrasta je zapušen nos. Ruku na srce, ogroman broj veće dece ume sam da se izbori sa zapušenim nosem, ali bebe naprosto traže našu pomoć.

Kada su tegobe prisutne najmanje dve nedelje tada se obično radi o dugotrajnom (hroničnom) zapaljenju nosne sluznice, iako to nije uvek vezano sa napadom mikroorganizama.

Kapi za nos se koriste po uputstvu lekara, dakle ne na svoju ruku. Ne treba ih stavljati duže od četiri dana!

Kod malih beba je najbolje koristiti kapaljku (pipeticu). Nije dobro sipati kapi direktno iz bočice, jer tada ne znamo koliko smo kapi zapravo stavili.

Roditeljska zabluda

Ne treba dugo ispirati nos fiziološkim rastvorom jer će to da  ošteti nosić.

Totalna zabluda!

Treba znati da fiziološki rastvor NIJE lek (mada nekad može da spasi život, na primer kod teških gubitaka tečnosti iz organizma – dehidracije). U pitanju je medicinski »zasoljena« voda (devet grama natrijum hlorida u litar vode), koja je potpuno neškodljiva. To znači da ne može da ošteti finu unutrašnju stranu krvnog suda. Pa kako onda može da strada nosić? Sluzokoža nosića je pravi gigant u odnosu na unutrašnjost vene, tako da fiziološki rastvor nikako ne može da joj naškodi.

Čak i kada se stavi malo više rastvora u nosić, sve će otići nizbrdo – u grlo, i beba će ga progutati bez ikakvih posledica. To, naravno, ne znači da treba nemilice sipati fiziološki rastvor u nos, ali ga ne treba ni štedeti. U zavisnosti od stepena zapušenja, slobodno može da se stavi 10-20 (pa i više) kapi u svaku nozdrvu. Bebama u prva dva meseca je dovoljno i nekoliko kapi, ali je kod njih veoma važno da se napravi pauza između propiranja nozdrva.

Dakle, samo napred sa fiziološkim rastvorom, jer nema ograničenja u pogledu broja dana – može da se bezbedno primenjuje nedeljama!

Tatjana VukomanovićAutor: Tatjana Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završila u roku 1997.

Specializaciju pedijatrije završila na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Beogradu 2002.godine.

Radila je u stacionaru Centra za zaštitu odojčadi i dece (“Zvečanska”), a potom započinje rad u privatnoj pedijatrijskoj praksi.

Od 2007 godine je zaposlena u Predškolskoj Ustanovi Baby Palace, gde sprovodi pedijatrijski nadzor i radi na prevenciji, i lečenju dece.

Osnivač izdavačkog preduzeća kompanije Pedijatar doo gde je jedan od idejnih tvoraca edukacionog projekta “Zdravo dete”. Urednik časopisa “Zdravo dete” i “Pedijatar, dijagnostičko-terapijske preporuke”, portala www.mojpedijatar.co.rs

Udata, majka troje dece.

Podeli:

Komentari


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA