Kako pomoći kod upalnih procesa na koži?

Urastao nokat, čir na koži, akne, bubuljice nakon depilacije, urasle dlake su samo neki od uzroka upalnog procesa na koži. Šta su upalni procesi i kako pomoći detetu kada se oni ipak dogode?

Foto: Canva

Pitanja iz ordinacije :

Pitanje: Detetu od 12 godina koje se bavi sportom često urasta nokat na palcu, Šta može da se uradi da se ova pojava spreči?

Urasli nokat je promena koja se javlja najčešće na palcu stopala ali može i na svakom drugom prstu. Najčešće se javlja kod dece koja se bave kontaktnim sportovima ili sportovima u kojima nabijaju prste u vrh patike (fudbal, košarka, balet..) Urasli nokat nastaje kada se ivica nokta savija i urasta u okolnu kožu. Nastaje ukoliko se nokti ne seku pravilno, ukoliko se ivice zaobljavaju a nokat ne seče ravno.. Zbog nepravilnog sečanja nokat menja pravac rasta i savija se ispod kože.  Na mestu promene javlja se crvenilo, bol i  otok a može da se vidi i zadebljana okolna koža ( “divlje meso”) koje detetu smeta. Prva pomoć je sečenje noktiju ravno i mazanje Flogoskin masti na bolno mesto na kome je došlo do promene. Ukoliko se posle nekoliko dana primene masti crvenilo i otok ne smanje potrebna je primena antibiotskih masti a nekad i hiruško rešavanje problema.

Pitanje: Dete od 13 godina ima čir na koži ruke koji na vrhu ima žutu boju. Deluje bolno, okolna koža je crvena. Šta možemo da uradimo?

Furunkul kože je ime za promenu koju vi opisujete. Oni se mogu javiti bilo gde na koži osim dlanova i tabana. Najčešće počinje kao folikulitis a onda infekcija prodire u dublje delove kože i okolinu folikula dlake. Dete ova promena obično boli, crvena je i često sa prisutnim gnojem na vrhu. Obavezna je dobra higijena kože i primena dezinfekcionog sredstva a veoma je delotvorna  Flogoskin mast koja smiruje upalni proces.

Devojčici od 16 godina su se posle depilacije pojavile crvene bubuljice na nogama.  O čemu se radi i šta je terapija?

Zapaljenje korena dlake se naziva folikulitis. Može da se javi na svim delovima tela koje su prekriveni dlakom, ali je najčešći na koži glave, brade, na preponama i nogama. Najčešći uzrok infekcije predstavlja bakterija Staphylococcus aureus.

Oko dlake se javlja crvenilo i zadebljanje a nekada može da bude prisutan gnojni iscedak. Promene su različitog oblika i prolaze kroz različite stadijume, mogu da budu rasprostranjene na većoj površini kože a ponekad mogu i da svrbe dete.  Klinički  je karakteristična pojava promena po tipu papula i pustula (promene iznad nivoa kože nalik bubuljicama). Promene se vidjaju posle depilacije, posle brijanja. Kod dečaka koji počinju da se briju može doći do infekcije kože, posebno ukoliko im je nos zapušen i imaju infekciju pa dolazi do prenosa bakterija na predeo iznad gornje usne . Održavanje higijene je najvažniji vid prevencije infekcije.

Lokalno treba održavati higijenu toplom vodom i sapunom , potrebno je koristiti lokalna antiseptična sredstva a za smanjenje promenea koristi se Flogoskin mast. Ukoliko ova terapija ne pomogne posle 5-7 dana korišćenja neophodan je pregled pedijatra koji će odrediti pogodnu antibiotsku kremu ili sistemsku primenu antibiotika ukoliko je potrebna.

Flogoskin mast sadrži unapredjenu formulaciju kompleksa enzima sa pantenolom. Ublažava upalne procese na koži i sluzokoži (čirevi, akne, urasle dlake i nokti, ojedi, površinski dekubitisi, opekotine, promrzline…)

Za svaku promenu na koži potreban je pregled i adekvatna terapija

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

U junu 2020 godine osnovala je Pedijatrijsku ordinaciju ZDRAVO DETE na Vračaru.

2007 - mart 2020 zaposlena u poliklinici Medikom.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon za zakazivanje pregleda: 062/1962221

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA