Kako rešiti zapušen nosić – terapija eteričnim uljima idealno rešenje

Zapušen nosić je po svedočenju mnogih roditelja problem broj jedan kada je dete bolesno. Kako su kod dece veoma česte respiratorne virusne infekcije, tako je i problem sa nosem veoma čest. Zbog zapušenog nosa dete ne može da diše kako treba, zbog čega ne može ni da spava. Kada dete nije ispavano razdražljivo je i…

Zapušen nosić je po svedočenju mnogih roditelja problem broj jedan kada je dete bolesno. Kako su kod dece veoma česte respiratorne virusne infekcije, tako je i problem sa nosem veoma čest.

Zbog zapušenog nosa dete ne može da diše kako treba, zbog čega ne može ni da spava. Kada dete nije ispavano razdražljivo je i plačljivo, pa se stanje zapušenog nosa dalje pogoršava. Osim toga, za borbu protiv virusa detetu je potrebno da se odmara, ali ako ono zbog zapušenog nosa ne može da se naspava, trajanje bolesti se produžava.

Najuobičajeniji simptomi virusne infekcije su:

Eterična ulja kao terapija

Najdelotvornija eterična ulja koja se preporučuju kao dodatna terapija kod prehlade, gripa i drugih respiratornih infekcija jesu ulja eukaliptusa, nane i lavande. Svojim uspešnim delovanjem veoma efikasno otpušavaju nos i kod sinuzitisa i alergijskog rinitisa i umanjuju simptome curenja iz nosa, bolnog grla i kašljanja.

Eterično ulje eukaliptusa veoma brzo otpušava nosiće. Dodatno ublažava glavobolju, potpomaže iskašljavanje, a deluje i protivupalno kao jak antivirotik.

Eterično ulje nane je od davnina poznat lek. Takođe uspešno deluje na otpušavanje nosa i iskašljavanje. Osim toga, opušta mišiće, umanjuje napetost, glavobolju, kašalj, prehladu, promuklost, snižava telesnu temperaturu i redukuje simptome alergije.

Eterično ulje lavande je tradicionalno lekovito ulje koje otpušava nos i smiruje kašalj. Ima i jako antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Svojim delovanjem poboljšava san, blagotvorno utiče na nervni i mišićni sistem, suzbija infekciju kože i sluzokože i ubrzava regeneraciju tkiva.

Zbog svih prednosti eteričnih ulja, ova prirodna terapija se preporučuje kao veoma delotvorna za decu stariju od dve godine.

Promo

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA