Kako pomoći detetu koje se brine i plaši

I deca brinu, i to o raznim stvarima: kako će biti u školici, da li će naći najboljeg druga ili drugaricu, da li će biti dobri u sportu kojim su tek počeli da se bave … Ove brige roditeljima izgledaju potpuno besmisleno i oni odmah pokušaju da smire dete ubeđujuči ga da će sve biti u redu.

“Ispričaj mi sve.”

Neka vaše dete zna da može sve da vam ispriča i da ga vi nećete prekidati. Pustite ga da kaže ono što želi, biće mu potrebno malo vremena da bi sredilo misli ali morate biti strpljivi. Može da pomogne određeno vreme razgovora Nemojte nuditi gotova rešenja ili pokušavati vi da sredite stvari.

“Ja ću sada duboko da udahnem.”

Nekada deca neće da slušaju šta im govorimo i tada je najbolje da im pokažemo šta se radi kada želimo da se smirimo. Govorite naglas šta radite i kao se osećate, opišite kako to deluje na vas. Dete će vas oponašati.

“To je strašno, ALI…”

Pokažite detetu da razumete da se plaši i dodajte reč ALI na kraju kako ne biste povećali strah. Nakon toga možete dodati rečenice tipa: ali… ti si potpuno bezbedan sa nama, ali… ti si savladao taj strah već nekoliko puta, ali… ti znaš šta treba da radiš i sl. Ovo će detetu pomoći da se smiri čak i kada bude samo i uplašeno

“Šta želiš da uradim?”

Umesto da insistirate da dobro znate šta je potrebno vašem detetu, dajte mu priliku da vam kaže šta bi mu pomoglo. Starije dete će vam jasno reći da li im je potrebno da ih saslušate, da ih zagrlite ili im pomognete da nađu rešenje.

“I ovo osećanje će proći.”

Ovu rečenicu možete oboje da koristite kada je dete u panici. Svako osećanje prođe u jednom trenutku, iako izgleda da nikada neće prestati, da je tako teško. I to je sasvim u redu. Nemojte ostati u tom trenutku, skoncentrišite se na olakšanje koje dolazi.

Šta možeš da kažeš brizi koja je u tebi?”

Prikažite brigu kao dosadnu stvar koja je u detetu i ponavlja mu konstantno da treba da brine oko nečega. Smislite zajedno nekoliko rečenica koje dete može da kaže brizi, kada je oseti, kako bi se ona smanjila i nestala. Koristite smešne zvukove, zabavan ton i sl. Dete može da kaže “Beži!” ili “Neću da te slušam.” i sl. Vežbajte i glasan i tih govor (u sebi) kako bi dete ovu taktiku znalo da primeni u različitim situacijama.

NajboljaMamaNaSvetu

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA