Kako pričati sa bebom  da biste podstakli razvoj mozga i sposobnost govora

Novo istraživanje pokazalo je da roditelji mogu uticati  na razvoj mozga i sposobnost govora bebe tako što će sa bebom govoriti ispravno, ali iz različitog ritma.

Foto: Pxfuel

Novo istraživanje pokazalo je da roditelji mogu uticati  na razvoj mozga i sposobnost govora bebe tako što će sa bebom govoriti ispravno, ali iz različitog ritma, piše CNN.

Koristite prave reči i  ispravnu gramatiku, ali koristite viši tonalitet i sporiji tempo rekla je Naja Ferjan Ramirez, doc na odseku za lingvistiku Univerziteta u Vašingotnu.

Ono što ljudi smatraju bebi govorom je kombinacija šašavih zvukova i reči, ponekad i gramatički neispravnih reči.

Govor koji roditelji koriste u komunikaciji sa bebom pomaže bebi  da se uključi u društvene situacije i na njih odgovori makar kroz nerazumno brbljanje.

Roditeljski govor sadrži tri karakteristike, rekla je Patricia Kuhl.  Jedna od njih je korišćenje visokih tonova,  često za oktavu više.

Druga je zakrivljena intonacija, drugim rečima visoki tonovi su u stvari jako visoki, a niski jako niski. Tako roditelj potencira da zvuči uzbuđeno i srećno.

Treće, takav govor je sporiji. Pauze imeđu reči i fraza dozvoljavaju detetu da učestvuje u interakciji.

Studija  objavljena u časopisu  Proceedings of the National Academy of Sciences pokazala je da je podsticanje “društvenog mozga” ključna za ubrzavanje razvoja govora i jezika kod beba. Kuhl kaže da je bebama ovakav način govora draži od uobičajenog tepanja pri čemu se reči često izgovaraju nepravilno.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA