Kako sam se lečila od korone

Moja su deca su svkom uzrastu bila ” napredna”. I danas, kao odrasli imaju košarkašku visinu. Jedna bakica (čija su unučad nježnije građe) iz komšiluka je rekla svojoj ćerki:” Molim te pitaj Ninu čime hrani onu decu, te su onolika”.

Foto: Pexsels

Bila je kuvarica po profesiji, a računala da ja imam neki ” tajni recept”, koji ne delim ni s kim…A “Zdravlje na usta ulazi:…
Elem, kako sam nedavno prebolela koronu u lakšem obliku, počela su da stižu pitanja od rođaka i prijatelja: ” Šta si pila od terapije , kad si tako dobro prošla”?
Isti princip ko za ishranu dece- Možda imam neko tajno oružje koje ne delim baš sa svakim…

A odgovor sam želela da podelim sa svakim. Nisam pila ništa od terapije. Ni vitamine ni lekove za viruse, ni antibiotike, a kamoli kortikosteroide. Samo paracetamol za skidanje temperature.
Tako kaže struka.

U našem poslu nema improvizacije. Struka te obavezuje kako da se ponašaš u datim okolnostima. Tako je najmanja mogućnost da se stvari iskomplikuju i to je univerzalno pravilo. Bezobzira da li je u pitanju zarazna bolest, karcinom, operacija. Struka je protokolima i vodičima definisala kako se postavlja dijagnoza, prati, prepoznaju komplikacije. I leči.

Svakako, za koronu s povišenom temperaturom , sekrecijom iz nosa, a bez otežanog disanja NIJE indikovan Hemomycin, Pancef, a kamoli kortikosteroidi. Korona je virusna bolest i na nju antibiotici nemaju nikakav uticaj. Antibiotici leče bakterijske infekcije.NIJE , indikovano snimanje pluća, to ne kaže ni jedan domaći ni svetski vodič za lečenje i praćenje korone.

Rane intervencije, dijagnostičke i terapijske ne sprečavaju komlikacije. Komplikacije se leče kad i ako nastanu.
Čak se smatra da preuranjena i preterana terapija u ranoj fazi bolesti može doprineti razvoju komplikacija.

Dakle struka kaže da se po postavljanju dijagnoze testom, treba izolovati, mirovati i piti lekove za povišenu temperaturu, ko je ima.
U slučaju težanog, plitkog disanja, obratiti se lekaru.
Ovo su aktuelne preporuke, tj tako za sada stoje stvari. Možda će se stavovi na osnovu novih iskustava promeniti.

Britanci su vodeći medicinski stručnjaci u Evropi. Preporuke njihove Nacionalne zdravstvene službe su jednostavne i jasne.

korona,

Dr Nina Mandić, pedijatar

PZU ,,Doktorica Mica”

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA