Kako sa decom koja stalno traže igračke?

Igračke treba birati prema uzrastu i interesovanju deteta. Dovoljno im je po nekoliko zvučnih, didaktičkih, konstruktivnih, onih koje razvijaju motoriku. Zahvaljujući crtaćima, reklamama koje se vrte na svim dečjim kanalima, popustljivim bakama i dekama, tetkama i ujacima spremnim da ispune svaku želju porodičnog mezimca, većina roditelja vodi neprekidnu bitku s gomilama igračaka.

Dok lutkice, autići i plišane mede ne počnu da vam padaju s polica i plakara, dok iz ćoškova ne izrone svi roboti i lopte, i dok ne odlučite da ponovo zagospodarite svojim domom i životom, bićete rob igračaka.

Ako se pitate kada treba reći „ne” i da li je vašim mališanima stvarno neophodno brdo igračaka, poslušajte savete prof. dr Nede Subote, specijalistu dečje psihologije. Ona objašnjava i šta treba kupovati i o čemu treba voditi računa pri izboru.

ŠTA JE NAJBOLJE ZA KOJI UZRAST

Prve igračke za bebe

Igračke raznih boja i oblika od mekanog materijala treba da vise iznad bebine glave kako bi ona mahanjem mogla da ih dodirne. Dobro je i da šuškaju kada se pokrenu da bi dete fiksiralo pogled, a za pravilan razvoj sluha potrebno je nabaviti igračke koje puštaju lepu ali tihu melodiju.

Od 1. do 2. godine

Kada dete prohoda, pa sve do druge godine života, pravi izbor su igračke koje se kotrljaju i koje imaju kanap da se vuku. Dobre su i veće kocke, razne posudice za presipanje, igračke koje se mogu jednostavno sastaviti i rastaviti.

Od 2. do 4. godine

U ovom periodu kocke su definitivno najzanimljivije mališanima koji, naročito negde od treće godine, postaju pravi mali graditelji i u stanju su da satima konstruišu. Tako razvijaju maštu i kreativnost.

Od 4. do 7. godine

U ovom uzrastu treba uvoditi pazl slagalice i jednostavnije društvene igre uz koje će se lepo zabaviti i deca i roditelji. Za mlađe su bolje pazl slagalice sa manjim brojem većih delova, a kako rastu slagalice mogu da budu sa sve više delova. Oko pete godine za devojčice postaju aktuelne lutke, a za dečake automobili, mada su tek oko sedme godine devojčice u stanju da sa lutkama imitiraju razne uloge, a dečaci da savladaju složenije mehaničke igračke.

Robovi dečjih želja

– Roditelji pre svega treba da postupaju mudro i da igračke biraju shodno uzrastu i interesovanju svog deteta, dakle, one koje će mu zaokupiti pažnju jer samo tako služe svrsi. Igračke su deci zaista neophodne jer ona tako upoznaju svet oko sebe, uočavaju oblike, boje, uče da sklapaju i rasklapaju figure. Ali ne treba preterivati jer nijednom detetu nisu potrebne desetine igračaka. Osim toga, to mnogo košta i time se detetu šalje poruka da će dobiti sve što zatraži. Dok je malo, to će biti igračke i slatkiši, a kada poraste, očekivaće i zahtevaće krupnije i skuplje stvari – objašnjava naša sagovornica.
Stalnim udovoljavanjem i ispunjavanjem želja stvaraćete samo prividan mir i harmoniju u kući, ali ćete izgubiti autoritet i postati rob dečjih želja.

Zašto ih odbacuju

playtime

Često se dešava da dete brzo izgustira igračke koje su mu kupljene i da stalno traži nove. Naša sagovornica objašnjava da se to najčešće događa iz sledećih razloga:- dete ima slabu pažnju- dete nema izgrađenu naviku da se igra niti samo niti u društvu- dete je emocionalno nezrelo

Od svega po malo

Dete bi, objašnjava prof. dr Subota, trebalo da ima samo jednu-dve igračke iz svake oblasti značajne za učenje, buđenje mašte i podsticanje kreativnosti

Igračke se, inače, dele u sledeće kategorije:

1. zvučne – prvo zvečka, a kasnije muzičke igračke ili jednostavni muzički instrumenti.
2. didaktičke – dve igračke za učenje sličnosti i razlika, za stariju decu idealne su veće slagalice.
3. vizuelne – za početak drvene olovke i bojice, kasnije flomasteri, kolaž-papir, glinamol ili plastelin. Crtanje zaokuplja pažnju deteta, razvija njegovu grafomotoriku, maštu i kreativnost. Glinamol je idealan za sasvim malu decu, a plastelin za malo veće klince koji su u stanju da oblikuju razne figure.
4. konstruktivne – podstiču logičko rezonovanje i koncentraciju, razvijaju maštu i kreativnost. Dovoljna je i jedna jer treba dosta vremena i strpljenja da se ona završi. Ove igračke može da koristi više dece. U ovu grupu spadaju razne kocke od kojih dete može da napravi najraznovrsnije stvari, robote, kuće, vozila, zamkove…
5. motoričke – male lopte, veće lopte, badminton, pingpong loptice i slično.

Ako detetu obezbedite odgovarajuće igračke, ono će im se stalno vraćati i isprobati sve njihove mogućnosti. Svaki dečak, naravno, treba da ima i nekoliko autića, a devojčice poneku lutkicu. Nekoliko ne znači desetak barbika niti čitav vozni park jer će se klinci igrati samo sa onim što najviše vole – navodi prof. dr Subota.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA