Kako povećati samopouzdanje kod tinejdžera

Da li ste znali da 85 posto svetske populacije ima nisko samopouzdanje? Ako vaš tinejdžer ima problema sa niskim samopouzdanjem, dobro je objasniti mu da nije jedini.

samopuzdanje px
  • Izlazak iz zone komfora

Ponekad je ovo sjajno rešenje – prihvatanje nepoznatog. Postavljajte deci izazovne zadatke od malena. Nemojte raditi umesto njih pretpostavljajući da neće uspeti ili zato što želite da ih poštedite napora ili sitne neprijatnosti. Nova iskustva, situacije, izazovi su neophodni kako bi dete rešavajući problem ili susrećući se po prvi put sa nekom situacijom shvatilo da može i ume uprkos neprijatnosti ili strahu koji oseća. Kada reši tu situaciju dete će imati više samopouzdanja i vere u sebe.Tako će sledeći put, sa novim, možda još većim izazovom ponovo malo pomeriti svoje granice i izaći iz zone komfora.

Teško se odvajamo od onog što nam je poznato, čak i kada je negativno i loše za nas.

Na primer, kada želimo da počnemo da vežbamo, iako znamo da je to dobro za naše zdravlje, naš izgled i samopouzdanje, skloni smo da to odlažemo ko zna koliko dugo. Jer na to smo navikli, a neka nova navika i visoko samopouzdanje zahtevaju da promenimo način razmišljanja, ponašanja, da neke stvari uradimo po prvi put, da “bacimo sebe malo u vatru”.

Da budemo pozitivni i srećni, a možda na to nismo navikli ni mi a ni naše okruženje.

  • Pomoć drugima

Čin pomaganja nemoćnim i slabim osobama ne samo da će koristiti drugima, već će izgraditi samopouzdanje kod tinejdžera – videće da ima mnogo toga da ponudi!

Jačanje samopouzdanja je unutrašnji posao koji zahteva vreme i rad. Objasnite detetu da ne pokušava da promeni sve odjednom. Neka prvo uvede male promene, pa kad se ta rutina ustali, može dodati nove.

Najvažnije je da da sebi vremena, da bude strpljiv i nežan prema sebi, da prati svoj napredak i da svakodnevno radi na jačanju svog samopouzdanja.

Najbolja Mama Na Svetu

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA