Kako raste dečja pamet

Neke naizgled beznačajne radnje imaju značajan uticaj na razvoj dečje inteligencije, zato ih ne sprečavajte da se vrte u krug, leđima udaraju u naslon ili skaču po baricama

NAUČNICI tvrde da se dečja inteligencija, delom nasleđena, razvija kroz interakciju sa roditeljima i okolinom, ali i tokom nekih naizgled beznačajnih radnji.

Sigurno ste kod svoje ili druge dece primetili da se često vrte ukrug ili da sede na kauču i leđima udaraju u naslon. Roditelji uglavnom ne dozvoljavaju takvo ponašanje i, u strahu da se dete ne povredi, zaustavljaju ga. Međutim, stručnjaci tvrde da treba da pustite decu da se vrte ukrug ili da ponavljaju iste pokrete izvesno vreme (naravno, vodeći pritom računa da se ne povrede), jer na taj način telo, odnosno mozak, uspostavlja bolju vezu između neurona, što razvija inteligenciju i bistri percepciju!

Slične radnje su i hod po zamišljenim linijama, kao i skakanje po blatnjavim baricama. Stoga, nemojte da sprečavate dete da to radi. Kupite mu gumene čizmice i pustite ga da skakuće. Kada stigne  sezona kiša, biće  prilike za dobru zabavu i razvijanje inteligencije.

 

Izvor: Novosti.rs

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA